Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

UMAG-GRAD SPORTA

Umag, grad s 14.000 stanovnika od kojih 4.000 aktivnih sportaša, smješten je na krajnjem zapadu Hrvatske te je već desetljećima poznat kao grad sporta i rekreacije. Sport, kao i sve manifestacije i aktivnosti koje su vezane uz sport, razonodu i zdrav život, strateška su odrednica razvoja Grada Umaga. Obzirom na veliki broj sportskih udruga i […]

Glasaj

Opis

Umag, grad s 14.000 stanovnika od kojih 4.000 aktivnih sportaša, smješten je na krajnjem zapadu Hrvatske te je već desetljećima poznat kao grad sporta i rekreacije. Sport, kao i sve manifestacije i aktivnosti koje su vezane uz sport, razonodu i zdrav život, strateška su odrednica razvoja Grada Umaga. Obzirom na veliki broj sportskih udruga i klubova, profesionalnih i rekreativnih sportaša te razvijene sportske infrastrukture, Grad Umag ove je godine, nakon boravka Komisije, potvrdio kandidaturu za titulu „Europski grad sporta 2018.“. Riječ je o prestižnoj tituli koju dodjeljuje EU, odnosno ACES Europe, i koja predstavlja veliku čast te zalog za budućnost i nove naraštaje. (PRILOG 1)

 

Povijest razvoja sporta u Umagu

Iako se pojedina sportska događanja u Umagu spominju već u drugoj polovici 19. stoljeća, pravi razvoj sporta započinje krajem II. Svjetskog rata kada se osnivaju prvi klubovi, prvenstveno nogometni i rukometni. Tih godina Umag doživljava veliki razvoj gospodarstva, a sinergija sporta i turizma omogućuje brz rast i razvoj grada. Od tada, Umag postaje pozornica velikih sportskih događaja, od boks meča za titulu svjetskog prvaka (Benvenuti-Bethea, 23.05.1970.), Europskog prvenstva u windsurfing-u (1980.), raznih svjetskih prvenstava pa sve do „Istarske rivijere“ (od 1972.), natjecanje koje je potaknulo nastanak najvećeg sportskog događanja u Umagu i Hrvatskoj, ATP Croatia Open teniskog turnira.

Osim navedenog, u Umagu je održan i veliki broj Državnih završnica u pojedinim sportovima, biciklističkih utrka, konjičkih natjecanja, nogometnih turnira, službenih i prijateljskih utakmica Hrvatskih reprezentacija u raznim sportovima. Ujedno, Umag je bio domaćin i Davis kup natjecanju Hrvatska – Velika Britanija.

Bogata povijest sporta u Umagu bila je temelj razvoja sporta u prethodnim godinama, a i poticaj za razvoj sporta u budućnosti. Naime, Umag je danas domaćin minimum jednog sportskog europskog ili svjetskog natjecanja u raznim sportovima i kategorijama.

 

Područja djelovanja u sportu

Umag, grad sporta, temelji svoj razvoj na povećanju sportskih aktivnosti u klubovima i ustanovama, povećanju manifestacija u sportu te razvoju sportske infrastrukture.

a) Sportske aktivnosti

Predškolski sport

Svjesni činjenice da se sportske, ali i sve druge navike prenose na djecu od malih nogu, umaški dječji vrtići pokrenuli su provođenje sportskog programa te organizirano zimovanje djece, kao i ljetnu školu plivanja. Ujedno, već smo 14 godina ponosni organizatori Olimpijskog festivala dječjih vrtića, manifestacija koja okupi preko 250 mališana koji se natječu u pet sportskih disciplina. Posebno smo ponosni na činjenicu da je Grad Umag među prvima u Hrvatskoj zaposlio profesora kineziologije, koji svakodnevno provodi sportske aktivnosti s djecom u umaškim vrtićima. Trošak sportskog vrtića pokriva u cijelosti Grad Umag, iznad standarda.

Školski sport

Djeca školskog uzrasta u našem se gradu mogu uključiti u veliki broj sportskih i rekreativnih aktivnosti od rukometa, nogometa, odbojke, košarke, stolnog tenisa, tenisa, badmintona, borilačkih sportova, jedrenja, surfanja, ribolova, streljaštva, boćanja, plesa i gimnastike. Školski sportski klub „Mladost“ više je puta bio najbolji školski sportski klub u Istarskoj županiji, a osvojio je i naslove državnih prvaka u tenisu, odbojci, rukometu i badmintonu.

Aktivnosti sportskih udruga

U Umagu djeluju 54 sportske udruge, u ukupno 24 sporta, koje su organizirane u Sportsku zajednicu Grada Umaga. Grad Umag podržava razvoj svih sportskih udruga i sportskih grana, kako direktnim financiranjem programa, tako i besplatnim osiguravanjem osnovnih uvjeta rada u sportskim objektima Grada Umaga. Izuzetno smo ponosni na veliki broj sportsko rekreacijskih udruga i na sve sugrađane koji se, u okviru aktivnosti klubova ili izvan njih, bave sportom. Takvih je u našem gradu preko 4.000.

 

b) Turniri i manifestacije od značaja za razvoj Grada Umaga

Osim aktivnosti sportskih klubova koje se odnose na njihov redovan rad, Umag sport razvija i kroz organizaciju različitih manifestacija, koje su ujedno direktno usmjerene ka pozicioniranju Umaga na karti poželjnih turističkih destinacija, ali i na razvoj grada općenito. Temeljna postavka Programa rada Turističke zajednice Grada Umaga u užem smislu promocija je Umaga kao destinacije za sport i aktivni odmor.

Grad Umag organizirao je niz značajnih sportskih manifestacija:

Tenis

ATP Tennis Tournament Croatia Open najveći je sportski događaj u Umagu, a ujedno je i najveći sportski događaj u Hrvatskoj koji se održava neprekidno već 27 godina. Na Turniru su sudjelovali brojni vrhunski svjetski igrači, od sadašnjih šampiona poput Novaka Đokovića, Rafaela Nadala, Marina Čilića, Gaela Monfilsa, Richarda Gasqueta, Dominica Thiema i drugih, do nekadašnjih vrhunskih sportaša poput Gorana Ivaniševića, Carlosa Moye, Ivana Ljubičića, Thomasa Mustera, Marcela Riosa, Alberta Berasateguija i mnogih drugih. Prošle godine Turnir je posjetilo preko 100 000 posjetitelja, a putem globalnih TV prijenosa vidjelo ga je nekoliko stotina milijuna gledatelja širom svijeta.

Umag je ugostio i Davis Cup natjecanje između Hrvatske i Velike Britanije (2013. godine). Za ekipu Velike Britanije nastupio je i pobjednik Wimbledona za 2013. godinu, Andy Murray.

Juniorska teniska natjecanja tradicionalno se već tri desetljeća održavaju u Umagu. Turniri su međunarodnog karaktera, a posebno su značajni „Perin Memorijal“ (ITF junior tennis tournament 18 & under, rang 1), „Istraturist Cup“ (ETA 14 & under, rang 2) i „Memorijal Slavoj Greblo“ (ETA 12 & under, rang 3).

Također, Umag je godinama domaćin najprestižnijih seniorskih teniskih natjecanja. Već smo nekoliko puta bili organizatori Svjetskog prvenstva u tenisu za veterane, a ove smo godine opet bili domaćini dvaju turnira seniora ITF GMP CUP rang 1, s više od preko 1000 natjecatelja iz cijelog svijeta.

Gledajući cjelokupnu infrastrukturu, „Umag Tennis Academy“ najbolja je teniska akademija u regiji, gledajući cjelokupnu infrastrukturu, te regionalni centar Hrvatskog teniskog saveza. Akademija organizira službeni LTA inozemni trening kamp, Tennis PRO Camp Goran Ivanišević te druge turnire međunarodnog karaktera.

Biciklizam

Zahvaljujući geografskom položaju, Umag je veoma dobra destinacija za biciklistička događanja. Prije desetak godina bili smo domaćini jedne etape utrke Giro d’Italia. U 2015. i 2016. godini održali smo tri profesionalne utrke: Istarsko proljeće, Tour of Croatia i Trofej Umaga. Osim profesionalnih utrka, u Umagu se održava cijeli niz amaterskih, rekreacijskih utrka, a najvažnija je Istria Granfondo, trodnevno biciklističko događanje podijeljeno u Classic i Small Marathon te rekreativnu vožnju. Valja napomenuti kako je na području Umaga označeno više od 550 km biciklističkih itinerara, a u suradnji s poduzećem Istraturist uveden je sustav najma bicikla u Umagu, gdje turisti i građani Umaga mogu na 6 različitih postaja unajmiti bicikl. Ukupno je u tom sustavu stotinjak bicikala.

Rukomet

Grad Umag posljednjih je godina stalna baza rukometnih reprezentacija Hrvatske te grad čiji se ženski i muški rukometni klub natječu u Prvoj ligi. U sklopu priprema, u Umagu je održano desetak međunarodnih rukometnih utakmica i nekoliko međunarodnih turnira na kojima su sudjelovale najjače svjetske rukometne reprezentacije.

Umag je domaćin svih nacionalnih završnica u rukometu za mlađe uzraste: od završnica Prvenstva Hrvatske za djevojčice i dječake, mlađe kadete i mlađe kadetkinje, kadete i kadetkinje te juniorke i juniore. Već tri godine domaćini smo i Final Four Kupa Hrvatske za muškarce i žene. Također, domaćini smo Festivala rukometa, godišnjem okupljanju svih trenera i stručnih radnika u rukometu na kojem sudjeluje oko 1 200 osoba iz svijeta rukometa.

 U rukometu za najmlađe važno je spomenuti dva velika turnira: Istra Open i Allianz Cup.

 Nogomet

Umag je izuzetno pogodan za zimske pripreme nogometaša i kao takav stalna je destinacija gostovanja velikog broja nogometnih ekipa. U zimskom periodu 2016. godine u Umagu je gostovalo 320 nogometnih ekipa. Hrvatski nogometni savez organizirao je Kamp za nacionalne reprezentacije mlađih uzrasta i veći broj utakmica za reprezentacije U17 i U19. Najvažnije natjecanje za seniore je Winter Cup na kojem sudjeluju profesionalne nogometne ekipe iz više zemalja.

Posebno smo ponosni na sve veću zastupljenost ženskih nogometnih ekipa. Ženska reprezentacija Hrvatske u nogometu tako je često u Umagu da možemo reći da smo postali „stalna baza“ ženske reprezentacije. U sklopu priprema u Umagu se održava Istria Cup za ženske nogometne reprezentacije, na kojem je ove godine nastupilo 8 nacionalnih reprezentacija: SAD, Francuska, Sjeverna Irska, Slovačka, Mađarska, Poljska, Slovenija i Hrvatska.

Da Umag iz godine u godinu postaje jedan od najjačih i najkvalitetnijih centara sportskih događanja, potvrđuje i ovogodišnja uspješna organizacija i posjećenost vrhunskog FC Barcelona Escola Soccer Camp. Prethodnih godina, Umag je bio domaćin Juventusovog nogometnog kampa i Europskog Kupa u australskom nogometu. 

Karate

Umag je u posljednje dvije godine domaćin Svjetskog Juniorskog Karate Prvenstva (WKF Youth training camp & Karate 1 WKF youth World cup), u organizaciji Svjetske karate federacije (WKF) i uz potporu HKS-a i Grada Umaga i pritom ugošćuje najbolje mlade karatiste iz cijeloga svijeta, kao i ponajbolje svjetske trenere i suce. Svake godine se broj sudionika na ovom Prvenstvu povećava, a ove godine na Prvenstvu je sudjelovalo preko 1.400 sudionika iz čak 57 zemalja svijeta. 

Košarka

Basketball Kamp Umag „B4U“  međunarodni je kamp za mlade košarkaše koji se u Umagu održava već 4 godine. Voditelj Kampa proslavljeni je hrvatski košarkaš Aramis Naglić.  Godine 2016. u kampu je sudjelovalo 110 dječaka i 30 djevojaka iz 9 država, a vodili su ga renomirani treneri iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Slovačke. Djecu svake godine posjete i košarkaške legende poput Dina Rađe, Velimira Perasovića i drugih.

Ultra-trail utrka

Ultra-trail World Cup: 100 milja Istre najveća je hrvatska trail race utrka, koja se nalazi u svjetskom kalendaru i na kojoj sudjeluje preko 1 000 natjecatelja. Utrka traje tri dana, a trči se kroz cijelu Istru. Cilj utrke  organiziran je u Umagu u sklopu Sajma sporta.

Ribolov

„Kup 6. svibnja“ i „Kup Slobodana Šoljana“ velika su međunarodna natjecanja u sportskom ribolovu. „Kup 6. svibnja“ u 2017. godini proslavit će 20 godina neprekidnog održavanja. Na ovom natjecanju sudjeluje stotinjak natjecatelja u sedam različitih kategorija, od djece do veterana. „Kup Slobodana Šoljana“  natjecanje je namijenjeno kadetima i juniorima Istre, Riječkog primorja i Slovenskog primorja i u praksi je natjecanje škola sportskog ribolova.

Trčanje

HO!HO!HO! Run  velika je novogodišnja mini maraton utrka u trčanju. Na posljednjem izdanju sudjelovalo je 350 natjecatelja.

Odbojka

Kup Umaga u rekreacijskoj odbojci jedan je od najmasovnijih turnira u Hrvatskoj u dvoranskoj odbojci za rekreativce. U 2016. godini na turniru su sudjelovale 42 ekipe, odnosno preko 400 učesnika.

Skijanje

Otvoreno prvenstvo Umaga u veleslalomu (alpsko skijanje) manifestacija je koja nas čini posebnima. Umag, iako je grad na moru, ima veoma aktivan klub u alpskom skijanju i već 23 godine organizira natjecanje za građane Umaga i okolice u veleslalomu za sve kategorije. Svake godine na natjecanju sudjeluje sedamdesetak natjecatelja. Najčešće se koriste skijališta u Italiji (Piancavallo, Tarvisio).

 

c) Infrastruktura

Sportskom infrastrukturom u Umagu upravlja javna ustanova čiji je osnivač Grad Umag, a to je Ustanova za upravljanje, korištenje i održavanje športskih objekata.

Sportske dvorane

Grad Umag raspolaže s 4 sportske dvorane: sportska dvorana Stella Maris (900 gledatelja), Školska dvorana uz OŠ Marije i Line (1.200 gledatelja), Školska dvorana TOŠ „Galileo Galilei“ te cabrio dvorana za boćanje u Mariji na Krasu (200 gledatelja). Dvorana u Stella Marisu sadrži i posebnu dvoranu za stolni tenis, a izgrađen je i novi fitness centar koji služi za dodatne pripreme sportaša iz svih umaških klubova i za rekreaciju građana Umaga.

Nogometna igrališta

Kako Umag ima najveći broj nogometnih klubova u Istri, proporcionalno tome ima i najveći broj nogometnih terena, njih 10 (devet s prirodnom travom i jedan s umjetnom travom i električnom rasvjetom). Trenutno je u pripremi rekonstrukcija igrališta s umjetnom travom, kojom bi se postigla maksimalna kvaliteta, odnosno standard zadovoljavanja „2 FIFA STARS“ certifikata kakvoće igrališta. U tijeku je i dobivanje UEFA certifikata o sigurnosti na igralištu broj 1 (Gradski stadion), čime bi se postigli uvjeti licenciranja za rang 3. lige.

Mali sportski centri

Mala sportska igrališta veoma su važna za opći razvoj sporta, a posebno za razvoj sporta kod djece i mladeži u gradskim i prigradskim četvrtima. Grad Umag u svim je gradskim četvrtima izgradio male sportske centre s polivalentnim igralištima s asfaltnom podlogom ili umjetnom travom.

Boćališta

U Umagu je, kao i u ostalim istarskim gradovima, boćanje izuzetno razvijen sport. Sukladno tome, Umag ima 7 boćališta s 2 i 4 joga, od kojih 4 boćališta imaju i prostorije za igrače i članove boćarskih klubova. Umag ima odličnu montažnu dvoranu za boćanje, izgradnjom koje je omogućen razvoj natjecateljskog boćanja velikom broju boćarskih klubova. Rekreacijsko boćanje ponajviše je zastupljeno u sportskoj rekreaciji građana treće životne dobi, a važno je spomenuti da postoji zadovoljavajući broj boćališta po prigradskim naseljima.

Teniski tereni

Umag ima 80 teniskih terena, a najvažniji centri su ATP Tennis Centar u Stella Marisu sa 14 terena i Umag Tennis Academy u Katoru s 25 terena.

Igrališta za sportove na pijesku

Na mnogim gradskim plažama nalaze se brojni pješčani sportski tereni namijenjeni prvenstveno za beach volley. Na gradskoj plaži u Stella Marisu posebno je uređen centar sportova na pijesku, na kojem su izgrađena dva veća terena na kojima održavamo službena natjecanja u beach volleyu, rukometu na pijesku i nogometu na pijesku.

Golf teren

Na području grada Umaga  nalazi se golf igralište s 18 rupa, Adriatic golf course.

 

Osim nabrojane sportske infrastrukture, u Umagu imamo i sportsko-ribolovni plato u umaškoj luci, jedriličarske platoe u ACI Marini i u naselju Moela.

 

Sve navedeno, a posebno sportske manifestacije kojima je Umag domaćin, dokaz su uspješnosti svih aktivnosti koje Grad Umag ulaže u kontinuirani razvoj sporta. Sportska infrastruktura i smještajni kapaciteti u Umagu zadovoljavaju visoke kriterije i zahtjeve postavljene od strane organizatora, a uspjesi naših klubova i uspješne organizacije svjetski priznatih manifestacija predstavljaju dodatnu motivaciju da se i dalje u istom ritmu razvijamo u smjeru vrhunskog sportskog centra. Stoga Grad Umag, pored zadržavanja organizacije svih manifestacija u sportu koje su održavane do sada te razvoja novih, u budućnosti planira razvijati sport u dva segmenta, razvoj sportske zajednice i razvoj sportske infrastrukture. Izgradnjom sportske infrastrukture stvaramo uvjete za turizam 365 dana u godini, što je u konačnici dovelo do ostvarenja gotovo 120.000 noćenja od sportskih aktivnosti.

 

 

Osnovni problem

Razvoj Grada Umaga tijesno je povezan sa sportom. Područje Umaga odlikuje se izuzetnim geografskim i klimatskim obilježjima koja pružaju jedinstvenu mogućnost bavljenja sportskim aktivnostima neprekidno, tijekom cijele godine, a što u konačnici doprinosi produljenju turističke sezone i potiče razvoj turizma i sporta 365 dana u godini. Takve komparativne vrijednosti bitno su odredile i urbanistički razvoj cjelokupnog prostora Grada Umaga, a u tom je kontekstu razvoj sportske infrastrukture zauzeo važno mjesto. Sport izravno doprinosi zdravlju i dobrobiti građana, integraciji mladih i njihovom zdravom odrastanju, stoga smo iznimno ponosni što smo razvili uvjete zahvaljujući kojima se gotovo trećina sugrađana bavi sportom na dnevnoj bazi, što rekreativno, što u okviru programa i aktivnosti 54 udruga prijavljenih u Gradu Umagu.

Rješavanje problema

U današnjem visokorazvijenom društvu, bavljenje sportom postalo je kategorički imperativ koji ima izravan učinak na društvenu, ekonomsku i zdravstvenu sliku zajednice, stoga je nedavno usvojen plan razvoja Grada Umaga, čija je bitna odrednica i sam razvoj sporta. Umag je jedini grad u RH koji već 6 godina uspješno organizira Sajam sporta, odnosno Festival sporta, u kojem sportaši prenose svoje vrijednosti na građane i međusobnim sportskim iskustvima pomažu u izgradnji zdravog načina življenja i sportskog napretka. Nadalje, kako bi svim našim sugrađanima omogućili najbolje uvjete, svi gradski sportski objekti potpuno su besplatni i suvremeno opremljeni. Kvalitetnim financiranjem javnih potreba u sportu podigli smo kvalitetu pedagoškog rada s mladima te broj i opremljenost sportskih objekata. Ujedno je stvorena i jedinstvena sinergija između javnog i privatnog sektora te su udovoljeni uvjeti za održavanje brojnih sportskih događaja i manifestacija na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Rezultati

Grad Umag odavno je prepoznao važnost sporta te je postigao zavidne rezultate u popularizaciji sporta kao životnog opredjeljenja. U zadnjih 7 godina podigli smo kvalitetu sportsko-pedagoškog rada s mladima te povećali broj i poboljšali opremljenost sportskih objekata. Ujedno, stvorena je jedinstvena sinergija između javnog i privatnog sektora, a Umag je postao pozornica brojnih međunarodnih sportskih manifestacija, što se reflektira kako na promidžbu tako i na ekonomske, odnosno turističke rezultate.
Osim aktivnog uključivanja gotovo trećine sugrađana u dnevne sportske aktivnosti, organizacije jedinog Festivala sporta u regiji te promicanje vrijednosti zdravog načina življenja kroz razne manifestacije i akcije (primjerice, Grad Umag već godinama organizira sportske susrete povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti „Ti biraš-izaberi život!“), možemo istaknuti kako je najveće priznanje ulaganja zapravo prihvaćena kandidatura od strane Europske komisije „UMAG EUROPSKI GRAD SPORTA 2018.“

Troškovi projekta

U skladu s pozitivnim propisima u Hrvatskoj, potrebe u sportu financiraju se iz namjenskih i nenamjenskih godišnjih prihoda Grada Umaga, prihoda od obavljanja vlastite djelatnosti ustanove u sportu i prihoda od donacija, ovisno o tome koja vrsta potreba u sportu se financira.
Financiranje sporta u Gradu Umagu provodi se godišnje i kroz 4 osnovna kanala:
1. Sredstva za financiranje programa i turnira sportskih klubova Grad Umag doznačava Sportskoj zajednici koja ih raspoređuje sportskim klubovima.
2. Sredstva za financiranje održavanja sportske infrastrukture Grad Umag doznačava Ustanovi za upravljanje, korištenje i održavanje sportskih objekata.
3. Sredstva za manifestacije u sportu od značaja za Grad Umag, Upravni odjel za društvene djelatnosti, temeljem natječaja, dodjeljuje direktno organizatorima manifestacija ili direktno pokriva troškove organizacije istih.
4. Modelom koncesijskog najma za izgradnju sportskih terena.

Drugi učinci projekta

Grad Umag je jedini grad u Hrvatskoj i široj regiji koji već godinama ponosno organizira Sajam sporta, festival u kojem sportaši mogu prenijeti sve svoje vrijednosti na građane i međusobnim sportskim iskustvima pomoći si u izgradnji i sportskom napretku. Imajući u vidu težinu manifestacije, ista je prepoznata od strane svjetske organizacije Ultra Trail World Tour kao idealni partner jedine ultra trail utrke u Hrvatskoj.
Nadalje, promocija zdravog načina življenja u Umagu potaknula je provedbu nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ te akcije „Hoditi i zdravi biti“.
Valja napomenuti i kako Grad Umag već niz godina, a posebno posljednje tri, ulaže velike napore u edukaciju članova udruga, kako o novoj zakonskoj regulativi u području civilnog društva tako i o volonterizmu. Posebnu pozornost posvećuje i podizanju svijesti građana o važnosti volonterizma za cjelokupnu zajednicu.

Održivost projekta

Grad Umag konstantno stvara nove održive projekte i planove ne bi li na području sporta dosegao još višu razinu.
Najveći i najkompleksniji projekt je IZGRADNJA NOVE POLIVALENTNE SPORTSKE DVORANE djeljive na tri djela, a čija su osnova tri rukometna igrališta (PRILOG 2).
U planu je izgradnja NOVOG NOGOMETNOG KAMPUSA koji će u konačnici sadržavati 10 nogometnih igrališta.
Planira se i izgradnja kompleksa zatvorenih i otvorenih bazena, gradnja dodatnih 6 teniskih terena, zatvorene dvorane za boćanje, gradskog „pucališta“ za golf, polivalentnih terena za mali nogomet, odbojku i rukomet, te šetnica i staza za trčanje.
Osim navedenog, uskoro počinje i rekonstrukcija postojećeg igrališta kod OŠ Marije i Line, čime će se dati nova dimenzija kako provedbi školskih sportskih aktivnosti tako i realizaciji postojećih aktivnosti rekreativnih sportskih klubova.

Dokumenti

Nositelj projekta

Grad Umag