30. - 31. Siječanj 2020.

[Zagreb] Model četverostruke spirale u socijalnim inovacijama – ključ uspjeha

Europska komisija i Europski odbor regija u suradnji s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, organiziraju, prvi put u Hrvatskoj, međunarodnu konferenciju u sklopu europske Platforme razmjene znanja o socijalnim inovacijama (Knowledge Exchange Platform on Social Innovation) Model četverostruke spirale u socijalnim inovacijama – ključ uspjeha (Quadruple Helix approach to social innovation ‒ „a key to success”) koja će se održati 30. i 31. siječnja 2020. u Hotelu International u Zagrebu.

Platforma za razmjenu znanja (KEP) oblik je suradnje između Europskog odbora regija (COR) i Glavne uprave za istraživanje i inovacije Europske komisije (DG RTD). Jedan od glavnih ciljeva je predstaviti nova rješenja u području znanosti, istraživanja i inovacija, inovativne proizvode i najbolju praksu kao odgovor na brojne društvene izazove s kojima se suočavaju lokalne i regionalne vlasti u Europi.

Na jednodnevnoj konferenciji „Model četverostruke spirale u socijalnim inovacijama – ključ uspjeha“, održat će se niz predavanja u dva tematska bloka: „Socijalne inovacije na europskoj razini (uključujući Obzor2020 projekte)“, „Važnost socijalnih inovacija u Gradu Zagrebu“ te je predviđena rasprava sa članovima Odbora regija.

Kroz predavanja gosta izlagača o temama pristupačnosti, mobilnosti, socijalnog poduzetništva iz Hrvatske, Poljske, Engleske, Belgije, Italije i drugih zemalja Europske unije, sudionici konferencije upoznat će se s primjerima znanstveno istraživačkih i drugih projekata financiranih iz mehanizama Europske unije, o načinima i mogućnostima za kombiniranje različitih instrumenata za podršku i širenje dobrih praksi, mogućnostima za poboljšanje lokalnih zajednica i suradnju na europskoj razini s ciljem rješavanja zajedničkih izazova i problema.

Naglasak konferencije je na modelu četverostruke spirale, modelu suradnje, gdje se uz dionike iz javnog  i privatnog sektora i akademske zajednice stavlja snažan  naglasak na građane i njihove potrebe, naročito u razvoju zdravstvenih, socijalnih i drugih srodnih usluga. Ovaj model donosi veću socijalnu korist i osnažuje građane koji tako nisu samo pasivni konzumenti sadržaja/usluga već preuzimaju ulogu stvaratelja inovacija.

Govornici konferencije, između ostalih, su Catherine Naughton – European Disability Forum, Tally Hatzakis – Obzor2020 projekt „Transport innovation for vulnerable to exclusion people needs satisfaction“, Eirini Kaldeli – Obzor2020 projekt „Culture Labs – Recipes for Social Innovation“, predstavnici Glavne uprave za istraživanje i inovacije Europske komisije (DG RTD), Glavne uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje (DG EMPL), stručnjaci za društvene inovacije i dionici iz javnog sektora.

Program konferencije.

Sudjelovanje prijavite e-mailom na adresu: mustafa.sharifi@zagreb.hr

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?