23. Veljača 2021.

Svjetski dan kastracije, jedinog humanog načina smanjenja populacije životinja, ali i troškova

Podsjetili bismo vas da se 23. veljače obilježava Svjetski dan kastracije, odnosno trajne sterilizacije, jedinog učinkovitog i humanog načina smanjenja broja napuštenih i/ili zlostavljanih životinja čime se smanjuju i financijski izdaci koje gradovi trebaju izdvajati zbog neodgovornosti građana i dugogodišnjeg, financijski opterećujučeg zbrinjavanja odbačenih životinja.

Nužnost trajne sterilizacije je više nego očita, posebno stoga što su psi i mačke visokoreproduktivne vrste i njihov se broj može udeseterostručiti u nekoliko godina te je svako ulaganje u mjere vezane za kastraciju vrlo isplativo.

Mnogi su gradovi u svojim općim aktima propisali ovu mjeru i aktivno je provode te sufinanciraju troškove ovih zahvata i za vlasničke, i za nevlasničke životinje. Ne treba posebno naglasiti da su već u prvim godinama provedbe mjere zabilježili znatne uštede proračunskih sredstava.

Na raspolaganje ustupamo i vizuale pogodne za tisak i izradu plakata koje možete slobodno i besplatno koristiti; objavljivati ih na službenim stranicama i društvenim mrežama; tiskane proslijediti građanima uz račune ili ih učiniti dostupnima javnosti na bilo koji prihvatljiv i lokalno uobičajen način.

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?