Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

04. Ožujak 2024.

Parnični postupak u praksi – aktivno sudjelovanje stranaka

Interaktivna radionica / seminar PARNIČNI POSTUPAK U PRAKSI – AKTIVNO SUDJELOVANJE STRANAKA, održava se 4. ožujka 2024. (ponedjeljak), s početkom u 9,30 sati u dvorani ban Zrinski, Hotela Dubrovnik u Zagrebu.

RADIONICA:
Novelom Zakona o parničnom postupku iz 2003. načelo sudačke istine zamijenjeno je načelom stranačke istine. Tim kopernikanskim obratom odgovornost za predlaganje dokaza i prikupljanje procesne građe prešla je sa suda na stranke i njihove punomoćnike. Sve iduće novele imali su za cilj ustanoviti veću odgovornosti stranaka za sam ishod spora. Nažalost, praksa na zadovoljavajući način nije popratila navedenu namjeru zakonodavca pa se sporovi i dalje odvijaju po svojoj inerciji. Razlog tome leži prvenstveno na ranije usvojenim znanjima i navikama sudionika postupka. U tom smislu, ova interaktivna radionica, potaknut će aktivno sudjelovanje stranaka i njihovih punomoćnika u samom postupku, a što je u konačnici važno za krajnji ishod spora. Cilj radionice praktično je usvajanje znanja i procesnih alata koji će pomoći sudionicima parničnog postupka da na učinkovit način sudjeluju u prvostupanjskom postupku, u postupku povodom izjavljenih pravnih lijekova kao i u pisanju prijedloga za dopuštenje revizije. Kroz hipotetički primjer, predavači će zaokružiti sve procesne institute u jedinstvenu cjelinu te će na tom primjeru izložiti i prijedlog za dopuštenje revizije.

KOME JE RADIONICA NAMIJENJENA:
Ova interaktivna radionica namijenjena je sucima, odvjetnicima, korporativnim pravnicima i drugim pravnim zastupnicima stranaka u sporu.

Očekivano trajanje: od 9,30 h do 15,30 h

Željko Pajalić, sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske i
Iva Buljan, sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu

PROGRAM:

Izrada plana upravljanja postupkom
– stranačko ovlaštenje o izjašnjavanju o pravnim pitanjima i pravnoj osnovi spora
– načelo otvorenog pravosuđenja

Dužnost stranaka u povodu pravnih lijekova
– pravilno pisanje prijedloga za dopuštenje revizije

Sporovi male vrijednosti
– postupanje stranaka u pisanom postupku
– diskrecijska odluka suda
– Europski postupak za sporove male vrijednosti

Postupci pred trgovačkim sudovima
– prikupljanje procesne građe
– utvrđivanje odlučnih činjenica na temelju pisanih dokaza

Prikaz najnovije prakse VSRH
– dopuštenje revizije

Rad na hipotetičkom primjeru

PRIJAVA I SUDJELOVANJE NA RADIONICI:
Sudionici moraju prijaviti sudjelovanje na radionici putem prijavnice.
Sudionici mogu pismeno postavljati pitanja tijekom održavanja radionice, a preporučljivo je da ih dostave unaprijed, na e-mail urednistvo@informator.hr

KOTIZACIJA:
Za pretplatnike pravnog portala informator.hr i tjednika Informator koji su podmirili dospjelu pretplatu kotizacija iznosi 148,75 €. Za ostale sudionike, naknada za sudjelovanje iznosi 175,00 €. Cijene uključuju PDV.

Kotizacija se uplaćuje najkasnije do 3. ožujka 2024. na račun Novog informatora d.o.o., broj HR2823400091100150348, poziv na broj: 01-04032024–OIB PLATITELJA.

KOTIZACIJA UKLJUČUJE:
Sudjelovanje na radionici, kavu dobrodošlice, kavu i snack u pauzi, mogućnost postavljanja pitanja predavačima, te skriptu s power point prezentacijom.

DODATNE INFORMACIJE I UPITI:
tel: 01/4555-454
mail: seminari@informator.hr

Morate biti prijavljeni u sustav da bi se mogli registrirati za sudjelovanje na događanju

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?

Ukoliko niste registrirani i prijavljeni na web stranicu Udruge gradova nećete imati pristup svim objavljenim vijestima, najavama događanja (konferencije, seminari, edukacije itd.), izdvojenim tekstovima natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava jedinicama lokalne samouprave te recentnim medijskim objavama vezanim za lokalnu samoupravu.

Registrirati se mogu samo dužnosnici i službenici gradova koji su članovi Udruge gradova u RH.

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija