15. Travanj 2021.

Ususret lokalnim izborima – aktualna pitanja, dvojbe i pojašnjenja – Novi Informator

Novi Informator organizira e-seminar “Ususret lokalnim izborima – aktualna pitanja, dvojbe i pojašnjenja” koji se održava 15. travnja 2021. (četvrtak) u 10:00 sati putem platforme Livestorm.

CILJ E-SEMINARA:
Odluka o raspisivanju lokalnih izbora proizvodi niz pravnih posljedica za članove predstavničkih tijela, izvršna tijela te službenike i namještenike u upravnim tijelima općina, gradova i županija, a njihovo pravovremeno prepoznavanje važno je za neometano funkcioniranje jedinice samouprave u razdoblju prije i neposredno nakon izbora. Usto, istovremeno s održavanjem lokalnih izbora mnogo jedinica lokalne samouprave radi ekonomičnosti održava i izbore za mjesnu samoupravu. Slijedom toga, seminar će podsjetiti na pravne posljedice raspisivanja lokalnih izbora, istaknuti ograničenja u postupanju tijela lokalne samouprave u razdoblju prije izbora, obveze povezane s održavanjem izbora te obvezna postupanja nakon održanih izbora, a pojasnit će i detalje istovremenog održavanja lokalnih i izbora za mjesnu samoupravu. Seminar je namijenjen lokalnim dužnosnicima, pročelnicima i službenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

PREDAVAČICE:
Željka Tropina, dipl. iur.
Katarina Serdar, dipl. iur.
Dragica Kemeter, dipl. iur.

PROGRAM:

PRAVNE POSLJEDICE RASPISIVANJA IZBORA
Prestanak mandata predstavničkog tijela
Ograničenja postupanja izvršnog tijela (u razdoblju nakon raspisivanja izbora)
Prava po prestanku obnašanja dužnosti izvršnog tijela

POČETAK MANDATA NOVOIZABRANOG PREDSTAVNIČKOG TIJELA
Konstituirajuća sjednica
Promjene zakonodavnog okvira – broj članova predstavničkog tijela, pravo na naknadu

POVJERENIK VLADE RH
Razlozi za imenovanje povjerenika
Ovlasti povjerenika

OSIGURANJE ZASTUPLJENOSTI PRIPADNIKA NACIONALNIH MANJINA U PREDSTAVNIČKOM I IZVRŠNOM TIJELU
Usklađivanje statuta
Provedba dopunskih izbora

STUPANJE NA DUŽNOST NOVOIZABRANIH (GRADO)NAČELNIKA I ŽUPANA
Primopredaja izvršnih ovlasti
Početak mandata i stupanje na dužnost
Način obavljanja dužnosti

NESPOJIVOST DUŽNOSTI – PITANJA I DVOJBE IZ PRAKSE
Nespojivost dužnosti člana predstavničkog tijela
Nespojivost dužnosti izvršnog tijela

ISTOVREMENI IZBORI ZA MJESNU SAMOUPRAVU
Uređivanje postupka izbora općim aktom
Provođenje zajedno s lokalnim izborima

Predviđeno trajanje e-seminara: do 13,00.

PRIJAVA I SUDJELOVANJE NA E-SEMINARU
Nakon prijave i uplaćene kotizacije, organizator će sudionika registrirati na platformu Livestorm te mu e-poštom dan prije edukacije dostaviti pristupne podatke i poveznicu za sudjelovanje na e-seminaru. Ponekad ta poruka može završiti u neželjenoj pošti (spamu) pa, u očekivanju poruke e-pošte, molimo da provjerite i tu mapu.

KOTIZACIJA:
Naknada za sudjelovanje na e-seminaru iznosi 500,00 kn (PDV uključen) po sudioniku. Uplaćuje se unaprijed na transakcijski račun Novog informatora d.o.o. broj HR2823400091100150348, poziv na broj: 01-150421–OIB PLATITELJA, najkasnije do 14. travnja 2021.

POGODNOST ZA PRETPLATNIKE:
Pretplatnici tjednika Informator te pretplatnici pravnog portala (Informator Standard, Informator Advanced i Informator Premium paket), koji su podmirili dospjelu obvezu za 2021., plaćaju kotizaciju u iznosu 425,00 kn (PDV uključen) po sudioniku, a pretplatnici pravnog portala (Informator Ultimate paket) sudjeluju besplatno.

Dodatne informacije:
tel: 01/4555-454
mail: seminari@informator.hr

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?