04. Ožujak 2024.

Parnični postupak u praksi – aktivno sudjelovanje stranaka

Interaktivna radionica / seminar PARNIČNI POSTUPAK U PRAKSI – AKTIVNO SUDJELOVANJE STRANAKA, održava se 4. ožujka 2024. (ponedjeljak), s početkom u 9,30 sati u dvorani ban Zrinski, Hotela Dubrovnik u Zagrebu.

RADIONICA:
Novelom Zakona o parničnom postupku iz 2003. načelo sudačke istine zamijenjeno je načelom stranačke istine. Tim kopernikanskim obratom odgovornost za predlaganje dokaza i prikupljanje procesne građe prešla je sa suda na stranke i njihove punomoćnike. Sve iduće novele imali su za cilj ustanoviti veću odgovornosti stranaka za sam ishod spora. Nažalost, praksa na zadovoljavajući način nije popratila navedenu namjeru zakonodavca pa se sporovi i dalje odvijaju po svojoj inerciji. Razlog tome leži prvenstveno na ranije usvojenim znanjima i navikama sudionika postupka. U tom smislu, ova interaktivna radionica, potaknut će aktivno sudjelovanje stranaka i njihovih punomoćnika u samom postupku, a što je u konačnici važno za krajnji ishod spora. Cilj radionice praktično je usvajanje znanja i procesnih alata koji će pomoći sudionicima parničnog postupka da na učinkovit način sudjeluju u prvostupanjskom postupku, u postupku povodom izjavljenih pravnih lijekova kao i u pisanju prijedloga za dopuštenje revizije. Kroz hipotetički primjer, predavači će zaokružiti sve procesne institute u jedinstvenu cjelinu te će na tom primjeru izložiti i prijedlog za dopuštenje revizije.

KOME JE RADIONICA NAMIJENJENA:
Ova interaktivna radionica namijenjena je sucima, odvjetnicima, korporativnim pravnicima i drugim pravnim zastupnicima stranaka u sporu.

Očekivano trajanje: od 9,30 h do 15,30 h

Željko Pajalić, sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske i
Iva Buljan, sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu

PROGRAM:

Izrada plana upravljanja postupkom
– stranačko ovlaštenje o izjašnjavanju o pravnim pitanjima i pravnoj osnovi spora
– načelo otvorenog pravosuđenja

Dužnost stranaka u povodu pravnih lijekova
– pravilno pisanje prijedloga za dopuštenje revizije

Sporovi male vrijednosti
– postupanje stranaka u pisanom postupku
– diskrecijska odluka suda
– Europski postupak za sporove male vrijednosti

Postupci pred trgovačkim sudovima
– prikupljanje procesne građe
– utvrđivanje odlučnih činjenica na temelju pisanih dokaza

Prikaz najnovije prakse VSRH
– dopuštenje revizije

Rad na hipotetičkom primjeru

PRIJAVA I SUDJELOVANJE NA RADIONICI:
Sudionici moraju prijaviti sudjelovanje na radionici putem prijavnice.
Sudionici mogu pismeno postavljati pitanja tijekom održavanja radionice, a preporučljivo je da ih dostave unaprijed, na e-mail urednistvo@informator.hr

KOTIZACIJA:
Za pretplatnike pravnog portala informator.hr i tjednika Informator koji su podmirili dospjelu pretplatu kotizacija iznosi 148,75 €. Za ostale sudionike, naknada za sudjelovanje iznosi 175,00 €. Cijene uključuju PDV.

Kotizacija se uplaćuje najkasnije do 3. ožujka 2024. na račun Novog informatora d.o.o., broj HR2823400091100150348, poziv na broj: 01-04032024–OIB PLATITELJA.

KOTIZACIJA UKLJUČUJE:
Sudjelovanje na radionici, kavu dobrodošlice, kavu i snack u pauzi, mogućnost postavljanja pitanja predavačima, te skriptu s power point prezentacijom.

DODATNE INFORMACIJE I UPITI:
tel: 01/4555-454
mail: seminari@informator.hr

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?