Požega – grad sporta

Klubovi su dužni na propisanom obrascu prijaviti prijevoz za gostujuće utakmice (Varaždin, Osijek, Dubrovnik, Šibenik, Zagreb…) najkasnije do srijede tekućeg tjedna, nakon čega Požeški športski savez šalje narudžbenicu prijevozniku sa točnim mjestom polaska, satnicom, brojem sportaša kao i odredištem. Prijevoznik ispostavlja račun koji Savez plaća. Klubovi su dužni po odigravanju domaće utakmice dostaviti službeni nalog […]

Glasaj

Opis

Klubovi su dužni na propisanom obrascu prijaviti prijevoz za gostujuće utakmice (Varaždin, Osijek, Dubrovnik, Šibenik, Zagreb…) najkasnije do srijede tekućeg tjedna, nakon čega Požeški športski savez šalje narudžbenicu prijevozniku sa točnim mjestom polaska, satnicom, brojem sportaša kao i odredištem. Prijevoznik ispostavlja račun koji Savez plaća. Klubovi su dužni po odigravanju domaće utakmice dostaviti službeni nalog za suce koje Savez obrađuje, dostavlja podatke Gradu koji prosljeđuje sredstva Savezu koji vrši isplatu.

S ovom praksom Požeški športski savez započeo je u listopadu 2013. godine, a u punoj primjeni je od 01.01.2014. godine. Trenutni korisnici su klubovi koji su svrstani u 1. i 2 kategoriju klubova članica Saveza, a to su: 1. kategorija: NK Slavonija, RK Požega, ŠK Požega, KK Požega, ŽKK Požega, OK Sokol,  ŽOK Vallis Aurea, 2. kategorija: NK Požega, NK Dinamo Vidovci, NK Croatia Mihaljevci, NK Lipa Stara Lipa, KBK Bushido, ŽRK Požega, OK Požega, JK Judokan, BK Graciano, STK Požega, GD Sokol, AK Požega, TK Požega, Twirling klub Požega. Za 11 kuglačkih klubova Savez obračunava i plaća suce.

Tijekom primjene financiranja dio klubova pokušalo je naručivati prijevoze mimo službenih  natjecanja što je Izvršni odbor svojim Pravilnikom riješio. Ovaj način financiranja naišao je na odobravanje klubova, javnosti i medija. Navedeni model financiranja je od velike pomoći sportskim udrugama te je naišao na odobravanje i pohvalu javnosti. Znatno su pojeftinila brojna gostovanja naših klubova koji ekipno ili pojedinačno odlaze na natjecanja diljem Hrvatske ali i inozemstva. Kako su cijene prijevoza vrlo velika stavka koja ponekad i onemogućava odlazak na neko natjecanje ovo je svakako bila odlična vijest kako za požeške sportaše, tako i za cjelokupnu javnost koja podržava i prati rad i trud naših klubova i sportaša.

Osnovni problem

Grad Požega preko Požeškog športskog saveza (PŠS) zadovoljava javne potrebe u športu. U PŠS učlanjena je 71 športska udruga u kojima se nalazi 3984 članova sa više od 1830 registriranih sportaša. Udruge su se suočavale s problemom nemogućnosti podmirivanja osnovnih troškova rada, posebice prijevoza na natjecanja, plaćanja sudaca i delegata, plaćanja članarina i kotizacija. Uprave klubova trošile su značajna sredstva na rješavanje problema organizacije prijevoza tako da su sportaši nerijetko bili primorani ići na sportska borilišta na razne načine. Osim toga, podmirivanje troškova službenih osoba na utakmicama također je bio veliki problem pa su klubovi bili suspendirani od strane nacionalnih saveza. Klubovi su isplaćivali službene osobe na „crno“ tj. bez plaćanja propisanih poreza. Kako u klubovima rade uglavnom volonteri, isti su tražili rješenje kako nabaviti sredstva od sponzora kojih je u gradu sve manje pa su često trošak registracija i prijevoza prebacivali na roditelje.

Rješavanje problema

Gorući problem prijevoza sportaša na gostujuće utakmice i natjecanja koji godinama tišti klubove uključene u PŠS znatno je ublažen uvođenjem izravnog modela plaćanja prijevoza, sudaca kotizacija i članarina za udruge iz proračunskih sredstava Grada Požege. Isto je doprinijelo rješavanju najvećeg dijela problema s kojim su se uprave klubova dugogodišnje borile. Požeški športski savez naručuje prijevoze, iste plaća, obračunava troškove sudaca i plaća registracije, članarine i kotizacije za klubove. U praksi se pokazalo da je ovo trajno rješenje za osnovno funkcioniranje klubova. Uprave klubova mogu se više posvetiti sportskoj organizaciji kluba i natjecanjima. Plaćanjem sudaca od strane Požeškog športskog saveza riješio se i trajni problem zakonitosti isplata jer Požeški športski savez plaća za svakog suca porez i prirez, pravi JOPPD obrazac itd. Za navedeni način financiranja ostvaren je značajan interes i puno je lokalnih sportskih zajednica iskazalo dobru volju za primjenu.

Rezultati

Uvođenjem ove najbolje prakse znatno su pojeftinila brojna gostovanja klubova koji ekipno ili pojedinačno odlaze na natjecanja diljem Hrvatske ali i inozemstva. Riješio se problem nemogućnosti odlaska na neka natjecanja, ali se također u potpunosti doprinijelo rješavanju problema transparentnosti trošenja sredstava. Ova praksa je također rezultirala smanjenjem troška plaćanja i vođenja knjigovodstva kod udruga, budući da je u većini udruga također prisutan problem nepostojanja stručnog kadra za obavljanje ovih poslova (obračuni troškova, plaćanja, izrade obrazaca itd.). Udruge koje su obuhvaćene ovim modelom najbolje prakse su ostvarile 100%-tne uštede u pogledu izdvajanja sredstava za prijevoze, članarine i kotizacije. Budući da je kompletan proces obračuna i isplate preuzeo Požeški športski savez i Grad Požega, udruge su također ostvarile znatne uštede potrošnog materijala kojeg su prije koristile za navedene poslove. Praksom se zadržao broj korisnika uz smanjenje troškova.

Troškovi projekta

Izvor financiranja ove najbolje prakse je proračun Grada Požege. Ovaj model financiranja je u punoj primjeni od 1.1.2014. godine, kada je iz proračuna Grada Požege za ovu namjenu isplaćeno Požeškom športskom savezu 939.950,91 kn. U 2015. godini isplaćeno je 1.059.977,98 kn, što je 13% više u odnosu na prethodno razdoblje. Do početka 2016. godine isplaćeno je 1.033.384,22 kn, no proračunom je za 2016. godinu osigurano 1.060.000,00 kn što znači da će sredstva još rasti do kraja godine. Navedena praksa, osim financijskog, ne predstavlja nikakvo dodatno opterećenje za gradski proračun u pogledu zapošljavanja dodatnih osoba koje će raditi na provedbi najbolje prakse. Navedeno se obavlja u suradnji sa Požeškim-športskim savezom koji preuzima većinu administrativnog posla vezanog uz provedbu.

Drugi učinci projekta

Navedenu praksu za sada u RH provodi jedino Grad Požega te je cilj promoviranjem ove najbolje prakse ukazati na važnost objektivne preraspodjele sredstava za sportske aktivnosti, te na taj način potaknuti i druge gradove i općine da pokrenu slične inicijative, te se više aktiviraju po pitanju podržavanja sporta djece i mladeži, osoba s posebnim potrebama, te sportske rekreacije. Smanjenje financijskog opterećenja udruga, odnosno sportskih klubova otvorilo im je mogućnost kvalitetnijeg posvećivanja radu sa sportašima, te omogućavanja boljih uvjeta treniranja.

Održivost projekta

Grad Požega kroz Požeški športski savez planira nastaviti sa ovim načinom financiranja sporta i pokušati ga proširiti i na ostale udruge članice Požeškog športskog saveza koje za sada nisu u potpunosti obuhvaćene. Sredstva se namjeravaju osiguravati svake godine u proračunu Grada Požege, a Požeški-športski savez će i dalje pružati svu logističku i administrativnu podršku. Budući da će navedena praksa smanjiti troškove udruga, a također i troškove koje roditelji djece i sportaša imaju prilikom njihovih putovanja na natjecanja, isto će potaknuti udruge da i dalje aktivno provode svoje programe i planove, a roditelje će potaknuti da ne isključuju djecu iz sportskih klubova radi financijskog opterećenja koje nerijetko i oni osjete.

Provoditelj projekta

Grad Požega