Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

26. Rujan 2019.

Otoci kao laboratoriji za održivo gospodarenje otpadom – razmjena francuskih i hrvatskih iskustava

Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj, udruga Small Islands Organisation (SMILO) i Šibensko-kninska županija Vas sa zadovoljstvom pozivaju na seminar pod nazivom “Mediteranski otoci: živi laboratoriji za održivo gospodarenje otpadom? Razmjena iskustava između Francuske i Hrvatske” koji će se održati 26. rujna 2019. godine u Šibeniku u Interpretacijskom centru katedrale Svetog Jakova (Multimedijalna dvorana Sv. Mihovila, Ulica kralja Tomislava 10, 22000 Šibenik). Program seminara možete pronaći u nastavku.

Mediteranski otoci istovremeno su osjetljivi i jedinstveni teritoriji. Nalazeći se na samom čelu kad je u pitanju utjecaj globalnih promjena, oni su često među prvima koji osjećaju razorne učinke klimatskih poremećaja ili ljudskih aktivnosti. U tom pogledu, nakupljanje otpada, kako na kopnu tako i u moru, predstavlja realnu prijetnju njihovim ekosustavima i održivosti njihova razvoja.

Specifičnosti gospodarenja otpadom na malim otocima (nedostatak prostora, udaljenost od postrojenja za obradu, nedostatak lokalne infrastrukture, značajne sezonske razlike u količini otpada kojeg treba zbrinuti) prisilile su otočke donositelje odluka i upravitelje na definiranje inovativnih rješenja kako bi se osiguralo održivo gospodarenje otpadom i s ekološkog i s ekonomskog stajališta.

Jesu li stoga ova područja postala idealni laboratoriji za eksperimentiranje kako bi se testiralo inovativne projekte i ubrzalo kružno gospodarstvo? Kako promovirati otoke bez plastike? Kako smanjiti količinu otpada preventivnim pristupom? Kako promovirati i provoditi učinkovita rješenja za kompostiranje? Kako pratiti promjene mentaliteta?

Ovo su neka od pitanja na koja bi ovaj događaj trebao dati odgovore kroz izlaganja francuskih i hrvatskih stručnjaka iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Europske federacije za kružno gospodarstvo, Europske banke za obnovu i razvoj te Programa Ujedinjenih naroda za okoliš. Bit će također predstavljeni značajni projekti koji su razvijeni i provedeni od strane lokalnih vlasti i predstavnika civilnog društva.

Osiguran je simultani prijevod na hrvatski i francuski jezik.

Molimo Vas da svoj dolazak potvrdite najkasnije do 24. rujna 2019. godine i to putem e-maila: g. Djuro Zifra, djuro.zifra@diplomatie.gouv.fr

Program:

9.00 – 9.45        Pozdravni govori  

  1. Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije (TBC)
  2. Marko Pavić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a, Novi Zakon o otocima u Hrvatskoj i Kako se buduća kohezijska politika može suočiti s izazovima hrvatskih otoka? (TBC)
  3. E. g. Gaël Veyssière, veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj
  4. Sylvain Petit, izvršni tajnik udruge SMILO
  5. Željko Burić, gradonačelnik Šibenika (TBC)
  6. Gđa Victoria Zinchuk, direktorica ureda Europske banke za obnovu i razvoj u Hrvatskoj

9.45 – 11.00   Uvod

  1. dio : Održivo gospodarenje otpadom, pitanje zajedničko mediteranskim otocima

Véronique Evers, voditeljica programa, Program prioritetnih akcija / Regionalni akcijski centar (PAP / RAC): Obilježavanje Mediteranskog dana obale 2019. godine

Andrea Gizdić, nevladina udruga Sunce: O zagađenju Jadranskog mora otpadom

Marin Gregorović, zamjenik gradonačelnika Cresa: Prilike i izazovi provedbe održivog gospodarenja otpadom na otocima

Irena Hrković, viši projektni inženjer i Roman Leopold, inženjer, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost: Kako se boriti s prevelikim troškovima gospodarenja otpadom na otocima?

Christophe Debien, izvršni predsjednik Europske federacije za kružno gospodarstvo i generalni direktor Francuskog instituta za kružno gospodarstvo: Mali otoci, veliki potencijal za kružno gospodarstvo?

>> Rasprava

11.00 – 11.20     Pauza za kavu

11.20 – 12.45   Osim zapažanja, koja su rješenja?

  1. dio: Otoci koji utiru put: Manje plastike i bolje gospodarenje otpadom (11.00 – 12.00)

Claire Mignet, SMILO, Inicijativa za održivo gospodarenje otpadom na malim mediteranskim otocima

Sandra Vlašić, direktorica Terra Hub-a i gđa Ana Robb, direktorica udruge La Révolution Albatros: Zlarin, od #ZlarinPlasticFreeIsland do projekta upravljanja biootpadom

Brigitte Gelman, predsjednica udruge Héliopolis, Zeleno gospodarenje otpadom na otoku Levant, Francuske

Dean Kosić, tehnički direktor tvrtke Ponikve Eko otok Krk: cjelovit primjer gospodarenja otpadom

Ivan Zoković, voditelj inicijative energetske tranzicije na Korčuli, Pokret Otoka (Island Movement Croatia), Od otpada do energije: kako projekt malih razmjera može generirati tranziciju velikih razmjera

>> Rasprava

12.45 – 13.00   Zaključak

Put naprijed

Fabrice Bernard, voditelj međunarodnih odnosa agencije za zaštitu obale Conservatoire du Littoral: Završna rasprava „na putu prema planu za bolje upravljanje otpadom na malim otocima“, poruke će se obznaniti na godišnjoj konferenciji SMILO-a od 14. do 18. listopada 2019. u Francuskoj

13.00 – 14.30    Ručak

14.30   Polazak za otok Zlarin

15.00 – 16.30    Obilazak Zlarina, izgradnja malog održivog otoka

Sastanak s predstavnicima Odbora za održivi razvoj otoka i partnerima inicijative Zlarin Plastic Free Island

Upoznavanje s kompostiranjem na otoku

17.00     Povratak u Šibenik

Što je SMILO?

Udruga Small Islands Organization (SMILO) međunarodni je program koji podržava male otoke (<150 km²) koji žele strukturirati i udružiti mjere za bolje upravljanje resursima i biološkom raznolikošću. Ovaj se pristup materijalizira kroz postupak označavanja (pružanje međunarodnog priznanja za otoke koji su predani održivom razvoju), suradnju i razmjenu najboljih praksi, tehničku i institucionalnu podršku i ulaganja. Razvojna faza programa (2017.-2021.) namijenjena je podršci 18 malih otoka smještenih u zapadnoj Africi, Indijskom oceanu, Tihom oceanu i na Mediteranu. U Hrvatskoj su se u program uključila dva otoka: Zlarin (od svibnja 2016.) i Lastovo (od 2018.).

Morate biti prijavljeni u sustav da bi se mogli registrirati za sudjelovanje na događanju

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?

Ukoliko niste registrirani i prijavljeni na web stranicu Udruge gradova nećete imati pristup svim objavljenim vijestima, najavama događanja (konferencije, seminari, edukacije itd.), izdvojenim tekstovima natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava jedinicama lokalne samouprave te recentnim medijskim objavama vezanim za lokalnu samoupravu.

Registrirati se mogu samo dužnosnici i službenici gradova koji su članovi Udruge gradova u RH.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija