Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

16. Lipanj 2021.

Završna konferencija projekta Joint_SECAP

Italija i Hrvatska zajedno za prilagodbu klimatskim promjenama u priobalnim područjima!

Devet organizacija, na čelu sa Sveučilištem u Camerinu (Italija), uključujući regionalne i lokalne vlasti, pridružile su se utvrđivanju strategija prilagodbe za borbu protiv klimatskih promjena i za razvoj Zajedničkih akcijskih planova za održivu energiju i klimu na 9 obalnih područja u Italiji i Hrvatskoj kroz zajednički projekt Joint_SECAP financiran iz Interreg programa Italija – Hrvatska.
Procjena rizika i ranjivosti provedena na tim područjima pokazala je kako klimatske promjene imaju jasan učinak na socijalni i gospodarski sektor našeg društva, pokazujući potrebu da se logika planiranja na razini općina ostavi iza sebe i prihvati planiranje na razini okruga, uzimajući uvijek u obzir lokalne stvarnosti i posebnosti.

Višerazinsko upravljanje postaje ključno za plodonosno sudjelovanje svih potrebnih aktera na lokalnoj i regionalnoj razini, kao i iz javnog i privatnog sektora.

U tom se okviru Joint_SECAP projekt može smatrati dobrim primjerom višerazinskog upravljanja i razvoja zajedničke metodologije za definiranje strategija i mjera prilagodbe u dvije zemlje s homogenim klimatskim područjima.

U prvoj fazi projekta projekta radilo se na razvoju zajedničke metodologije za definiranje i provedbu zajedničkih akcija te za razmjenu osnovnih znanja o pitanjima koja se tiču strategija prilagodbe na klimatske promjene i mjera energetske učinkovitosti. Druga faza obuhvatila je analizu zajedničkih mjera i iskustava koja je postavljena na web platformu, djelujući kao koristan alat za razvoj scenarija za zajedničke akcije koje će se provoditi u zajedničkim planovima SECAP-a.

U južnoj i središnjoj Europi sve su češći toplinski valovi, šumski požari i suše. Mediteran bilježi sve sušnije uvjete koji za posljedicu imaju sušu i šumske požare. Sjever Europe postaje sve mokriji te bi moglo doći do redovite pojave poplava tijekom zime, a urbana područja, gdje danas živi 4 od 5 Europljana, izložena su toplinskim valovima, poplavama ili podizanju razine mora. Nažalost često slabo opremljena za prilagodbu klimatskim promjenama. Samo su neke od činjenica Kojima svjedočima, a na koje redovito upozoravaju iz Europske Komisije.

Združeni projekti, zajedničke aktivnosti i spremnost na prilagodbu ono je na čemu se radilo i kroz Joint_SECAP.
Prijavi se na završnu konferenciju te daj svoj doprinos jednoj od gorućih tema današnjice.

PROGRAM: Draft-Joint_secap-Programme-HR

Sudjelovanje u događaju je besplatno, uz obaveznu registraciju.

Prijevod je osiguran: EN / HR – HR / EN; IT / EN – EN / IT i IT / HR – HR / IT.

Morate biti prijavljeni u sustav da bi se mogli registrirati za sudjelovanje na događanju

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?

Ukoliko niste registrirani i prijavljeni na web stranicu Udruge gradova nećete imati pristup svim objavljenim vijestima, najavama događanja (konferencije, seminari, edukacije itd.), izdvojenim tekstovima natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava jedinicama lokalne samouprave te recentnim medijskim objavama vezanim za lokalnu samoupravu.

Registrirati se mogu samo dužnosnici i službenici gradova koji su članovi Udruge gradova u RH.

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija