Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

Ozalj – Obnova i proširenje postava Zavičajnog muzeja Ozalj

S provedbom projekta krenulo se početkom ožujka 2014. godine, tako da je zapravo do otvorenje stalnog postava muzeja prošlo samo dva mjeseca. Korisnici muzeja su najviše djeca, zatim umirovljenici, obiteljski izletnici i na kraju strani turisti koji tijekom ljeta prolaze kroz Grad Ozalj. Ukupno u 2014. godini imali smo 7885 posjetitelja, a ove godine očekujemo […]

Glasaj

Opis

S provedbom projekta krenulo se početkom ožujka 2014. godine, tako da je zapravo do otvorenje stalnog postava muzeja prošlo samo dva mjeseca. Korisnici muzeja su najviše djeca, zatim umirovljenici, obiteljski izletnici i na kraju strani turisti koji tijekom ljeta prolaze kroz Grad Ozalj. Ukupno u 2014. godini imali smo 7885 posjetitelja, a ove godine očekujemo da taj broj bude i veći zbog četiri mjeseca duže sezone. Podrška u izvedbi projekta bile su nam tvrtke iz privatnog sektora s kojima već dugi niz godina surađujemo, te zbog toga imamo bržu, izravniju komunikaciju koja omogućava i bržu provedbu projekta. Problem koji je nastao tijekom provedbe projekta je nedostatak radne snage samog muzeja, koji sada ima samo jednu stručnu zaposlenu osobu (kustosa) koja obavlja i funkciju ravnatelja. Tom problemu privremeno smo doskočili zapošljavanjem studenata preko student servis i uz pomoć Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kroz program stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Podršku ovom projektu dalo je gradsko vijeće grada Ozlja, a provođenje projekta potpomogla je Baština d.o.o tvrtka koja se bavi opremanjem i dizajnom muzeja pod vodstvom priznatog arhitekta Željka Kovačića.

1977110_10152302213084204_1722079241_n Ulaza straoga grada ulazna kula s dvorišne strane 1!

Osnovni problem

Zavičajni muzej Ozalj zatvorio je svoja vrata publici 2007. godine, nakon što je zbog prokišnjavanja krova i radova na sanaciji krovišta na Starom gradu Ozlju, kompletan muzejski postav evakuiran i sklonjen u depoe.
Zavičajni muzej grada Ozlja imao je u to vrijeme zaposlenu ravnateljicu/kustosa, čistačicu i osobu na stručnom osposobljavanju,a djelatnost Muzeja svela se isključivo na galerijsku djelatnost i pripremu 2-3 izložbe godišnje.
Naravno, to nije zadovoljavalo potrebe zajednice niti grada Ozlja kao osnivača muzeja, jer je 7000 ljudi ostalo bez glavnog mjesta okupljanja vezanog uz kulturu. Obrazovni sustav je izgubio mjesto na koje su dolazile brojene grupe školske djece, a i proračun grada Ozlja je bio oštećen jer muzej nije imao prihode koji su bili potrebni za održavanje osnovnih potreba muzeja.

Rješavanje problema

Grad Ozalj uspio je obnoviti galerijski prostor Zavičajnog muzeja Ozalj i stalni postav muzeja, te ga otvoriti za javnost 29. travnja 2014. godine Do kraja 2014. godine muzej je posjetilo 7885 posjetitelja, što je više posjetitelja nego što grad Ozalj ima stanovnika. Prilikom osmišljavanja projekta razmišljalo se o modernizaciji muzeja no za to nije bilo trenutno raspoloživih sredstava, kao ni za njegovo proširenje koje bi obuhvatilo povijest 20. stoljeća i nadopunilo postojeće sadržaje. Vraćanjem starog stalnog muzejskog postava u funkciju zacrtani su daljnji koraci u razvoju muzeja koji bi proširili ponudu i dozvali nove posjetitelje.
1. Proširenje stalnog muzejskog postava,
2. Modernizacija audio vizualnih medija,
3. Preventivna muzejska zaštita muzejskih predmeta,
4.Preventivna zaštita muzejskog prostora od utjecaja vlage,
5. Digitalizacija fundusa muzeja,
6. Nabavka računalne opreme,
7. Otvoriti pristup svima, a osobito invalidima i djeci s posebnim potrebama,
8. Zapošljavanje stručnog osoblja.

Ovi koraci su isplanirani na način da teže implementiranju novih tehnologija u muzejsku praksu, kako bi se postigla visoka razina vidljivosti i pristupačnosti.

Rezultati

Glavni rezultat našeg projekta je obnova kulturnog turizma u gradu Ozlju, no to je tek početak onog što grad Ozalj želi postići ovim projektom. U projekt revitalizacije Zavičajnog muzeja Ozalj i Starog grada Ozlja, unutar kojeg je muzej, uključena je lokalna zajednica na način da muzej potiče razvoj i održivost etnografske baštine, na primjer sela Trg, potiče razvoj manifestacija, balova, predstava koje revitaliziraju dvorac kroz projekt „Večera sa Zrinskim“. Ovi ostali projekti revitalizacije dvorca kroz zalaganje Zavičajnog muzeja Ozalj ne bi bili mogući da nije otvoren stalni muzejski postav i da muzej nema danas vlastitih prihoda u iznosu od 79.080,00 kuna koliko je imao 2014. godine. Broj posjetitelja muzeja povećao se za 50%, a sukladno tome povećani su i troškovi održavanja muzeja za 50 %. Cilj nam je smanjiti troškove održavanja daljnjim radom na proširenju muzeja i modernizaciji, a uz to povećati broj posjetitelja i vlastite prihode muzeja. Plan je vratiti u Ozalj oko 400 , posjetitelja dnevno više nego što ih imamo danas kao što je to nekad u vrijeme između 1975 i 1988. godine bilo, kada je Ozalj bio glavno turističko i vikend odmaralište za Zagrebačke turiste, koji su sa sobom povlačili i druge goste.
U tom smislu grad Ozalj potiče otvaranje vinskih cesta, cesta meda, baštinskih cesta, obiteljskih OPG-a, ugostiteljskih smještaja i svega onog što je potrebno da bi se posjetiteljima koji dođu u Ozalj bilo zbog Muzeja ili neke druge kulturne znamenitosti poput, hidroelektrane „Munjare“, samostana Svetice omogućila što bolja ponuda i drugih sadržaja uz adekvatan smještaj.

Troškovi projekta

Do sada je u obnovu muzejskog prostora uloženo 71.085.63 kuna. Od toga10.000.00 kuna financirano je iz projekta prema Karlovačkoj županiji, a ostatak sredstava osiguran je iz vlastitih prihoda muzeja i grada Ozlja. Valja napomenuti da je i u obnovu Starog grada Ozlja Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ kao vlasnik dvorca zajedno s Gradom Ozljem kroz projekte osigurala 300.000,00 kuna za fasadu na istočnom krilu grada u 2014. godini, a za ovu godinu osigurano je 700.000,00 kuna za daljnju obnovu krovišta od Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Povlačenjem sredstava kroz natječaje smanjena su sredstva koja Grda Ozalj mora ulagati u financiranje projekta, a samim time i opterećenje za proračunske korisnike. Za sada nije zaposleno novo osoblje u muzeju no s planiranim rastom muzejsko-galerijske djelatnosti i kulturnog turizma, planira se i dodatno zapošljavanje u muzeju, te Turističkoj zajednici Grada Ozlja. Za provedbu projekta proširenja muzeja i realizacije planova, koji bi doveli do održivosti muzeja potrebna su dodatna ulaganja od oko 1.000000,00 kuna, te daljnja ulaganja u Stari grad Ozalj i kulturni turizam.

Drugi učinci projekta

Kroz povećan broj dolazaka u Stari grad Ozalj otvorile su se brojne prigode za privatne ugostitelje, tako da je u Ozlju otvoren prvi hostel Ozalj u vlasništvu obitelji Žganjer, povećan je broj noćenja kod postojećih obiteljskih iznajmljivača soba, vinske ceste po Vivodini i Vrhovcu imaju više posjetitelja, a naše primjere u razvoju kulturnog turizma baziranog na muzejskim ustanovama žele slijediti: općina Krašić s kojom krećemo u zajednički projekt izrade baštinskih ruta u kojem sudjeluje i općina Šenkovec, zatim izmjenjujemo iskustva s Njemačkom pokrajinom Oberlauzits s kojom nas veže povijesna ličnost Janko Šajatović Krabat na čijem će se životu bazirati gostujuće izložbe našeg muzeja u Njemačkoj. Ove regije s kojima surađujemo su izvori znanja za naš projekt, ali i naš projekt i njegov pozitivan aspekt na društvo cijene ostale regije s kojima surađujemo što nam omogućuje daljnje suradnje i nove zajedničke projekte unutar Hrvatske, ali i šire kao što je projekt s pokrajinom Oberlauzits.

Održivost projekta

Vraćanjem starog stalnog muzejskog postava u funkciju zacrtani su daljnji dugoročni planovi/koraci u razvoju muzeja koji bi proširili ponudu i dozvali nove posjetitelje.
1. Proširenje stalnog muzejskog postava,
2. Modernizacija audio vizualnih medija u muzeju,
3. Preventivna muzejska zaštita muzejskih predmeta,
4.Preventivna zaštita muzejskog prostora od utjecaja vlage,
5. Digitalizacija fundusa muzeja,
6. Nabava računalne opreme,
7. Otvoriti pristup svima, a osobito invalidima i djeci s posebnim potrebama,
8. Zapošljavanje stručnog osoblja.

Ovi koraci su isplanirani na način da teže implementiranju novih tehnologija u muzejsku praksu, kako bi se postigla visoka razina vidljivosti i pristupačnosti svima, a osobito invalidima i djeci s posebnim potrebama.