Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

Belišće – Smart city

Belišće je prvi grad u Hrvatskoj koji je postavio Steora pametne klupe u svako naselje na svome području, dakle u osam prigradskih naselja i samom mjestu Belišću te omogućio svojim građanima i posjetiteljima korištenje besplatnog interneta i punjenje mobilnih uređaja. Postavljene Steora Standard pametne klupe su klupe nove generacije koje sadrže solarne panele, USB punjenje, […]

Glasaj

Opis

Belišće je prvi grad u Hrvatskoj koji je postavio Steora pametne klupe u svako naselje na svome području, dakle u osam prigradskih naselja i samom mjestu Belišću te omogućio svojim građanima i posjetiteljima korištenje besplatnog interneta i punjenje mobilnih uređaja.

Postavljene Steora Standard pametne klupe su klupe nove generacije koje sadrže solarne panele, USB punjenje, mogućnost bežičnog punjenja uređaja, super brzi internet i ugrađeni sustav hlađenja. Jedna pametna klupa u Belišću ima i dodatnu mogućnost – informativni ekran za oglasni prostor.

Steora svu energiju crpi iz vlastitih solarnih panela ugrađenih ispod površine za sjedenje i ne ovisi o vanjskim izvorima energije i također se nikada ne gasi. S obzirom na njen minimalistički izgled savršeno se uklapa u svaki ambijent. Steora je opremljena samostalnim uređajima koji omogućavaju bežično punjenje pametnih mobitela i satova nove generacije. Uz sve navedeno ima i dva pametna USB priključka koji omogućavaju sigurno punjenje mobilnih uređaja.

Grad Belišće učinio je i korak više, pa je umjesto originalno predviđene memorije od 2GB i 10GB u pametnim klupama, u suradnji s Hrvatskim Telekomom i samim proizvođačima, povećao memoriju svake klupe na čak 300GB. ‘Na taj način, klupe osim punjenja mobitela i brzog interneta, nude mogućnost i bežičnog punjenja, a opremljene su i senzorima za temperaturu te prikazuju informacije o vlažnosti i kvaliteti zraka, ne samo u Belišću, nego i u drugim gradovima’.

Rekonstrukcija postojećeg sustava javne rasvjete LED rasvjetom provodi se radi poboljšanja energetske učinkovitosti. Zbog iznimno dugog vijeka trajanja LED rasvjete smanjit će se također  i troškovi održavanja. Grad Belišće je prvi grad u Slavoniji i Baranji koji je odlučio u potpunosti zamijeniti postojeći sustav javne rasvjete ne samo u Gradu nego i u svim njegovim prigradskim naseljima.

Osim pametnih klupa, rekonstrukcijom javne rasvjete konceptu pametnih gradova Belišće se približilo i svojom solarnom elektranom koja je puštena u rad u svibnju 2016. godine u Poduzetničkom inkubatoru. Riječ je o prvom takvom pilot projektu na širem području s obzirom da je razvijen softwer koji ravnomjerno raspoređuje energiju svim poduzetnicima, kojima je omogućena besplatna električna energija, a višak se prodaje distributeru (kombinacija otočnog sustava i mrežne distribucije). Navedenim promjenama koje se poduzimaju u lokalnoj zajednici možemo reći da je Grad Belišće među prvima kada je riječ o primjeni novih modela suvremenog života i time zaslužuje naziv SMART CITY.

Osnovni problem

Današnje vrijeme, vrijeme novih tehnologija „prisiljava“ društvo na praćenje novih inovativnih oblika komunikacije i korištenje novih obnovljivih izvora energije. Veliki broj građana grada Belišća u svakodnevnom životu koristi mobitele i druge oblike virtualne komunikacije, a samim time se stvara potreba da u svakom trenutku mogu doći do željene informacije, a to bi im bilo moguće jedino ako imaju pristup internetu.
Uz prethodno navedenu situaciju konstatiran je još jedan potencijalni problem. Naime na području Grada Belišća javna rasvjeta je dotrajala te je došlo vrijeme da se započne modernizacija javne odnosno zamjenjivanje zastarjelih svjetiljki suvremenom, energetski učinkovitom i ekološkom LED tehnologijom.

Rješavanje problema

Rješavanje nastale situacije započelo je u svibnju 2016. godine kada je uz postavljanje „pametnih klupa“ u Gradu Belišću također i u svako prigradsko naselje postavljana po jedna „pametnih klupa“. Sveukupno građanima Grada Belišća poklonjeno je 10 „pametnih klupa“. Na taj način Grad je pokazao i svoju socijalnu osjetljivost jer je pristup internetu omogućio i sugrađanima koji si nažalost zbog svoje ekonomske situacije to nisu bili u mogućnosti priuštiti u svojim domovima.

Rješavanje drugog dijela definiranog problema započeo je u listopadu 2016. godine potpisivanjem ugovora. Gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić potpisao je Ugovor o usluzi poboljšanja energetske učinkovitosti javne rasvjete na području Grada Belišća s odabranim ponuditeljem tvrtkom Jadro-lux d.o.o. iz Triblja.
Grad je zajedno s nekolicinom JLS-ova započeo i s izradom potrebne studije u svrhu izgradnje širokopojasne mreže za brzi internet.
Grad je izradio i SEAP (Akcijski plan energetske učinkovitosti).

Rezultati

Rezultati najbolje prakse su postavljanje 10 pametnih klupa na području Belišća i prigradskih naselja koje besplatno mogu koristiti svi sugrađani i oni koji se zateknu u posjeti našem Gradu. S tim potezom Grad Belišće želi stvoriti uvjete za kvalitetniji život stanovnika Belišća i okolnih naselja, približiti se koncepciji pametnih gradova budućnosti te poduprijeti inovativne hrvatske proizvode. Pametne klupe dodatno će uljepšavati Belišće i njegova naselja te postati omiljeno okupljalište svih uzrasta.
U svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti planira se u narednoj godini zamijeniti 1252 postojeće svjetiljke javne rasvjete LED svjetiljkama u Belišću i njegovih 8 prigradskih naselja. Nakon primjene mjera poboljšanja energetske učinkovitosti zajamčena ušteda električne energije za Grad Belišće iznosit će 81% što je bitna stavka za cijelu lokalnu samoupravu.
Grad Belišće je prijavio i prekogranični projekt pomoću kojeg bi svi objekti u vlasništvu grada dobili solarnu elektranu.

Troškovi projekta

Ukupna vrijednost ove iznimne investicije u modernizaciju grada i prigradskih naselja kada je riječ o postavljanju pametnih klupa iznosi 153.768,75 kuna.
Vrijednost rekonstrukcije postojeće rasvjete novom LED rasvjetom iznosi 3.990.750,00 kn. Sva navedena sredstva osigurana su iz proračunskih sredstava.
Vrijednost ulaganja u obnovljive izvore energije iznosi 279.441,99 eura.

Drugi učinci projekta

Grad Belišće je jedan od manjih gradova koji sustavno prati promjene u svijetu i nastoji biti u koraku s vremenom što se tiče novih inovacija i modernizacije postojećih sustava. Smatramo da Grad Belišće može biti pozitivan primjer kako se u malo sredini uz zajedništvo i dobru volju može napraviti puno toga kako bi se poboljšala kvaliteta života sugrađana i na taj način utjecati na mlađu populaciju da se ne odlučuju na iseljavanje i napuštanje ruralnih sredina kako bi sebi osigurali kvalitetniji život.

Održivost projekta

Grad Belišće kroz svoju strategiju za razdoblje 2014.-2020. planira i dalje aktivno sudjelovati u razvoju lokalne zajednice. Grad će i dalje poticati i financirati koliko je u njegovoj moći uvođenje novih inovativnih proizvoda i usluga kako bi se i u budućnosti pozitivno utjecalo na kvalitetu života svih naših sugrađana. Imamo u planu i dalje se prijavljivati na natječaje koje raspisuju naša ministarstva kako bi uz pomoć ponuđenih sredstava smanjili opterećenost lokalnog proračuna.

Dokumenti