Odbor regija o rodnoj (ne)ravnopravnosti

Diljem Europske Unije žene su i dalje nedovoljno zastupljene u postupku odlučivanja na lokalnoj razini. Prema podacima Europskog instituta za ravnopravnost spolova, uspostavljenog u Vilniusu 2007. godine, danas žene čine samo 13% izabranih gradonačelnika, 29% članova regionalnih parlamenata i skupština te oko 36% članova regionalnih vlada.

Čitajte dalje

Poziv na Europski migracijski forum

Europski odbor regija (CoR) objavljuje poziv za iskaz interesa upućen službenicima lokalnih i regionalnih vlasti za sudjelovanje na 5. Europskom migracijskom forumu. Ovaj događaj zajednički organiziraju Europska komisija i Europski gospodarski i socijalni odbor, a održat će se 3. i 4. travnja 2019. u Bruxellesu u prostorijama Odbora regija i Europskog gospodarskog i socijalnog odbora.

Čitajte dalje

Što je Odbor regija EU?

Odbor regija savjetodavno je tijelo koje predstavlja lokalne i regionalne vlasti u Europskoj uniji. Uloga Odbora regija iznošenje je lokalnih i regionalnih stajališta o zakonodavstvu EU-a objavljivanjem izvješća („mišljenja”) o Komisijinim prijedlozima. Komisija, Vijeće i Parlament moraju se savjetovati s Odborom regija prije donošenja odluka na razini EU-a o pitanjima vezanima uz lokalnu i regionalnu upravu (primjerice o politici zapošljavanja, okolišu, obrazovanju ili javnom zdravstvu).

Tko su članovi te zamjenici članova izaslanstva RH u Odboru regija EU:

Članovi: Nikola Dobroslavić, Valter Flego, Bruno Hranić, Danijel Marušić, Vojko Obersnel i Željko Turk. (3 člana u postupku imenovanja) Zamjene: Martin Baričević, Jasna Petek, Dinko Pirak, Slavko Prišćan i Alojz Tomašević. (4 zamjene u postupku imenovanja)

Koja je uloga Udruge gradova u Odboru regija EU?

Udruga gradova je nacionalna koordinacijska institucija za izaslanstvo RH u Odboru regija.

Tko su koordinatori izaslanstva RH?
  • Marko Ercegović, Udruga gradova u RH
  • Luka Vidak, Dubrovačko-neretvanska županija