Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

21. lipanj. 2016.

Održan posljednji trening-blok Škole za dobro upravljanje i participativni razvoj

U Primoštenu je 16. i 17. lipnja održan peti dvodnevni trening-blok “Škole za dobro upravljanje i participativni razvoj” u okviru projekta “Edukacijom, podrškom i promocijom do dobrog upravljanja na lokalnoj razini”.

Na treningu je sudjelovalo ukupno 25 predstavnika i predstavnica s područja četiri županije: Sisačko-moslavačke, Šibensko-kninske, Zagrebačke i Grada Zagreba.

Prvi dan treninga polaznici su upoznati s Programom održivog razvoja za razdoblje nakon 2015. koji predstavlja UN-ov akcijski plan za ljude, planet i blagostanje, a usvojen je u rujnu prošle godine. Program 2030. predstavlja prvi globalni dogovor za ljudski razvoj i očuvanje planeta i usmjeren je na postizanje 17 globalnih ciljeva održivog razvoja. Nakon prikazivanja i osvrta na svaki pojedini globalni cilj održivog razvoja polaznici su imali kratku vježbu u kojoj su imali zadatak da u malim grupama rasprave o tri najvažnija cilja održivog razvoja za Hrvatsku uz obrazloženje zbog čega su odabrali pojedini cilj. Cilj koji se pojavio među prioritetima svih grupa bio je Cilj 8. Dostojanstven rad i gospodarski rast.

Nastavili smo s temom upravljanja kvalitetom u neprofitnim organizacijama u koju nas je uvela vanjska suradnica Slađana Novota. Polaznici su imali priliku doznati općenito o važnosti upravljanja kvalitetom i povijesti izrade novog alata OK 2015. Prisutnima je darovana publikacija OK 2015 koju mogu izravno koristiti u radu svojih udruga, a predstavnici iz jedinica lokalne samouprave svoje primjerke će pokloniti organizacijama na svojem administrativnom području.

Ante Galić, predstavnik Grada Šibenika i jedan od polaznika treninga “Škole za dobro upravljanje i participativni razvoj”, organizirao je za sve sudionike i projektne partnere posjet novoobnovljenim šibenskim tvrđavama “Barone” i “Sv. Mihovil” te šetnici i šibenskoj gradskoj plaži Banj. Pored toga je organiziran i turistički obilazak stare jezgre Grada Šibenika i posjet Šibenskoj katedrali. Bio je to primjer dobre prakse korištenja sredstava iz europskih fondova pošto su obnova i revitalizacija tvrđava bile financirane iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Drugi dan treninga bio je posvećen temi organiziranja zajednice. Prikazana su tri praktična modela organiziranja zajednice: model lokalnog razvoja, model socijalnog planiranja i model socijalne akcije. Radi lakšeg razumijevanja i kasnije primjene na razini lokalnih zajednica pripremili smo četiri različita primjera lokalnih problema na kojima su polaznici u manjim grupama osmislili modele socijalne akcije i organiziranja zajednice kako bi se ti problemi riješili.

Drugi dio dana vratili smo se našim projektnim prijedlozima odnosno komentarima na dostavljene ispunjene logičke matrice četiri projekta osmišljena u okviru projekta: “Ženske ruke”- Grad Sisak, Udruga žena Međurić, predlagatelji, “Čovječe – uključi se” – Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, predlagatelj, “Jačanje kapaciteta članova i stanovništva područja LAG-a Krka”, “Podrškom do samostalnog života” – Grad Zagreb.

Sve logičke matrice pregledane su od strane ODRAZ-a i Udruge gradova te su na njih dani komentari i prijedlozi za poboljšanje. Nakon rasprave o dobivenim komentarima unutar projektnih grupa tražena je njihova povratna informacija i mišljenje o tome kako će nastaviti dalje s razvojem projektne ideje do trenutka prijave na natječaje.

Na kraju posljednjeg treninga polaznicima su najavljene aktivnosti koje slijede u projektu, a jedna od njih je posjet Briselu i Gentu koji je planiran za jesen.

(odraz.hr)

Kategorije EPP

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija