e-Proračun – Pula

Putem aplikacije eProračun čija je primjena započela u prosincu 2015. godine, građani se mogu dodatno informirati o planiranju i trošenju proračunskog novca. Aplikacija se koristi kao usluga u oblaku, a izgrađena je na platformi poslovne inteligencije. Jednostavnost uporabe, moderni i raznovrsni grafički prikazi koji se mogu preuzeti te zaniljive interaktivne tablice za strukturirano hijerarhijsko  istraživanje proračuna po svim […]

Glasaj

Opis

Putem aplikacije eProračun čija je primjena započela u prosincu 2015. godine, građani se mogu dodatno informirati o planiranju i trošenju proračunskog novca. Aplikacija se koristi kao usluga u oblaku, a izgrađena je na platformi poslovne inteligencije. Jednostavnost uporabe, moderni i raznovrsni grafički prikazi koji se mogu preuzeti te zaniljive interaktivne tablice za strukturirano hijerarhijsko  istraživanje proračuna po svim razinama, osnovne su odlike te aplikacije. Dinamičnost i interaktivnost olakšavaju snalaženje u aplikaciji, a njeno pregledavanje i korištenje čine zabavnim. Aplikacija se sastoji od dvije komponente: Složeno analiziranje proračuna i Analiziranje proračuna kroz pitanja (Proračun u malom). Složeno analiziranje  omogućava dubinsku analizu višestrukim filtriranjem prema svim proračunskim klasifikacijama. Za građane koji nemaju potrebu za dubinskom analizom izrađen je poseban modul aplikacije, tzv. Proračun u malom, u kojem su interaktivno vizualizirani “odgovori” na najčešće postavljana pitanja.

Osnovni problem

Proračun je temeljni financijski dokument svakog grada u kojem su iskazani svi planirani godišnji prihodi i primici kao i svi rashodi i izdaci. Kao takav, proračun je složeni dokument s velikom brojem podataka i jasnom definiranom strukturom, a prosječnom građaninu je zbog toga iščitavanje podataka često puta komplicirano i iziskuje dosta vremena. Zbog toga, jedan značajan dio građana nije bio dovoljno motiviran da se uključi u proračunski proces i da svojim prijedlozima doprinosi u izradi i kvaliteti samog proračuna.

Rješavanje problema

U suradnji s tvrkom Coin d.o.o. iz Pule razvili smo projekt vizualizacije proračuna čime su postignuti izuzetno veliki učinci u segmentu “Pametne uprave" te iskorak u postizanju transparentnosti i odgovornosti Grada prema građanima. Otvaranjem proračunskih podataka na ovaj način podigli smo razinu informiranosti građana i uspostavili interakciju u procesu donošenja proračuna. Ovim je projektom Grad Pula uz izuzetno niske vlastite troškove omogućio, ne samo svojoj gradskoj upravi nego i svim svojim građanima da korištenjem najsuvremenije tehnologijie dođu do informacija koje su za njih važne kako bi mogli participirati u kreiranju proračuna. Aplikacija e-Proračun samo je dodatni način kojim Grad Pula potiče građane na aktivno uključivanje u proces donošenja odluka. Naime, svake godine Grad Pula izdaje brošuru u tiskanom izdanju Proračun u malom koju distribuira na kućne adrese građana, tradicionalno organizira javne tribine po svim gradskim mjesnim odborima putem kojih građani u izra

Rezultati

Otvaranje podataka javne uprave indirektno potiče ekonomski razvoj i inovativnost, povećava transparentnost i odgovornost, a to izravno pridonosi povećanju kvalitete života građana. Zahvaljujući aplikaciji e-Proračun postignuta su dva cilja: efikasnija uprava na usluzi svojim građanima i dodatno informiranije građana. Putem ove aplikacija građanima su svi podaci iz proračuna dostupni i razumljivi. Na zanimljiv i interaktivan način, igrajući se, građani primaju za njih izuzetno važne informacije o proračunu. Tehnološki naprednoj mladoj populaciji taj alat omogućava da vizualno doživljene informacije o proračunu putem društvenih mreža međusobno razmjenjuju, ali i ostvare neposrednu komunikaciju s gradonačelnikom i aktivno se uključe u odluke važne za razvoj svog grada. Aplikacija je izuzetno korisna gradskoj upravi. Sve razine upravljanja u gradskoj upravi mogu pratiti i planirati onaj dio proračuna za koji su mjerodavni i istodobno imati uvid u ostale razine.

Troškovi projekta

U stvaranju aplikacije sudjelovalo je ukupno šest osoba, a cjelokupan razvoj trajao je godinu dana. U periodu od šest mjeseci, aplikacija je zabilježila oko 2500 posjeta uz prosjek od osam novih korisnika dnevno. Izrada aplikacije financirana je sredstvima gradskog proračuna. Usluga je za Grad vrlo isplativa jer Grad kroz simboličnu pretplatu plaća samo ono što koristi i onoliko dugo koliko to koristi te nema ulaganja u infrastrukturu, licence, hardver, softver, održavanje i sl.

Drugi učinci projekta

Grad Pula prvi je i jedini grad u Hrvatskoj koji je svojim građanima potpuno besplatno ponudio aplikaciju e-Proračun. Grad Pula dosad se pokazao kao grad lider u komunikaciji i uvođenju novih tehnologija u svakodnevni rad javne uprave i često je primjer ostalim gradovima. Prvi smo grad u Hrvatskoj koji je omogućio primjenu e-Poslovanja u cijeloj gradskoj upravi čime je postignuta bolja organizacija rada, veća učinkovitost te cjelokupna percepcija poslovanja u upravi.

Održivost projekta

e-Proračun je aplikacija dugoročnog karaktera i kao takva omogućuje eventualna poboljšanja i nadogradnje ovisno o potrebama koje će se definirati protekom određenog vremenskog roka, odnosno proračunskog ciklusa. Link na aplikaciju: http://proracun.datasimplified.com/ ili putem www.pula.hr

Dokumenti