Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

Ozalj – Gradski vrtovi

Uzgoj povrća i voća u javnim gradskim vrtovima već je godinama trend u zapadnoj Europi. Na taj se način omogućava građanima da se jeftino i zdravo prehrane, te da korisno i zabavno utroše svoje vrijeme. Grad Ozalj je pokrenuo projekt uređenja obradivog zemljišta koji je u vlasništvu Grada Ozlja pod nazivom „Gradski vrtovi“, a koji […]

Glasaj

Opis

Uzgoj povrća i voća u javnim gradskim vrtovima već je godinama trend u zapadnoj Europi. Na taj se način omogućava građanima da se jeftino i zdravo prehrane, te da korisno i zabavno utroše svoje vrijeme. Grad Ozalj je pokrenuo projekt uređenja obradivog zemljišta koji je u vlasništvu Grada Ozlja pod nazivom „Gradski vrtovi“, a koji omogućuje zainteresiranim građanima koji žele obrađivati vrt da rezerviraju dio parcele i osiguraju si mjesto za sadnju svog „vrta“. Grad Ozalj bi  time slijedio praksu modernih europskih zemalja koje su ovakvim projektima unaprijedile lokalnu proizvodnju, osigurale financijske i energetske uštede u korist svojih građana.

Grad Ozalj je sa projektom započeo početkom 2014.godine, kada je na sjednici Gradskog vijeća donijeta Odluka o provođenju projekta „Gradski vrtovi“ radi davanja dijela obradivog zemljišta na korištenje građanima u svhu proizvodnje hrane (povrće i jagodasto voće), začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe. Zemljište se sastoji od vrtnih parcela veličine do 100 m2 i zajedničkih dijelova s pripadajućom zajedničkom opremom. Za tu namjenu Grad Ozalj osigurao je zemljište, uredio pristupni put, kupio motornu pumpu za navodnjavanje, a pripremio je i zemljište za sadnju.

20140528_185753 20140707_080141

Osnovni problem

U centru Ozlja, na pozicijama „Bikovo Brdo“ (gradsko zemljište) i „HEP park“ (zemljište u vlasništvu HEP-a) postojali su nelegalni vrtovi stanara susjednih stambenih zgrada ! Obrađivalo se ukupno 8 parcela, ukupne površine cca 4.000 m2.
Vrtove su obrađivali samo neki stanari (oni koji su prvi zaposjeli javno zemljište), te je bilo vidno izraženo nezadovoljstvo onih koji nisu mogli obrađivati vrt u neposrednj blizini vlastitog stana.

Rješavanje problema

Projekt uređenja obradivog zemljišta pod nazivom „Gradski vrtovi“ omogućio je našim građanima, koji nemaju mogućnosti obrađivati vrt, da proizvedu hranu za vlastite potrebe na zemljištu u vlasništvu grada, a ujedno se riješio problem nelegalnog korištenja gradskog zemljišta. U početnoj fazi imali smo veći broj zainteresiranih građana za parcele na gradskim vrtovima, no s vremenom su neki od njih odustali. Grad Ozalj je na parcelama zemljišta za koje trenutno nije iskazan interes, odnosno koje nisu dane na korištenje građanima, pokrenuo projekt „Uvođenje novih oblika poljoprivredne proizvodnje – uzgoj egzotičnog povrća i voća“. Za provođenje ovog projekta Grad Ozalj pokušao je inicirati osnivanje Poljoprivredne ekološke zadruge. Do dovršetka postupka osnivanja zadruge, Grad je primjerom sadnje egzotičnog povrća i voća pokušao pokazati mogućnosti korištenja parcela i dobre prakse na gradskim vrtovima.

Rezultati

Pružanje dodatnih javnih usluga građanima kroz mogućnost najma gradskog zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju za vlastite potrebe, bez naknade.
„Ogledni primjer polja“ za uzgoj egzotičnog voća i povrća.
Obnova sadnje tradicijskih ratarskih kultura za potrebe obnove objekata tradicijske baštine (npr.sadnja pira i škope za prekrivanje objekata u Etno-parku Ozalj), za održavanje raznih radionica (žetvenih i sl.).
Ponovna sadnja starih kultura za obnovu starih zanata, npr.pletenje košara od vrbinih grančica, te održavanje radionica učenja tih vještina.

Troškovi projekta

Ukupni troškovi projekta do svibnja 2015.godine iznose 172.661,72 kn.
Izvori financiranja projekta su proračunska sredstva Grada Ozlja u iznosu od 152.661,72 kn, te sredstva dobivena od Karlovačke županije u iznosu od 20.000,00 kn.

Drugi učinci projekta

Projekt Gradskih vrtova služi kao osnova poticanja razvoja specifične poljoprivredne proizvodnje.
Primjer našeg projekta poslužio je kao podloga i dobar primjer za uvođenje projekta gradskih vrtova Grada Karlovca.
Na dijelu neiskorištenog zemljišta Grad Ozalj pružio je mogućnost O.Š.Slavi Raškaj i Učeničkoj zadruzi „Kotačac“ da uz pomoć svojih nastavnika i djelatnika zaposlenih kroz program javnih radova, zasade krumpir na Eko dan škole.
Dio parcele gradskih vrtova pripremljen je za sanaciju mulja kroz pročistač otpadnih voda koji se nalazi u blizini.

Održivost projekta

Za provođenje ovog projekta Grad Ozalj pokušao je inicirati osnivanje Poljoprivredne ekološke zadruge. Do dovršetka postupka osnivanja zadruge, Grad je primjerom sadnje egzotičnog povrća i voća pokušao pokazati mogućnosti korištenja parcela i dobre prakse na gradskim vrtovima. Svojim primjerom Grad je zainteresirao i druge za ekološku proizvodnju voća i povrća. Potaknuto je ponovno aktiviranje Učeničke zadruge „Kotačac“ u O.Š.Slava Raškaj Ozalj, preko koje je realiziran projekt sadnje krumpira. Učenici će uz pomoć djelatnika zaposlenih kroz program javnih radova voditi brigu o zasađenom krumpiru, a u školskoj kuhinji ujesen će se zdravo hraniti iz svoje vlastite ekološke proizvodnje. Ujedno će stjecati navike sadnje i u praksi, uz pomoć svojih nastavnika.
Kroz sadnju tradicijskih ratarskih kultura omogućit će se obnova starih objekata tradicijske baštine, čime će se spriječiti njihovo propadanje.
Kroz održavanje različitih radionica, omogućit će se uključivanje većeg broja ljudi, a ideja je uključiti ne samo učenike O.Š.Slava Raškaj, već i korisnike Centra za rehabilitaciju Ozalj kroz aktivnosti koje bi predstavljale radnu terapiju za osobe s invaliditetom.