Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

Lepoglava Europski grad sporta 2015. godine.

Tijekom zadnje 2 godine, od kada je grad Lepoglava postao Europski grad sporta 2015., s namjernom populariziranja sporta održane su i organizirane sljedeće manifestacije i događaji: 2x zimska nogometna turnira 2x obilježavanja svjetskog dana sporta 2x otvorene zabavne škole nogometa 2x ljetne sportske igre u seoskim sportovima 2x obilježavanje Europskog tjedna sporta 2x atletske utrke […]

Glasaj

Opis

Tijekom zadnje 2 godine, od kada je grad Lepoglava postao Europski grad sporta 2015., s namjernom populariziranja sporta održane su i organizirane sljedeće manifestacije i događaji:

 • 2x zimska nogometna turnira

 • 2x obilježavanja svjetskog dana sporta

 • 2x otvorene zabavne škole nogometa

 • 2x ljetne sportske igre u seoskim sportovima

 • 2x obilježavanje Europskog tjedna sporta

 • 2x atletske utrke Josip Putar

 • 2x sportske igre

 • 2x novogodišnji kuglački turnir

 • 6x hakl turnir (3na3)

 • 8x ljetni malonogometni nogometni turnir

 • 2x biciklijada

 • 2x organizirani planinarski obilazak planinarsko – rekreativne i biciklističke staze

 • 2x fitness turnir

 • 4x parnjačka turnira

 • 4x natjecanja u karateu

 • 1x atletska liga proljeće – jesen

  Navede aktivnosti i događaji održani su pored redovnih sportskih natjecanja (nogometnog, rukometnog, kuglačkog, košarkaškog i ostalih sportskih klubova).

  Javnost je odlično prihvatila nove programa popularizacije sporta i tijekom 2 godine na njima je sudjelovalo više od 30% građana s područja grada Lepoglave.  Najveću podršku gradu je pružala Zajednica sportskih udruga grada Lepoglave sa svojim članicama (19 udruga). Mediji su dobro popratili sportska događanja, pogotovo ona u kojima su sudjelovala djeca i mlade osobe.

Kao rezultat ključno je da se broj koji su se uključili u različite sportske događaje povećao s 12% na više od 30% u zadnje 2 godine, što nam je bio i cilj.

Osnovni problem

U gradu Lepoglavi se tijekom 2014. godine aktivno bavilo sportom 12% populacije (1.022 osobe). Grad Lepoglava je u posljednjih 10 godina ulagao velika sredstva u razvoj potporne infrastrukture te razvoj sporta općenito. Iz gradskog proračuna je izdvojeno više od 7 milijuna kuna u zadnjih 10 godina, nešto više od 5% proračuna na godišnjoj razini. Nadalje, da bi se sport razvijao jednoliko, na cijelom području Grada ne gledajući, dob, vrstu aktivnosti te lokaciju, Grad je 1998. inicirao osnivanje Zajednice sportskih udruga grada Lepoglave. Nakon osnivanja Zajednica je postala glavni koordinator sportskih aktivnosti u Gradu Lepoglavi te upravlja sportskom infrastrukturom i brine se o razvoju i održavanju sportske infrastrukture grada Lepoglave.Velikim naporima od 1998. godine do danas broj sportova s kojima se građani mogu baviti porastao je s 6 na 11 različitih vrsta sportova. Danas se građani mogu osim nogometa i košarke aktivno baviti i npr. slobodnim penjanjem ili kuglanjem.

Rješavanje problema

Radi popularizacije sporta i poticanja fizičke aktivnosti bilo je nužno izgraditi infrastrukturu.U zadnjih 10g. izgrađena su 4 asfaltirana igrališta,obnovljeno je 1 asfaltirano igralište s rasvjetom, obnovljena su 3 teniska terena,izgrađena i uređena 2 nogometna travnata terena,sanirana je kuglana,instalirana je penjača stijena,opremljena je fitness dvorana,nabavljena kardio-izotonička oprema,izgrađena dvodijelna i trodijelna sportska dvorana i uređeno 8 dječjih igrališta.Na obroncima Ivanščice izgrađena je planinarsko-rekreativna i biciklistička staza dužine 13 km.Ulagana su znatna sredstva u promociju sporta.Svake godine se organizira niz sportskih manifestacija za sve uzraste.Grad Lepoglava je prepoznat kao primjer dobre prakse u promociji sporta kao instrumenta za podizanje zdravlja građana i integracije u društvo. Tijekom 2014. ACES-u podnjeta kandidaturua za Europski grad sporta 2015,te je obranio kandidaturu i zaprimio službenu potvrdu ove prestižne titule u Europskom parlament

Rezultati

Glavni rezultat je povećanje fizički aktivnih građana s 12% na 31% populacije. Program animacije građana je osmišljen da potiče na fizičku aktivnost sve građane bez obzira na spol i dob.

Troškovi projekta

Troškovi primjene najbolje prakse su 1.185.000,00 kn u zadnje dvije godine. Grad Lepoglava i Zajednica sportskih udruga su u zadnje dvije godine ostvarili potporu za navedene aktivnosti u iznosu od 220.000,00 kn iz različitih izvora (HOO, sponzori, EU fondovi, itd.).

Drugi učinci projekta

Tijekom 2016. godine provedeno je istraživanje o motoričkim sposobnosti djece, gdje se mjere težina, visina i 6 motoričkih vježbi. Službeni rezultati će biti dostupni početkom 2017. godine, zbog velike količine podataka (istraživanje se provelo na više od 700 djece). Testni uzorak pokazuje smanjenje pretilosti kod osnovnoškolske djece.
Nakon uspješne kandidature grada Lepoglave, prijavilo se više gradova RH, a titulu EU grad sporta 2016. osvojio je Buzet, a za 2017. Belišće. Važno je naglasiti da je grad Lepoglava, bio prvi grad u RH koji je ispunio sve kriterije za dobivanje prestižne titule Europski grad sporta.

Održivost projekta

Zajednica sportskih udruga, zajedno s gradom Lepoglava te svojim članicama u postupku je izrade Strategije razvoja sporta grada Lepoglave u kojoj će biti definirane smjernice razvoja sporta te novi načini animacije građana za fizičkom aktivnošću. Planira se da će strategija biti gotova do sredine 2017. godine, jer mora biti usklađena s Nacionalnom strategijom razvoja sporta RH, koja još nije izrađena.

Provoditelj projekta

Grad Lepoglava