Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

Koprivnica – grad visoke kvalitete života

Grad Koprivnica je uvela niz pametnih rješenja zahvaljujući čemu je u 2016. godini postala prvi grad u regiji i sedmi grad u Europi s ISO certifikatom 37120: Održivi razvoj – indikatori za gradske službe i kvalitetu života. Grad Koprivnica dokazao je kako mali gradovi mogu osigurati gradske usluge na visokoj razini, a sve u cilju poboljšanja kvalitete života […]

Glasaj

Opis

Grad Koprivnica je uvela niz pametnih rješenja zahvaljujući čemu je u 2016. godini postala prvi grad u regiji i sedmi grad u Europi s ISO certifikatom 37120: Održivi razvoj – indikatori za gradske službe i kvalitetu života. Grad Koprivnica dokazao je kako mali gradovi mogu osigurati gradske usluge na visokoj razini, a sve u cilju poboljšanja kvalitete života građana te povezati sve ključne elemente bitne za razvoj grada i pokazati putem analize, njihovu uspješnost i uspješnost upravljanja gradom Koprivnicom. Uspješnost i rad na boljoj kvaliteti življenja u gradu, iskazan je na višoj, svjetskoj razini, a ISO 37120 certifikat daje bitne prednosti na području transparentnosti, prepoznatljivosti i financijskih pokazatelja.

Grad Koprivnica je u suradnji s GKP Komunalac i ostalim partnerima ishodio Smart city certifikat kroz proces koji je trajao od travnja do srpnja 2016. godine, radeći na tome da prikupi sve potrebne podatke za izračun obaveznih i neobaveznih indikatora.

Od ukupno 100 indikatora iz 17 područja relevantnih za gradove, a koji se mjere i analiziraju u postupku certifikacije, Koprivnica je dokazala ispravno mjerenje 46 osnovnih i 48 pomoćnih indikatora čime je osvojila najviši nivo certifikacije – Platinum.

Za brončanu razinu potrebno je uz obavezne dostaviti do 13 neobaveznih (pomoćnih) pokazatelja, za srebrnu 14 do 29 pokazatelja, za zlatnu 30 do 44 pokazatelja, a za najvišu platinum razinu (koju je postigao grad Koprivnica), potrebno je 45 do 54 indikatora.

Certifikat čine mjerljivi podaci vezani uz grad koji služe kao smjernica razvijanja bolje kvalitete života građana. Svi mjerljivi pokazatelji raspoređeni su u 17 kategorija, a one su: energetski potencijal, financije, gospodarstvo, obrazovanje, okoliš, otpadne vode, promet, rekreacija, sigurnost, sklonište/zbrinjavanje, telekomunikacije i inovacije, upravljanje, urbano planiranje, vatrogasne i hitne/krizne intervencije, vodoopskrba, zdravstvo, zbrinjavanje krutog otpada.

Ovaj projekt ima utjecaj na sveukupno stanovništvo grada Koprivnice. Vijest o rezultatima certificiranja pozitivno je odjeknula u lokalnim, nacionalnim i internacionalnim medijima, posebice jer je riječ o malom gradu koji je vrlo uspješno ostvario definirane indikatore, čak i puno bolje u odnosu na velika svjetska središta. Koprivnica je postavila temelje za razvoj održivog grada koji zadovoljava potrebe svojih građana u skladu s postavljenim ciljevima na lokalnoj razini što nailazi na podršku.

Sve kategorije mjerene radi stjecanja imaju utjecaj na stanovništvo grada Koprivnice, a rezultati prikupljenih indikatora dokazuju da Grad Koprivnica pruža pozitivne učinke za poboljšanje kvalitete života građana. Uz mnogo pozitivnih učinaka, ishođenje ISO certifikata pruža sigurnost i poticaj poduzetnicima jer Grad ulaže u ekonomski razvoj, poboljšava kvalitetu života građana te potiče pozitivnu poduzetničku klimu.

 

Osnovni problem

Grad Koprivnica svoj razvoj usmjerava na aktivno osiguravanje najviše kvalitete života svih građana kako bi se zadovoljile potrebe za radom, znanjem, kvalitetnim stanovanjem, mobilnošću, zdravljem, kulturom i sportom.
Grad u posljednjih 10 godina gradi temelje za dostizanje statusa pametnog grada, a i u budućnosti želi još više razvijati i poboljšati kvalitetu života građana kroz održivi gradski promet, održivu gradnju, dijeljenje znanja te uključivanje građana.
Kako se ne bi smanjila kvaliteta života građana, njihovo nezadovoljstvo, odlazak stanovništva u razvijenije gradove ili inozemstvo Grad Koprivnica doprinosi brizi o gospodarstvu, obrazovanju, okolišu, prometu, sportu, sigurnosti, energentima, telekomunikacijama i inovacijama, zdravstvu, a sve to izravno utječe na 30.872 stanovnika grada Koprivnice.

Rješavanje problema

Dobar sustav standardiziranih podataka trebaju imati svi gradovi, bez obzira na njihovu veličinu i broj stanovnika, kako bi mogli poboljšavati usluge za građane i kvalitetu njihova života. Također, potrebno je rušiti mitove kako samo veliki gradovi imaju dovoljno sredstava da osiguraju gradske usluge na svjetskoj razini, a sve kako bi poboljšali kvalitetu života građana. Standardizirani pristup omogućava gradovima da jednostavno uspoređuju svoje mjerljive pokazatelje u odnosu na druge gradove u svijetu i mjere napredak tijekom vremena.

Grad Koprivnica 2016. godine postao je vlasnik ISO certifikata za održivi razvoj koji mjeri kvalitetu života. Uspoređujući primjerice Koprivnicu i Buenos Aires važno je napomenuti da Koprivnica ima 50 puta više km biciklističkih staza na 100.000 stanovnika, manju emisiju stakleničkih plinova po stanovniku, manju koncentraciju lebdećih čestica PM10 u zraku. Koprivnica i Buenos Aires slični su po tendenciji investiranja u urbanu mobilnost.

Rezultati

ISO certifikat definira metodologiju za skup pokazatelja mjerenja kvalitete rada gradskih službi i kvalitete života u gradu. Standardizirani pristup omogućuje gradovima da jednostavno uspoređuju svoje pokazatelje u odnosu na druge gradove u svijetu i mjere napredak tijekom vremena. Informacije se mogu upotrijebiti za prepoznavanje najbolje prakse i učenju jedni od drugih.

U ovo doba urbanizacije, dobiveni pokazatelji mogu pružiti pomoć i gradskim poduzetnicima, političarima, znanstvenicima i ostalim stručnjacima, da kroz najbolju praksu ostvare svoje vizije i rade na poboljšanju mjerljivih pokazatelja. Grad Koprivnica prati trendove kada su u pitanju nove tehnologije jer zahvaljujući njima svojim građanima može ponuditi bržu, kvalitetniju, ali i jeftiniju uslugu, što istodobno rezultira uštedom vremena, ljudskih resursa i uredskog materijala.

Troškovi projekta

Kako bi Grad Koprivnica ishodio ISO certifikat bilo je potrebno dugogodišnje ulaganje Grada, svih proračunskih korisnika i poduzeća u razvoj inovacija, modernu tehnologiju, obrazovanje, energetiku, okoliš, sport, zdravstvo itd. Sam postupak certificiranja iznosio je 3.500 € te vrijedi godinu dana, a u narednim godinama iznositi će 2.500 €.
Uvođenje pametnih rješenja u sustav nije dovelo do opterećenja gradske uprave i proračunskih korisnika i ustanova s obzirom da su uvedena u područja koja su redovni posao institucija te je smanjeno potrebno vrijeme obavljanja istih.

Drugi učinci projekta

Projekt može poslužiti drugim gradovima regije kao primjer da izgrade sustave podataka visoke razine, kako bi osigurali održivu, stabilnu i bogatu budućnost koja uključuje sve građane.

Glavne prednosti ISO 37120 certifikata su:
- Učinkovitije upravljanje i pružanje usluga
- Lokalni i međunarodni benchmarking
- Definirani okvir za planiranje održivosti
- Transparentnost i otvoreni podaci za nove investicije u gradu
- Utjecaj za financiranje i priznanja na međunarodnoj i nacionalnoj razini
- Dostupnost informacija gradskim službama, poduzetnicima, političarima i svim građanima

Održivost projekta

ISO 37120 certifikat omogućuje Gradu Koprivnici da koristi rezultate za ocjenu rada gradskih službi i kvalitete života u gradu, prioritizaciju gradskog budžeta, poboljšanje operativne transparentnosti prema građanima, podržavanje ICT Smart City rješenja, usklađivanje javnog i privatnog investiranja u infrastrukturu i komunikaciju prema građanima koji postaju svjesni kontinuiranih napora i rada gradske uprave i službi u svrhu poboljšanja kvalitete života u gradu.

Grad Koprivnica se u suradnji s GKP Komunalac i ostalim partnerima razvija u smjeru pametnog grada, koji racionalno upravlja svojim resursima i donosi bolju i kvalitetniju uslugu građanima, što potvrđuje i ISO certifikat čiji rezultati služe boljem upravljanju zajednicom u smjeru pametnih rješenja i održivog razvoja.

Grad će nastaviti intenzivno ulagati u cjelokupni razvoj kako bi se podigao životni standard građana grada Koprivnice. ISO certifikat je alat kojim se taj životni standard mjeri, no vrlo je koristan u praćen