Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

17. studeni. 2023.

Evo kako i vaš grad može uštedjeti do 70% troškova na rabljenom softveru

Većina čitatelja će naslov i temu ovog članka smatrati u najmanju ruku čudnom. Pojam “rabljeni” softver predstavlja područje poslovanja kojim se brojne tvrtke bave više od 10 godina, međutim šira javnost još uvijek nije upoznata sa samim terminom rabljenog softvera.

Obično možemo kupiti rabljenu odjeću, automobil, knjigu ili gotovo bilo što drugo na fizičkom ili online bazaru. Međutim, za računalne programe, koji su u svojoj srži nematerijalna dobra, ova mogućnost otvara niz pitanja.

Softver je izuzetak među ostalom “rabljenom” robom jer se ne može potrošiti. Za znatno nižu cijenu moguće je, dakle, kupiti programe i operativne sustave koji su u tehničkom smislu istovjetni novima.

Rabljeni softver predstavlja mogućnost značajnih ušteda ne samo za pojedince i privatne tvrtke, već i za javnu i lokalnu samoupravu putem javne nabave. Naime, mogu se postići i do 80% niže cijene u odnosu na nove softverske programe.

Dakle, što je rabljeni softver?

To su softverski proizvodi koji više nisu potrebni njihovim prvotnim vlasnicima. Ti su vlasnici obično tvrtke i organizacije koje planiraju kupiti noviju verziju programa ili se potpuno prebaciti na drugi softver.
To znači da će njihovi postojeći “rabljeni” softverski proizvodi postati suvišni. Ove proizvode je moguće otkupiti i ponuditi drugim kupcima kako ne bi ostali neiskorišteni, čime se postiže znatno niža cijena.

Slika 1. – Kako uštedjeti na rabljenom softveru

Rabljeni softver i europsko pravo

Iako je rabljeni softver potpuno legalan, prisutno je opće nepovjerenje prema ovom rješenju.
Jedan od ključnih dokumenata koji se tiču prodaje rabljenog softvera na europskoj razini je Direktiva 2009/24/EC Europskog parlamenta i Vijeća EU o pravnoj zaštiti računalnih programa.
Najvažnija presuda u ovoj stvari koju je Europski sud pravde donio 2012. godine u kontekstu spora između Oraclea i UsedSoft GmbH također se temeljila na ovoj Direktivi. Odlukom o prodaji rabljenog softvera stvoren je pravni temelj za cijelu EU i time osigurana zdrava i poštena konkurencija na europskom tržištu.
Temelji se na ideji da je nositelj prava već ostvario svoju ekonomsku korist prodajom softvera po prvi put i ne bi trebao biti u mogućnosti ograničiti daljnje trgovanje njime. Pritom nije važno kako je softver distribuiran – da li na fizičkom mediju (npr. CD, DVD) ili online (digitalno).
U presudi se također jasno navodi da čak i ako je preprodaja softvera izričito zabranjena u licencnom ugovoru, nositelj prava to ne smije spriječiti ni na koji način temeljem europskog prava. Isto je nadređeno ne samo licencnom Ugovoru, već je i jedno od prava država članica EU.

Prijenos vlasništva nad softverskim proizvodom mora ispunjavati jasno definirane uvjete:

● Prijenos vlasništva odnosi se samo na trajne proizvode.
● Proizvođač softvera dobio je odgovarajuću naknadu (proizvod je proizvođaču u potpunosti plaćen) pri prvoj prodaji.
● Prvi vlasnik mora izjaviti da se odriče prava korištenja softvera i da ga je deinstalirao.
● Softver mora biti izvorno prodan unutar EU/EEA.
Ako želite saznati više o ovoj temi, pročitajte članak o Pravnoj pozadini rabljenog softvera.

Rabljeni softver i javna nabava

Javni natječaji u području softvera često se dodjeljuju na diskriminirajući način, unatoč navedenim činjenicama (npr. dopušten je samo “novi” softver, potreban je tzv. VLSC portal i sl.). Često se radi o slučajevima koji su u suprotnosti s načelima javne nabave, posebice načelom jednakog postupanja.

Neki često korišteni koncepti javnih natječaja potpuno su suprotni zakonu. Na primjer, pojam “novi softver” ili “nova licenca” nema podršku u zakonodavstvu zbog navedenih pravnih osnova i praktički se radi o nepostojećim pojmovima.
Naravno, takav pristup postaje sporan i sve su češći takvi slučajevi predmet sudske prosudbe. Brojni javni natječaji u Češkoj Republici u području softverskih rješenja bili su stoga predmet prigovora i na temelju njih je morao biti izmijenjen natječaj.
Navedene činjenice dokazuju da je rabljeni softver ne samo povoljan, već i potpuno legalan način uštede. Ušteđena sredstva se mogu ulagati u druga područja.

Što javne ustanove trebaju znati prilikom raspisivanja javnog natječaja za softvere?

Zašto bi javne ustanove za svoje potrebe nabavljale rabljeni softver? Koje su najčešće pogreške pri pisanju uvjeta javnog natječaja za softver?
Pogledajte video u kojem stručnjak govori o glavnim izazovima vezanim uz javne natječaje za softver te predstavlja studiju slučaja kupnje rabljenog softvera od strane javne ustanove.
https://youtu.be/TB2rgHVErlQ

Kako doći do legalnog rabljenog softvera?

Kao i s novim računalnim programima, potreban je određeni oprez i sa rabljenim softverom. Na europskom tržištu vrlo je lako naletjeti na nezakonite sheme prodaje rabljenog softvera. Iako se takve tvrtke ili pojedinci vjerojatno neće javljati na javne natječaje, potrebno je upozoriti na njih jer kupnja od neprovjerenih ili sumnjivih tvrtki nosi brojne rizike – osim financijskog gubitka,u određenim slučajevima, može se govoriti i o opasnost od pravnih sankcija.

Slika 2. – Trajni softverski proizvodi

Kako provjeriti da li je rabljeni softver ponuđen od strane pouzdanog dobavljača?

Prije svega, dobavljač bi trebala biti financijski stabilna tvrtka koja ima dokazanu prisutnost na tržištu i provjerene reference kupaca. Potrebna je i kompletna dokumentacija za svaki od proizvoda koja potvrđuje gore navedena uvjete otkupa rabljenog softvera.
Jedna od tvrtki koja nudi rabljeni softver tvrtka Forscope ne samo da ispunjava gore navedeno, već također pruža savjetovanje certificiranih stručnjaka. Zahvaljujući tome, imaju veliko iskustvo s natječajima iz javnog i privatnog sektora, te će vam vrlo rado pružiti više informacija o problematici rabljenog softvera. Naravno, u slučaju da ste zainteresirani.
Svakako u nastavku pogledajte video u kojem ćete dobiti više informacija kako javna i lokalna samouprava te javne ustanove mogu uštedjeti na troškovima softvera:
https://youtu.be/iF07Abnf3Z0?si=ERZuCQYt0U8MGVuL

Primjeri dobre prakse

Od 2016. godine Forscope je pomogao tisućama kupaca da uštede značajna sredstva. U Hrvatskoj su surađivali primjerice s gradovima Karlovcem, Osijekom, Daruvarom i Belim Manastirom.

Grad Karlovac

Jedan od nedavnih klijenata u Hrvatskoj je Grad Karlovac. Ovim su si načinom kupovine softvera osigurali proizvode sustava Microsoft SharePoint Server 2019 za svoj glavni ured. Oni su još jedan od niza zadovoljnih korisnika iz redova lokalne samouprave.
Ušteda? Lijepih i korisnih 21%.

Grad Beli Manastir

U sklopu suradnje s javnom i lokalnom samoupravom u Hrvatskoj, osiguran je Microsoft Office Professional Plus 2016 gradu Beli Manastir s 82% ušteđenih troškova u odnosu na novi softver.

Općina u Budimpešti kupila je softver jeftiniji za 73%

Budimpeštanska četvrt Újpest kupila je od tvrtke Forscope rabljeni softver i uštedjela više od 100 000 eura, koje sada može koristiti za druge važnije troškove.
Gradska vijećnica u Újpestu imala je poteškoća sa zastarjelim softverom. Stoga je 2021. godine raspisala natječaj za nabavu sustava Office 2016 Home and Business, Windows 10 Pro te nadogradnju poslužiteljskog softvera. Konkretno, ovo je uključivalo Windows Server, Exchange Server i SQL Server te njihove odgovarajuće CAL-ove. Natječaju su bile pozvane i tvrtke koje prodaju rabljeni softver.

Odgovarajući proizvod uštedjet će stotine sati rada

Jedan od proizvoda koje je gradska vijećnica zahtijevala bio je Office 2016 Home and Business. Ovo izdanje je dizajnirano za kućne ili male poslovne korisnike, te svaki proizvod ima svoj aktivacijski ključ. Informatičar bi morao obići sve urede i ručno instalirati Office na svih 200 računala. Ovaj bi proces trajao tjednima.
Za tvrtke i institucije mnogo je prikladniji Office 2016 Professional Plus – izdanje iz Microsoft Volume distribucijskog kanala. Tehničar treba samo jedan aktivacijski ključ i koristi ga kako bi pokrenuo softver na svim računalima u isto vrijeme sa svog sučelja.
Općina je bila svjesna da su Volume proizvodi prikladniji za njihove potrebe. Međutim, nisu shvatili da je Office 2016 Home and Business koji je uključen u njihovu specifikaciju dostupan samo kao maloprodajni proizvod. Nakon što su na to bili upozoreni, to su uzeli u obzir prilikom ocjenjivanja ponuda svih sudionika.

Čuvajte se sumnjivih prodavača

“Na žalost, nije rijetkost naletjeti na nepouzdane prodavače na tržištu rabljenog softvera. Oni obično nude vrlo jeftine proizvode, ali bez davanja potpune pravne dokumentacije, što može izazvati velike probleme kupcu u budućnosti. Netko od njih riskira veliku kaznu tijekom revizije softvera,” kaže Imre Csordás, voditelj prodaje Forscope za Mađarsku.
Javne ustanove koje još nisu imale iskustva s kupnjom rabljenog softvera posebno su sklone riziku da budu prevarene jednostavno zato što nisu sigurne koje bi dokumente trebale zahtijevati od potencijalnih dobavljača.
„Cijenim što profesionalci u Forscope-u nisu našu natječajnu dokumentaciju shvatili kao gotovu stvar, već su o njoj razmišljali te bili u mogućnosti dati nam savjete koje možemo koristiti i u budućim natječajima. Rabljeni softver tvrtke Forscope uštedio nam je desetke tisuća eura koje sada možemo koristiti za druge važne projekte! Njihova stručnost po pitanju zakonitosti i dokumenti koje su nam dostavili uvjerili su nas da u budućnosti možemo ponovno kupovati od njih bez ikakve brige,” kaže Attila Kaizer, voditelj IT odjela općine Újpest.
Ušteda na realiziranom legalnom rabljenom softveru je bila nevjerojatnih 73%, bez da su zakinuti na kvaliteti ili pouzdanosti!

Za kraj – znate li da možete i prodati svoj rabljeni softver, koji više ne trebate?!

Posjeduje li vaš Grad ili gradska tvrtka trajne softverske proizvode koji Vam više nisu potrebni? Ako proizvodi ispunjavaju određene uvjete, možete ih prodati i zaraditi na njima!
Koliko možete zaraditi na svojim softverskim proizvodima?
Ukupna zarada značajno se razlikuje ovisno o tome koje proizvode želite prodati i u kojoj količini. Da steknete uvid, pogledajte primjer otkupa softvera u nastavku.

Slika 3. – Primjer otkupa softvera

Uvjeti za otkup softvera:

• Predstavljate tvrtku ili organizaciju (ne kupuje se softver od pojedinaca).
• Proizvodi u Vašem vlasništvu su trajni (bez pretplate), legalni i imate dokaz o njihovom vlasništvu i autentičnosti.
• Može se otkupiti samo određeni softver jer se moraju uzeti u obzir količina, vrsta i godina izdanja Vaših softverskih proizvoda.
Evo nekoliko interesantnih softvera za otkup: Microsoft izdanja 2013. ili novija, Autodesk izdanja 2011 ili novija, VMware vSphere 7.0 ili novija, Oracle 18c ili novija, Adobe CS6, SolidWorks, Siemens.

Autor: Dražen Keresteny, mag. ing. el., Alarm automatika

Naslovnica: Novac ostavite u džepu, izvor: Clay Banks, Unsplash

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija