BuzetActive

Grad Buzet ima titulu Europskog grada sporta za 2016. godinu. Preko 25% građana Buzeta aktivno je uključeno u sportske aktivnosti (europski prosjek je 18%), iz gradskog proračuna se za sport godišnje izdvaja 4,2% ukupnih sredstava. Vrlo velik broj sportskih manifestacija uključuje brojne volontere i promovira sport za građane odnosno sport za zdravlje. Sportski klubovi postižu […]

Glasaj

Opis

Grad Buzet ima titulu Europskog grada sporta za 2016. godinu. Preko 25% građana Buzeta aktivno je uključeno u sportske aktivnosti (europski prosjek je 18%), iz gradskog proračuna se za sport godišnje izdvaja 4,2% ukupnih sredstava. Vrlo velik broj sportskih manifestacija uključuje brojne volontere i promovira sport za građane odnosno sport za zdravlje. Sportski klubovi postižu izvrsne rezultate na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima.

Upravo su navedene činjenice, a posebno titula Europskog grada sporta za 2016. godinu potaknule Grad Buzet, Turističkiu zajednicu Grada Buzeta i Zajednicu sportskih udruga Grada Buzeta da organiziraju dan sporta, manifestaciju u kojoj bi umrežili sve buzetske sportaše i rekreativce i predstavili svoje aktivnosti i uspjehe svojim sugrađanima te tako ih potaknuli na bavljenje sportom.

Manifestacija pod nazivom BuzetActive organizirana je 3. rujna 2016. godine u skopu obilježavanja Dana Grada Buzeta. U manifestaciji je sudjelovalo 600 sportaša, od najmlađih predškolskog uzrasta do turnira umirovljenika. Organizirana su natjecanja u boćanju, pikadu, slobodnom penjanju, streljaštvu, nogometu, rukometu, paraglidingu, malom nogometu, košarci, taekwondo-u. Održan je i konopaški turnir te noćni kup u sportskom ribolovu. Za rekreativce i građane organizirani su i planinarenje, odbojkaški i stolnoteniski turnir.

U sklopu BuzetActive-a održan je i sajam sportske opreme na kojemu su sudjelovale tvrtke koje u ponudi imaju sportsku opremu, zdravu hranu ili organiziraju sportske manifestacije. Prigodnim programom ili izložbama na štandovima predstavili su se svi sportski klubovi, a pokazne poligone organizirali su buzetski enduraši i automobilisti.

Ova je manifestacija izuzetno dobro posjećena. Preko 1000 naših stanovnika pratilo je aktivnosti ili izravno sudjelovalo u njima. A sam je program jako dobro popraćen i u medijima.

Uz svakodnevne sportske sadržaje koji se nude na području Grada Buzeta, ovo je jedinstvena manifestacija koja je okupila sve sportaše, navijače i rekreativce u cilju promocije sporta i zdravog načina života.

Fotografije: https://www.facebook.com/pg/buzet2016/photos/?tab=album&album_id=1111709622216986

Završetak godine u kojoj je Grad Buzet s ponosom nosio titulu Europskog grada sporta obilježen je prigodnom podjelom jabuka s naljepnicama s logom Europskog grada sporta svoj djeci na području Grada Buzeta u povodu blagdana Sv. Nikole.

Osnovni problem

Veliki broj građana Grada Buzeta poluprofesionalno ili rekreativno se bavi sportom. Tijekom godine održava se vrlo velik broj sportskih natjecanja i manifestacija, međutim javila se potreba za kvalitetnijim povezivanjem sportskih klubova i ostalih subjekata koji se bave sportom te uključivanjem još većeg broja građana u sportske aktivnosti te većom promocijom bavljenja sportom i uspostavom zdravih životnih navika.

Rješavanje problema

Navedenim projektom umrežili smo sve sportske klubove kao i sportaše pojedince u cilju predstavljanja sportova kojima se bave širem građanstvu. U sam projekt uključeni su i privatni poduzetnici koji u svom djelokrugu poslovanja nude sportsku opremu, hranu za sportaše ili organiziraju sportske manifestacije. Prezentacijom različitih sportskih aktivnosti, mogućnošću isprobavanja pojedinih sportova i sudjelovanja u turnirima, a sve u istom danu i na istom mjestu, građanima je omogućeno uključivanje u rad pojedinog kluba, odnosno poticanje da se bave sportom.

Rezultati

Glavni rezultat ovog projekta bio je uključivanje što većeg broja stanovnika u sportske aktivnosti i promocija zdravog načina života. Umreženi su sportski klubovi, poboljšana je međusobna suradnja, a njihove au aktivnosti predstavljenje širem građanstvu.
Na aktivnostima sudjelovalo je preko 1000 građana, od kojih ih je preko 600 izravno sudjelovalo u sportskim takmičenjima. Ostvareni su planirani ciljevi i ova se manifestacija planira kontinuirano održavati jednom godišnje.

Troškovi projekta

Trošak same manifestacije BuzetActive bio je 50.000,00 kn i uključivao je organizaciju i medijsku promociju samog događaja, opremu, troškove suđenja, nagrade i okrijepu za sve sudionike.

Manifestacija je financirana iz proračuna Grada Buzeta. Organizaciju su volonterski preuzeli predstavnici Zajednice sportskih udruga Grada Buzeta, TZ Grada Buzeta te sportskih klubova.

Drugi učinci projekta

Grad Buzet je tijekom cijele 2016. godine sudjelovao u organizaciji brojnih sportskih manifestacija i natjecanja. Zahvaljujući tituli Europskog grada sporta medijski su ti događaji bili izuzetno dobro popraćeni.
Titula Europskog grada sporta potaknula je i druge gradove u Hrvatskoj da se kandidiraju za navedeno priznanje, u čemu ih svesrdno podupiremo.

Održivost projekta

Iako je početna namjera BuzetActive-a bila predstavljanje svih sportskih klubova uoči Europskog tjedna sporta u godini u kojoj Buzet nosi titulu Europskog grada sporta. Manifestacija je odlično prihvaćena i među sportašima i među građanima i nastavit ćemo s njenim održavanjem i u narednim godinama. A svake će se godine uvoditi i novi sadržaji kako bi povećali atraktivnost manifestacije.

Provoditelj projekta

Grad Buzet