Povećanje energetske učinkovitosti nestambenih zgrada u Gradu Čakovcu

Prvi korak je bio priprema projekta i prijava na Natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost radi ostvarivanja sufinanciranja planirane investicije. Prijavljeni projekti pri Fondu su pozitivno ocjenjeni i ostvarili su sufinanciranje nakon čega je provedena javna nabava u svrhu odabira najpovoljnijih izvođača radova na poslovima obnove u svrhu povečanja energetske učinkovitosti odabranih zgrada, […]

Glasaj

Opis

Prvi korak je bio priprema projekta i prijava na Natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost radi ostvarivanja sufinanciranja planirane investicije. Prijavljeni projekti pri Fondu su pozitivno ocjenjeni i ostvarili su sufinanciranje nakon čega je provedena javna nabava u svrhu odabira najpovoljnijih izvođača radova na poslovima obnove u svrhu povečanja energetske učinkovitosti odabranih zgrada, Dječjeg vrtića Crvčak, Dječjih jaslica Cvrčak, Dječjeg vrtića Maslačak i Knjižnice i čitaonice ” Nikola Zrinski” u Gradu Čakovcu. Na planiranim poslovima angažirano je 10 poduzeća. Provedbom projekata podignuta je  kvaliteta boravka za 332 djece, polaznika dječjih vrtića kao i za djelatnike u vrćima, kao i u knjižnici. Provedba projekta bila je dobro prihvaćena od svih naših sugrađana,a  tome je pridonjelo praćenje provedbe projekta u lokalnim novinama, na način da je u lokalnim novimama jednom tjednom bio objavljen članak kojim se je dao niz informacija o važnosti i potrebi energetske obnove zgrada i obiteljskih kuća.

Osnovni problem

Projektom je obuhvaćena energetska obnova 4 nestambene zgrade u Gradu Čakovcu izgrađene 60-tih godina 20 st. Provedbom projekta postiže se povećanje energetske učinkovitosti postoječih nestambenih zgrada u Gradu Čakovcu pri čemu se ostvaruje nekoliko specifičnih ciljeva:
- smanjenje potrošnje energije
- smanjenje misije CO2
- podizanje kvalitete boravka korisnika u prostoru
- produljenje vijeka trajanja građevine
- promicanje odgovornosti prema zaštiti okoliša
I povezano sa ovom prijavom prije svega razvoj gospodarskih aktivnosti.

Rješavanje problema

Na osnovi pozitivnih iskustva u provedbi projekata Grada Čakovca-povečanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća, Grad Čakovec se je odlučio i proveo energetsku obnovu nekoliko nestambenih zgrada. Provedba projekta započela je 2015. godine prijavom na natječaj Fonda za zaštitu okoliša pri kojem je i ostvareno sufinanciranje 40% - tnog iznosa investicije, a u 2016. godini provedeni su radovi na energetske obnove sljedećih zgrada : Dječji vrtić Crvčak, Dječje jaslice Cvrčak i Dječji vrtić Maslačak i Knjižnica i čitaonica " Nikola Zrinski" u Gradu Čakovcu. Za provedbu navedenih radova angažirano je 10 poduzeća a ukupna vrijednost investicija je 2.300,000,00 kn. S obzirom na pozitivne učinke provedbe projekta prvenstveno smanjenje potrošnje energenata posljedično smanjenje CO2 kao i poljepšanje vizure Grada Čakovca, provedene aktivnosti potaknule su naše sugrađane da i oni krenu u obnovu svojih obiteljskih kuća, a Grad Čakovec već priprema nove projekte za građevine u svom vlaništva.

Rezultati

Provedbom projekta postiže se povećanje energetske učinkovitosti postoječih nestambenih zgrada u vlasništvu Grada Čakovca pri čemu se ostvaruje nekoliko specifičnih ciljeva:
- smanjenje potrošnje energije
- smanjenje misije CO2
- podizanje kvalitete boravka korisnika u prostoru
- produljenje vijeka trajanja građevine
- promicanje odgovornosti prema zaštiti okoliša
- razvoj gospodarskih aktivnosti.
Ostvarene uštede su smanjenje potrošnje energije za 52% godišnje prosječno za sve objekte,te smanjenje misije CO2 32,44 t/god. Rezultat smanjenja potrošnje enregije je smanjenje izdavanja proračunskih sredstava za potrebe energenata. U periodu provedi prijekta u trajanju od 2 mjeseca na izvođenju planiranih radova dnevno je bilo angažirano cc 40 radnika iz 10 tvrtki.

Troškovi projekta

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2,328,797.64 kuna od čega je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao projekt s iznosom od 885,981.50, a preostala sredstva su podmirena iz proračuna Grada Čakovca. Provedba projekta nije zahtjevala dodatni angažman službenika.

Drugi učinci projekta

Grad Čakovec je bio inicijator u provedbi projekata povečanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća i nestambenih zgrada. Pokrenuo je cjelokupnu lokalnu i širu zajednicu, od medija koji su se aktivno uključili u promoviranje i informiranje javnosti o važnosti energetske obnove zgrada, građana koji su koristili Grad Čakovec kao mjesto u kojem su dobivali potrebne stručne informacije i upute za postupanje u provedbi vlastitih projekata obnove obiteljskih kuća. Grad Čakovc je proveo prijenos znanja i iskustva ostalim jedinicama lokalne samouprave s područja Međimurske županije koji su za tim iskazale interes i potrebu.

Održivost projekta

Na navedenim građevinama izvedeni su u svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti radovi na rekonstrunkciji vanjske ovojnice zgrade. U narednoj fazi planirano je postavljanje i montaža solarnih panela. Također je planirana provedba navedenih radova i na ostalim građevinama u vlasništvu Grada Čakovca gdje je to i ekonomski opravdano.

Provoditelj projekta

Grad Čakovec