Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

15. Rujan 2020.

ODGOĐENO! Otvorena pitanja u novom Zakonu o neprocijenjenom građevinskom zemljištu

Savjetovanje je odgođeno do daljnjega!

U pripremi je stručno savjetovanje “Otvorena pitanja u novom Zakonu o neprocijenjenom građevinskom zemljištu” u organizaciji Kundih Savjetovanja iz Rijeke, a uz podršku portala Pomorsko dobro i tvrtke 05vizija.net iz Pule.

Pokrovitelji savjetovanja su Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Udruga gradova Republike Hrvatske i Kamping udruženje Republike Hrvatske.

Predavači
Boris Koketi, dipl. iur. – zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske
Kap.d.pl. Branko Kundih dipl.iur – urednik Portala pomorsko dobro

Mjesto i vrijeme savjetovanja planirano u Rijeci sredinom rujna 2020. ovisno o objektivnim okolnostima!

Stupanjem na snagu Zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu 2. svibnja 2020., prestao je važiti Zakon o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije, te podzakonski akti doneseni na temelju tog Zakona. Novi Zakon treba riješiti pravne dvojbe koje su bile prisutne u desetogodišnjem razdoblju primjene staroga Zakona a koji na koncu nije polučio očekivane rezultate. To se prvenstveno odnosi na brzo rješavanje imovinskopravnih odnosa.

Novi Zakon upravo otklanja neke pravne dvojbe staroga Zakona, ali i drugačije uređuje vlasničke odnose na pojedinim vrstama nekretnina. Nadalje, drugačije propisuje nadležnost za rješavanje ovih predmeta te u konačnici omogućuje uknjižbu prava vlasništva stranaka u postupku. U odnosu na pomorsko dobro zakonodavac se je ipak priklonio najmudrijem rješenju te je pitanja uređenja odnosa hotela i kampova prepustio zakonu kojim je uređeno pitanje upravljanja pomorskim dobrom. U tom smislu od izuzetnog značaja i interesa su zasigurno rješenja budućeg zakona o pomorskom dobru koja su do danas za turistički sektor tako i za lokalnu i regionalnu samoupravu ograničavajući faktor optimalnog gospodarskog razvoja.

PROGRAM SAVJETOVANJA

Predavač: Boris Koketi, dipl. iur. – zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske

I. Komparativni prikaz starog i novog Zakona s posebnim osvrtom tko je po novom Zakonu ovlašten za pokretanje postupka i ostvarivanje vlasničkih prava.

II. Novo rješavanje vlasničkih odnosa na kampovima, na zemljištu uz hotele i hotelske komplekse.

III. Rješavanje prethodnog pitanja uknjiženog vlasništva trećih osoba na nekretninama na koje pravo vlasništva polaže trgovačko društvo ili/i Republika Hrvatska.

IV. Definicija preostalog turističkog zemljišta i njegove posljedice u komparaciji po starom i novom Zakonu.

V. Uloga državnog odvjetništva u postupcima pokrenutim po ovom Zakonu.

VI. Ostvarivanje prava zakupa na nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske i/ili jedinica lokalne samouprave te mogućnost kupoprodaje istih nekretnina.

VII. Rokovi i pravne posljedice istih propisano novim Zakonom.

VIII. Sudska zaštita stranaka nezadovoljnih rješenjem Ministarstva državne imovine.

IX. Odgovor na pitanja

Predavač: Kap.d.pl. Branko Kundih dipl.iur – urednik Portala pomorsko dobro

1. Otvorena pitanja, postupak utvrđivanja granica pomorskog dobra

2. Otvorena pitanja, postupak i kriteriji davanja koncesija na pomorskom dobru

Prijave i kotizacija
Kotizacija iznosi 1.500,00 kuna i PDV, a uključuje sudjelovanje na savjetovanju (6 nastavnih sati), radni materijal, ručak + coffee break, rasprava i odgovori na pitanja.

Organizator poziva sve zainteresirane da putem obrasca ili direktno e-mailom dostave pretprijavu kako bi osigurali pravo prvenstva sudjelovanja na savjetovanju s obzirom na ograničeni broj sudionika.

Ovisno o broju zainteresiranih sudionika i uvjetima epidemioloških mjera koje će se morati ispoštovati naknadno ćemo objaviti točan datum i mjesto održavanja savjetovanja.

Kotizaciju za sudjelovanje na savjetovanju uplatite u roku od sedam dana nakon što vas organizator obavijesti o točnom datumu i mjestu održavanja savjetovanja čime potvrđujete svoje prijavu.

Pretprijava ne obvezuje prijavljenu osobu na sudjelovanje na savjetovanju.

Morate biti prijavljeni u sustav da bi se mogli registrirati za sudjelovanje na događanju

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?

Ukoliko niste registrirani i prijavljeni na web stranicu Udruge gradova nećete imati pristup svim objavljenim vijestima, najavama događanja (konferencije, seminari, edukacije itd.), izdvojenim tekstovima natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava jedinicama lokalne samouprave te recentnim medijskim objavama vezanim za lokalnu samoupravu.

Registrirati se mogu samo dužnosnici i službenici gradova koji su članovi Udruge gradova u RH.

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija