16. Lipanj 2021.

Završna konferencija projekta Joint_SECAP

Italija i Hrvatska zajedno za prilagodbu klimatskim promjenama u priobalnim područjima!

Devet organizacija, na čelu sa Sveučilištem u Camerinu (Italija), uključujući regionalne i lokalne vlasti, pridružile su se utvrđivanju strategija prilagodbe za borbu protiv klimatskih promjena i za razvoj Zajedničkih akcijskih planova za održivu energiju i klimu na 9 obalnih područja u Italiji i Hrvatskoj kroz zajednički projekt Joint_SECAP financiran iz Interreg programa Italija – Hrvatska.
Procjena rizika i ranjivosti provedena na tim područjima pokazala je kako klimatske promjene imaju jasan učinak na socijalni i gospodarski sektor našeg društva, pokazujući potrebu da se logika planiranja na razini općina ostavi iza sebe i prihvati planiranje na razini okruga, uzimajući uvijek u obzir lokalne stvarnosti i posebnosti.

Višerazinsko upravljanje postaje ključno za plodonosno sudjelovanje svih potrebnih aktera na lokalnoj i regionalnoj razini, kao i iz javnog i privatnog sektora.

U tom se okviru Joint_SECAP projekt može smatrati dobrim primjerom višerazinskog upravljanja i razvoja zajedničke metodologije za definiranje strategija i mjera prilagodbe u dvije zemlje s homogenim klimatskim područjima.

U prvoj fazi projekta projekta radilo se na razvoju zajedničke metodologije za definiranje i provedbu zajedničkih akcija te za razmjenu osnovnih znanja o pitanjima koja se tiču strategija prilagodbe na klimatske promjene i mjera energetske učinkovitosti. Druga faza obuhvatila je analizu zajedničkih mjera i iskustava koja je postavljena na web platformu, djelujući kao koristan alat za razvoj scenarija za zajedničke akcije koje će se provoditi u zajedničkim planovima SECAP-a.

U južnoj i središnjoj Europi sve su češći toplinski valovi, šumski požari i suše. Mediteran bilježi sve sušnije uvjete koji za posljedicu imaju sušu i šumske požare. Sjever Europe postaje sve mokriji te bi moglo doći do redovite pojave poplava tijekom zime, a urbana područja, gdje danas živi 4 od 5 Europljana, izložena su toplinskim valovima, poplavama ili podizanju razine mora. Nažalost često slabo opremljena za prilagodbu klimatskim promjenama. Samo su neke od činjenica Kojima svjedočima, a na koje redovito upozoravaju iz Europske Komisije.

Združeni projekti, zajedničke aktivnosti i spremnost na prilagodbu ono je na čemu se radilo i kroz Joint_SECAP.
Prijavi se na završnu konferenciju te daj svoj doprinos jednoj od gorućih tema današnjice.

PROGRAM: Draft-Joint_secap-Programme-HR

Sudjelovanje u događaju je besplatno, uz obaveznu registraciju.

Prijevod je osiguran: EN / HR – HR / EN; IT / EN – EN / IT i IT / HR – HR / IT.

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?