25. Siječanj 2022.

Seminar “Stjecanje prava vlasništva na temelju pravnog posla – tužbe, primjeri i nova sudska praksa”, odražava se 25.01. 2022. (utorak), s početkom u 10.00 sati putem platforme Livestorm. Trajanje e-seminara je do 13.00 sati.

Predavač: Tomislav Aralica, sudac Županijskog suda u Zagrebu.

KOME JE E-SEMINAR NAMIJENJEN:
E-seminar je namijenjen sucima, odvjetnicima, državnim odvjetnicima i zamjenicima ODO u građanskopravnim odjelima, javnim bilježnicima, referentima u imovinskopravnim službama jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, korporativnim pravnicima, zemljišnoknjižnim referentima, sudskim savjetnicima, sudskim vježbenicima, odvjetničkim vježbenicima, državnoodvjetničkim vježbenicima i drugim pravnim praktičarima stvarnopravnog i zemljišnoknjižnog prava.

PROGRAM:

Povijest instituta i današnji propisi
Opće pretpostavke za stjecanje prava vlasništva i vrste stjecanja vlasništva
Pojam stjecanja vlasništva na temelju pravnog posla i pretpostavke takvog stjecanja
Valjani način stjecanja vlasništva pokretnina i nekretnina s primjerima iz sudske prakse
Stjecanje vlasništva i upis vlasništva stjecatelja u zemljišnu knjigu
Zaštita povjerenja u zemljišne knjige, pojam, povijest, svrha, primjeri iz sudske prakse
Brisanje upisa zbog nevaljanosti, brisovne tužbe, vrste brisovnih tužbi, primjeri iz sudske prakse
Višestruko otuđenje nekretnine, pojam, tužbe, primjeri iz sudske prakse
Kad je kupac u dobroj vjeri, primjeri iz sudske prakse
Tužba na utvrđenje vlasništva i trpljenja upisa u zemljišne knjige, česte pogreške u sastavljanju petita, činjenice koje se dokazuju, primjeri iz prakse
Uvjeti pod kojim se može tražiti izdavanje tabularne isprave
Objekt prava vlasništva, načelo jedinstva nekretnine i njegov značaj kod ovakvih tužbi
Pojam potajne diobe, uvjeti za priznavanje, značaj presude VSRH, Rev x 1075/12, primjeri iz prakse
Sukob načela jačeg prava i povjerenja u zemljišne knjige s primjerima
Založno pravo i povjerenje u zemljišne knjige, shvaćanja VSRH, nova sudska praksa
Pravni poslovi zaključeni suprotno načelu povjerenja u zemljišne knjige

PRIJAVA I SUDJELOVANJE NA E-SEMINARU
Sudionici moraju prijaviti sudjelovanje na e-seminaru. Nakon prijave i uplaćene kotizacije, organizator će sudionika registrirati na platformu Livestorm te mu e-mailom dostaviti pristupne podatke kao i link za sudjelovanje na e-seminaru.

Sudionici mogu postaviti pitanja tijekom održavanja e-seminara u chat prozor, a mogu ih i unaprijed dostaviti na adresu e-pošte urednistvo@informator.hr

KOTIZACIJA:
Naknada za sudjelovanje na e-seminaru iznosi 750,00 kuna (PDV uključen) po sudioniku. Uplaćuje se unaprijed na transakcijski račun Novog informatora d.o.o. broj HR2823400091100150348, poziv na broj: 01-211221–OIB PLATITELJA, najkasnije do 24. siječnja 2022.

Pogodnost za pretplatnike:
Pretplatnici tjednika Informator te pretplatnici pravnog portala (Informator Standard, Informator Advanced i Informator Premium paket), koji su podmirili dospjelu obvezu za 2021., plaćaju kotizaciju u iznosu 637,50 kuna (PDV uključen) po sudioniku. Pretplatnici Informator Ultimate paketa plaćaju kotizaciju u iznosu 525,00 kuna (PDV uključen).

Dodatne informacije:
tel: 01/4555-454
mail: seminari@informator.hr

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?