15. Rujan 2020.

U pripremi: Otvorena pitanja u novom Zakonu o neprocijenjenom građevinskom zemljištu – rujan 2020.

U pripremi je stručno savjetovanje “Otvorena pitanja u novom Zakonu o neprocijenjenom građevinskom zemljištu” u organizaciji Kundih Savjetovanja iz Rijeke, a uz podršku portala Pomorsko dobro i tvrtke 05vizija.net iz Pule.

Pokrovitelji savjetovanja su Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Udruga gradova Republike Hrvatske i Kamping udruženje Republike Hrvatske.

Predavači
Kap.d.pl. Branko Kundih dipl.iur – urednik Portala pomorsko dobro

Mjesto i vrijeme savjetovanja planirano u Rijeci sredinom rujna 2020. ovisno o objektivnim okolnostima!

Stupanjem na snagu Zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu 2. svibnja 2020., prestao je važiti Zakon o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije, te podzakonski akti doneseni na temelju tog Zakona. Novi Zakon treba riješiti pravne dvojbe koje su bile prisutne u desetogodišnjem razdoblju primjene staroga Zakona a koji na koncu nije polučio očekivane rezultate. To se prvenstveno odnosi na brzo rješavanje imovinskopravnih odnosa.

Novi Zakon upravo otklanja neke pravne dvojbe staroga Zakona, ali i drugačije uređuje vlasničke odnose na pojedinim vrstama nekretnina. Nadalje, drugačije propisuje nadležnost za rješavanje ovih predmeta te u konačnici omogućuje uknjižbu prava vlasništva stranaka u postupku. U odnosu na pomorsko dobro zakonodavac se je ipak priklonio najmudrijem rješenju te je pitanja uređenja odnosa hotela i kampova prepustio zakonu kojim je uređeno pitanje upravljanja pomorskim dobrom. U tom smislu od izuzetnog značaja i interesa su zasigurno rješenja budućeg zakona o pomorskom dobru koja su do danas za turistički sektor tako i za lokalnu i regionalnu samoupravu ograničavajući faktor optimalnog gospodarskog razvoja.

PROGRAM SAVJETOVANJA

Predavač: Boris Koketi, dipl. iur. – zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske

I. Komparativni prikaz starog i novog Zakona s posebnim osvrtom tko je po novom Zakonu ovlašten za pokretanje postupka i ostvarivanje vlasničkih prava.

II. Novo rješavanje vlasničkih odnosa na kampovima, na zemljištu uz hotele i hotelske komplekse.

III. Rješavanje prethodnog pitanja uknjiženog vlasništva trećih osoba na nekretninama na koje pravo vlasništva polaže trgovačko društvo ili/i Republika Hrvatska.

IV. Definicija preostalog turističkog zemljišta i njegove posljedice u komparaciji po starom i novom Zakonu.

V. Uloga državnog odvjetništva u postupcima pokrenutim po ovom Zakonu.

VI. Ostvarivanje prava zakupa na nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske i/ili jedinica lokalne samouprave te mogućnost kupoprodaje istih nekretnina.

VII. Rokovi i pravne posljedice istih propisano novim Zakonom.

VIII. Sudska zaštita stranaka nezadovoljnih rješenjem Ministarstva državne imovine.

IX. Odgovor na pitanja

Predavač: Kap.d.pl. Branko Kundih dipl.iur – urednik Portala pomorsko dobro

1. Otvorena pitanja, postupak utvrđivanja granica pomorskog dobra

2. Otvorena pitanja, postupak i kriteriji davanja koncesija na pomorskom dobru

Prijave i kotizacija
Kotizacija iznosi 1.500,00 kuna i PDV, a uključuje sudjelovanje na savjetovanju (6 nastavnih sati), radni materijal, ručak + coffee break, rasprava i odgovori na pitanja.

Organizator poziva sve zainteresirane da putem obrasca ili direktno e-mailom dostave pretprijavu kako bi osigurali pravo prvenstva sudjelovanja na savjetovanju s obzirom na ograničeni broj sudionika.

Ovisno o broju zainteresiranih sudionika i uvjetima epidemioloških mjera koje će se morati ispoštovati naknadno ćemo objaviti točan datum i mjesto održavanja savjetovanja.

Kotizaciju za sudjelovanje na savjetovanju uplatite u roku od sedam dana nakon što vas organizator obavijesti o točnom datumu i mjestu održavanja savjetovanja čime potvrđujete svoje prijavu.

Pretprijava ne obvezuje prijavljenu osobu na sudjelovanje na savjetovanju.

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?