Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

Velika Gorica – pametniji okoliš (rasvjeta)

Grad Velika Gorica je, potaknuta praćenjem tehnološkog napretka, tijekom 2013. godine odlučila napraviti probni rad javne rasvjete sa ugrađenim LED žaruljama. Isprva su se ugradile LED žarulje u 6 rasvjetnih tijela javne rasvjete na jednoj od prometnica kako bi se vidio efekt te se dobila povratna očitanja. Zadovoljni dobivenim, Grad Velika Gorica se odlučio 2014. […]

Glasaj

Opis

Grad Velika Gorica je, potaknuta praćenjem tehnološkog napretka, tijekom 2013. godine odlučila napraviti probni rad javne rasvjete sa ugrađenim LED žaruljama. Isprva su se ugradile LED žarulje u 6 rasvjetnih tijela javne rasvjete na jednoj od prometnica kako bi se vidio efekt te se dobila povratna očitanja. Zadovoljni dobivenim, Grad Velika Gorica se odlučio 2014. godine pokrenuti postupak javne nabave za 370 LED žarulja koje će se postaviti u rasvjetna tijela na najprometnijim prometnicama Grada. U periodu od ožujka do svibnja 2015. godine postavljene su 370 LED žarulje u rasvjetna tijela javne rasvjete te su već dobivena očitanja o uštedi i energetskoj učinkovitosti te zaštiti okoliša. Prije ugradnje 370 LED žarulja, na gradskom području koje pokriva oko 2.000 tijela javne rasvjete ukupna instalirana snaga je bila oko 500kW, što je nakon implementacije i ugradnje novih LED žarulja smanjeno za 63kW. Točnije, prije projekta 370 natrijevih žarulja je imalo ukupno oko 102kW instalirane snage, dok je zamjenom natrijevih sa LED žaruljama ta snaga smanjena na svega 39kW, što je smanjenje za više od 60% utroška električne energije. Isto tako smanjen je CO2 s prvotnih (prije projekta) 156,28 na svega 59.

Osnovni problem

Na području Grada Velike Gorice se nalazi oko 2.000 javnih rasvjetnih tijela, koji su raspoređena kroz prometnice kako bi osigurao sigurni promet ljudi i vozila noću kroz gradske javnoprometne površine. Također javna rasvjeta je integralni dio našeg društva koje rasvjetljava svoj okoliš da bi zadovoljilo potrebu za: Povećanjem sigurnosti kretanja pješaka i vozila, stvaranjem ambijentalnog ugođaja na javnim prostorima, trgova i ulica te akcentiranjem arhitektonskih zdanja i povijesnih znamenitosti.
Problem je što su rasvjetna tijela prvotno bila od živinih žarulja (niska svjetlosna iskoristivost), a zatim su se ugradile natrijeve žarulje. Neke od neželjenih posljedica navedenih žarulja je bilo u vidu prekomjerne potrošnje električne energije i svjetlosno onečišćenje okoliša u vidu neželjenog rasvjetljavanja neba i ometajućeg svjetla. Uz veliku potrošnju električne energije ovdje je i problem velikog ispuštanja CO2.
Posljedice problema su bile u velikim troškovima električne energije koje je Grad morao plaćati kroz proračunska sredstva.

Rješavanje problema

S obzirom na gore navedeni problem, gradska uprava je odlučila 2013. godine ugraditi LED žarulje u 6 javnih rasvjetnih tijela kako bi napravili testiranje novih žarulja. LED žarulje su nova vrsta štednih žarulja koja se temelji na tehnologiji LED dioda. LED žarulja nije osjetljiva na paljenja i gašenja te ima visoku efikasnost od 60lm/w, a nude i dugi radni vijek od skoro 30.000 sati. Nove LED žarulje smanjuju utrošak električne energije, smanjuju CO2 te osiguravaju dugotrajnost i bolje osvjetljenje.

Rezultati

Glavni rezultati projekta su doprinos energetskoj učinkovitosti i smanjenju utrošku električne energije, a samim time su i ušteđena proračunska sredstva. Problem se rješava djelomično, jer je ovim projektom zamijenjeno oko nepunih 20% žarulja javnih rasvjetnih tijela.
Utrošak energije je na tih 370 lokacija umanjeno više od 60%.

Troškovi projekta

Ukupan trošak projekta odnosno nabavke 370 LED žarulja je bio oko 1.720.000 kuna, od čega je s nepunih 40% sudjelovao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostali dio je podmirio Grad Velika Gorica.

Drugi učinci projekta

Održivost projekta

Grad Velika Gorica planira u narednom periodu ugraditi dodatnih 312 LED žarulja u tijela javne rasvjete te time ukloniti postojeće natrijeve žarulje i dodatno smanjiti utrošak električne energije i time doprinijeti energetskoj učinkovitosti, smanjenju CO2, a samim time i zaštiti okoliša, te kvaliteti osvjetljenja javnih površina.