Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

30. - 31. Siječanj 2020.

[Rijeka]: 5. izdanje Noći ideja – Biti živ

Bioraznolikost i očuvanje prirode rijetko su u našim mislima povezani s urbanim prostorima kao što su naši gradovi. Međutim, neke biljne i životinjske vrste uspijevaju živjeti u urbanim područjima, a širenje tih oblika života u gradu znatno doprinosi dobroj kvaliteti zraka i vode, ali i regulaciji temperature u našim gradovima. Urbana bioraznolikost može biti i izvor dobrobiti, fizičkog i psihičkog zdravlja gradskih stanovnika. Suočeni s opadanjem bioraznolikosti na globalnoj razini, prenapučenošću i rastućim zagađenjem naših gradova, mnogobrojni građani pozivaju na povratak prirode u naše životne prostore, uključujući i u gradove.

No, što mi točno znamo o urbanoj bioraznolikosti koja nas okružuje? Koje su veze između onoga što nam pruža priroda i ljudskog blagostanja? Kako arhitekti i urbanisti mogu promovirati prirodu i bioraznolikost u urbanom razvoju? Koju ulogu mogu igrati građani u smislu promicanja i zaštite urbane bioraznolikosti? Naposljetku, koje su dobre prakse vođene u Francuskoj i Hrvatskoj u cilju promišljanja o gradu kao o mjestu koje bi bilo u skladu s prirodom?

Ovo su neka od pitanja o kojima će se raspravljati tijekom ovog 5. izdanja Noći ideja koje će biti održano 30. siječnja 2020. godine u 17.30 sati u Rijeci (RiHub, Ul. Ivana Grohovca 1/a) u organizaciji Francuskog instituta u Hrvatskoj, a u suradnji s programom Green Wave Rijeke 2020, europske prijestolnice kulture. Noć ideja je inicijativa Francuskog instituta koja svake godine poziva sva mjesta kulture i znanja na pet kontinenata na zajedničko slavljenje slobodne razmjene ideja predlažući rasprave oko jedne zajedničke teme iste večeri. Tema koja je odabrana ove godine je “Biti živ”, a poziva nas na promišljanje o pitanjima ekoloških ravnoteža i odnosa čovjeka prema svijetu. Ovaj globalni događaj može se pratiti i podijeliti putem hashtaga #nightofideas.

Otvorena svima, ova rasprava će se održati na engleskom jeziku te će okupiti biologe, arhitekte i predstavnike francuskog i hrvatskog civilnog društva (program preuzmite ovdje).

Svi oni koji to žele također će moći sudjelovati u besplatnoj vođenoj turi tijekom koje će moći otkriti ptice koje nastanjuju grad Rijeku, njihov način života i habitat. Turu organizira udruga “Biom” 31. siječnja 2020. godine od 9.30 do 11.00 sati (sastanak je ispred Prirodoslovnog muzeja Rijeka, Lorenzov prolaz 1, Rijeka). Molimo vas da potvrdite svoje sudjelovanje u ovoj turi prije 28. siječnja 2020. godine gospodinu Djuri Zifri: djuro.zifra@diplomatie.gouv.fr

Morate biti prijavljeni u sustav da bi se mogli registrirati za sudjelovanje na događanju

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?

Ukoliko niste registrirani i prijavljeni na web stranicu Udruge gradova nećete imati pristup svim objavljenim vijestima, najavama događanja (konferencije, seminari, edukacije itd.), izdvojenim tekstovima natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava jedinicama lokalne samouprave te recentnim medijskim objavama vezanim za lokalnu samoupravu.

Registrirati se mogu samo dužnosnici i službenici gradova koji su članovi Udruge gradova u RH.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija