Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

Mali Lošinj – Malo poduzetništvo u velikoj Europi

Važnije aktivnosti projekta su: 10 predavanja za male i srednje poduzetnike o Europskoj uniji i specifičnim politikama namijenjenim malim i srednjim poduzetnicima te promjenama koje će zadesiti male i srednje poduzetnike nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju; 10 radionica za male i srednje poduzetnike o projektnom ciklusu i pripremi projekata za prijavu na EU […]

Glasaj

Opis

Važnije aktivnosti projekta su:

  • 10 predavanja za male i srednje poduzetnike o Europskoj uniji i specifičnim politikama namijenjenim malim i srednjim poduzetnicima te promjenama koje će zadesiti male i srednje poduzetnike nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju;
  • 10 radionica za male i srednje poduzetnike o projektnom ciklusu i pripremi projekata za prijavu na EU fondove;
  • organiziranje svečane proslave ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju 30.og lipnja 2013;
  • organizacija završne konferencije projekta namijenjene malim i srednjim poduzetnicima.

 Dvodnevne radionice obuhvaćale su teme: mogućnosti financiranja iz EU fondova, priprema projektnog prijedloga i provedba projekta, izrada logičke matrice, te praktičan rad na razradi projektne ideje.  Putem radionica mali i srednji poduzetnici na području Primorsko- goranske županije stekli su osnovna znanja kako pripremiti projekt, pronaći natječaj i prijaviti projekt na odabrani natječaj. Provedbom projekta u deset različitih gradova širom Primorsko- goranske županije: Mali Lošinj, Rijeka, Bakar, Skrad, Krk, Cres, Crikvenica, Opatija, Delnice, Jelenje- omogućilo se sudjelovanje u projektnim aktivnostima malim i srednjim poduzetnicima i iz udaljenih i često zapostavljenih krajeva (Gorski kotar, otoci). Radionice su za male i srednje poduzetnike bile BESPLATNE.

 Organiziranjem predavanja o EU politikama namijenjenim malim i srednjim poduzetnicima i mogućnostima financiranja iz EU fondova prije i nakon ulaska u EU, nastojalo se pomoći malim i srednjim poduzetnicima na području Primorsko-goranske

županije da se informiraju i pripreme za promjene koje su se dogodile ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.  Provedbom projekta u deset različitih gradova širom Primorsko-goranske županije: Mali Lošinj, Rijeka, Bakar, Skrad, Krk, Cres, Crikvenica, Opatija, Delnice, Jelenje – omogućilo se sudjelovanje u projektnim aktivnostima malim i srednjim poduzetnicima i iz udaljenih i često zapostavljenih krajeva (Gorski kotar, otoci).

Predavanja su za male i  srednje poduzetnike bila BESPLATNA.

Brošura projekta

Osnovni problem

Početkom veljače 2013. godine Grad Mali Lošinj započeo je s provedbom projekta "Malo poduzetništvo u velikoj Europi" ("Small business in a big Europe") u suradnji s partnerima Gradom Bakrom, Regionalnom razvojnom agencijom Porin, Lokalnom razvojnom agencijom Pins i Kanalom Ri.
Ukupna vrijednost projekta je 92.226,77 EUR, od čega će iznos od 83.000,00 EUR financirati Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj kroz program "IPA INFO 2011"
Projekt ima za cilj povećanje apsorpcijske moći malih i srednjih poduzeća na području Primorsko-goranske županije za povlačenjem sredstava iz EU fondova.
Mala i srednja poduzeća predstavljaju važan dio gospodarstva kako Hrvatske, tako i EU zbog svog doprinosa zapošljavanju, stvaranju društvenog bruto proizvoda i izvoznih aktivnosti. Tako su u 2011. godini mala i srednja poduzeća ostvarila udio od 50,2% u bruto domaćem proizvodu (BDP), 65,5% u zaposlenosti i 42% u ukupnom izvozu Hrvatske.
Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju mala i srednja poduzeća suočavaju se s velikim promjenama uzrokovanim ulaskom na veliko tržište. Ona su se našla pred brojnim
izazovima, ali i velikim prilikama za napredak. Kada se govori o prilikama, prvenstveno se misli na mogućnosti korištenja sredstava iz strukturnih fondova i Kohezijskog fonda

Rješavanje problema

Cilj projekta „Malo poduzetništvo u velikoj Europi“ bio je informirati male i srednje poduzetnike o promjenama u poslovanju nakon pristupanja RH na jedinstveno europsko
tržište, upoznati ih sa mogućnostima korištenja financijskih sredstava iz strukturnih fondova, te ih educirati o načinu pripreme projekata za kandidiranje na EU fondove.
U tiskanoj brošuri mogu se pronaći informacije o EU fondovima koji su bili dostupni u pretpristupnom razdoblju, te o fondovima koji su nam na raspolaganju nakon pristupanja
Republike Hrvatske u EU. Daje se pregled najvažnijih strateških dokumenata za male i srednje poduzetnike u Europskoj uniji i Republici Hrvatskoj koji služe kao polazište prilikom pripreme projekata za financiranje iz EU fondova, popis potpornih institucija za poduzetnike, te korisni linkovi na kojima se mogu potražiti i sve ostale relevantne informacije.

Rezultati

Za provedbu projekta "Malo poduzetništvo u velikoj Europi" Gradu Malom Lošinju, koji je ujedno i nositelj projekta, dodijeljeno 83.000,00 EUR bespovratnih sredstava, što čini 89,99 % ukupne vrijednosti projekta.
Rezultati projekta:
1. Povećana razina razumijevanja i svijesti malih i srednjih poduzeća o Europskoj uniji i promjenama koje će se dogoditi nakon ulaska Hrvatske u EU, te smanjena razina euroskepticizma među malim i srednjim poduzetnicima u Primorsko-goranskoj županiji. (1 jednostavno predavanje i 1 dvodnevna radionica u 10 različitih mjesta diljem Primorsko-goranske županije, sve zajedno 20 događanja)
2. Izrađena web stranica projekta i otvoreni facebook i twitter profili gdje MSP mogu dobiti najnovije vijesti i informacije o aktualnim natječajima EU, te postavljati pitanja i dobiti priliku da kontaktiraju i razmjenjuju iskustva s ostalim poduzetnicima. Izrada i slanje biltena, ovisno o količini novih informacija. Barem jedan bilten mjesečno. (www.mspeu.info )
3. Povećana znanja i vještine malih i srednjih poduzeća o EU prije i nakon pristupanja EU i posljedično povećanje broja projektnih prijava (100 malih i srednjih poduzetnika koji su prisustvovali radionicama o upravljanju projektima i kako prijaviti projekte za EU fondove)
4. Pola sata video materijala s informacijama koje su korisne za male i srednje poduzetnike objavljene na You tube-u (pr. informacije o zakonima i aktima o malim i srednjim poduzećima, institucijama EU važnim za mala i srednja poduzeća, mogućnost financiranja iz pretpristupnih fondova i fondova nakon pristupanja itd., brošura projekta (100 primjeraka).

Troškovi projekta

Za provedbu projekta "Malo poduzetništvo u velikoj Europi" Gradu Malom Lošinju, koji je ujedno i nositelj projekta, dodijeljeno 83.000,00 EUR bespovratnih sredstava, što čini 89,99 % ukupne vrijednosti projekta. Nije bilo dodatnih zapošljavanja.

Drugi učinci projekta

Medijskim praćenjem projektnih aktivnosti, kroz interakciju putem društvenih mreža (facebook, twitter), izradom web stranice projekta i izradom redovitih newslettera osigurat će se visoka razina informiranosti ne samo malih i srednjih poduzeća u Primorsko-goranskoj županiji, nego i u cijeloj Hrvatskoj.

Održivost projekta

Proces prijave na natječaje u sklopu EU fondova i programa poprilično je složen proces i zahtijeva rutinu i dobro poznavanje potrebnih procedura i pravila.

Pravila i procedure kvalitetno su objašnjene u uputama za prijavitelje i objavljenoj natječajnoj dokumentaciji. Veliki broj prijava odbacuje se zbog tehničkih i administrativnih pogrešaka pri prijavi. Za poduzetnike je administrativna i tehnička složenost prijave na natječaje EU jedan od ključnih i demotivirajućih čimbenika. Sama projektna ideja mora biti dobro isplanirana i strukturirana, a projekt u konačnici održiv.
Moraju postojati i jasno definirani, stručni i kvalificirani upravljački kapaciteti pri provedbi projekta kako bi se projekt i uspješno završio.
Edukacijom gospodarstvenika, malih i srednjih poduzetnika te njihovim aktivnijim ulaskom u svijet prijave i povlačenja sredstava iz EU fondova , postigli smo da je projekt sam po sebi održiv na način da se znanje prenosi, što i novim gospodarstvenicima daje određenu hrabrost da se i sami prijavljuju na natječaje.