Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

17. Srpanj 2019.

Sastanak na temu sortirnica u Uredu Udruge gradova

Više nas je gradova obavijestilo o namjeri prijave na Poziv za dostavu projektnih prijedloga – Izgradnja i/ili opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala.

Skrenuli su nam pozornost da u samom Pozivu postoji nekoliko spornih momenata koji mogu, potencijalno i u budućnosti, uzrokovati probleme i troškove gradovima. Radi se o sljedećemu:

U Pozivu stoji da JLS ima obavezu odabrati operatera postrojenja na temelju postupka odabira provedenog u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi (NN 120/16) ili Zakonom o koncesijama (NN 69/17) pa je tako moguće da operater postrojenja bude i privatnik, a ne Komunalno poduzeće. Dapače, to je vrlo realan scenarij te će privatnici dobiti na korištenje moderna postrojenja bez kune ulaganja.

Nadalje, u Pozivu stoje i sljedeće teze za koje treba dodatna objašnjenja jer mogu u sebi kriti različite potencijalne probleme za JLS-ove:
“JLS kao vlasnici sortirnica bi trebali operateru postrojenja omogućiti pokrivanje troškova upravljanja i rada sortirnice uz uobičajeni povrat. Nasuprot tomu, ukoliko upravitelju sortirnice nije omogućeno ekonomski održivo poslovanje, odnosno ako se cijenama koje upravitelj bude naplaćivao korisnicima sortirnica (ovlaštenim trgovačkim društvima za recikliranje odnosno obradu) ne bude mogla pokrivati cijena otkupa odvojeno prikupljenog otpada i troškovi njegove obrade/sortiranja, u tom slučaju JLS kao vlasnik sortirnice upravitelju sortirnice može dodijeliti naknadu kojom će se pokriti razlika između troškova i prihoda upravljanja i vođenja poslova sortirnice.

Postavlja se i pitanje postupka odabira operatera postrojenja za opremanje i proširenje postojećih sortirnica gdje također postoji opasnost da postojeća postrojenja provedenim postupcima javne nabave ili Zakonom o koncesiji, pripadnu privatnicima.

Sastanak će se održati u srijedu, 17.07.19. u 11 sati u uredu Udruge gradova, Zagreb, Palmotićeva 25/II.

Morate biti prijavljeni u sustav da bi se mogli registrirati za sudjelovanje na događanju

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?

Ukoliko niste registrirani i prijavljeni na web stranicu Udruge gradova nećete imati pristup svim objavljenim vijestima, najavama događanja (konferencije, seminari, edukacije itd.), izdvojenim tekstovima natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava jedinicama lokalne samouprave te recentnim medijskim objavama vezanim za lokalnu samoupravu.

Registrirati se mogu samo dužnosnici i službenici gradova koji su članovi Udruge gradova u RH.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija