31. Siječanj 2020.

Okrugli stol “Učinkovitost javnog gradskog prijevoza u održivoj mobilnosti”

Fakultet prometnih znanosti organizira okrugli stol dana 31. siječnja u Zagrebu na kojem će se predstaviti rezultati projektnih istraživanja. Također, organizirat će se panel rasprava o javnom gradskom prijevozu u gradovima Republike Hrvatske, kojoj će prisustvovati predstavnici operatera javnog gradskog prijevoza nekoliko hrvatskih gradova.

Svrha okruglog stola je, kroz predstavljanje rezultata projektnih istraživanja i panel raspravu, ukazati na problematiku i izazove s kojom se suočava javni gradski prijevoz kao najbitnija komponenta održivosti prometnog sustava u gradovima.

Teme koje će biti zastupljene na panel raspravi su: zakonska regulativa, operativna učinkovitost, dodjela prioriteta vozilima javnog prijevoza putnika, kvaliteta usluge, integrirani prijevoz, tarifni sustav i sustav naplate i budućnost razvoja javnog prijevoza putnika.
Projektno istraživanje je uključivalo prikupljanje podataka u tramvajskom prometu Grada Zagreba od strane studenata gradskog prometa Fakulteta prometnih znanosti. Studenti su ručno brojili putnike te koristili GPS lokatore za prikupljanje podataka o voznim vremenima. Na temelju prikupljenih podataka i podataka iz voznog reda, dobiveni su indikatori kvalitete usluge u tramvajskom prometu: operativna brzina, vremena vožnje, vremena zadržavanja na stajalištima, kašnjenja polazaka u odnosu na vozni red, udio vremena odmora vozača, odstupanja slijeda vozila, popunjenost vozila, iskorištenje ponuđenog transportnog rada i razdioba vremena putovanja. Na temelju predočenih indikatora, doneseni su zaključci o kvaliteti usluge javnog gradskog prijevoza, te prijedlog mjera za njezino poboljšanje.

Program – Copy

Mjesto održavanja je: Zagreb, Kampus Borongaj, Amfiteatar, Objekt 69, a početak u 10 sati.

Dolazak možete potvrditi do 28. siječnja 2020. godine (utorak), 16:00 sati na e-mail adresu: msikiric@fpz.hr

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?