Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

05. ožujak. 2024.

Otvorene prijave za Europsku nagradu za urbani javni prostor

Europska nagrada za urbani javni prostor bijenalno je natjecanje koje se organizira s ciljem prepoznavanja i obznanjivanja svih vrsta radova za stvaranje, obnovu i poboljšanje javnih prostora u europskim gradovima. Poziv za prijave za Nagradu 2024. otvoren je za radove koji su dovršeni 2022. i 2023. godine, a ovogodišnja nagrada ima posebnu značajku nove kategorije ”Seafront” za projekte koji stvaraju ili transformiraju morske obale.

Prijava radova u dvije kategorije počinje 5. ožujka 2024. u 12 sati i završava 16. travnja 2024. u 12 sati. Prijava radova se vrši isključivo putem online obrasca koji je dostupan na web stranici Nagrade, a pravila natječaja pogledajte ovdje.

Europska nagrada za urbani javni prostor bijenalna je inicijativa Centra suvremene kulture iz Barcelone (CCCB) koji je nakon svoje izložbe «Ponovno osvajanje Europe» (1999.) odlučio uspostaviti stalnu promatračnicu europskih gradova. Od svog početka, Nagrada je imala za cilj prepoznati i učiniti poznatim najbolje radove koji stvaraju, obnavljaju i poboljšavaju javni prostor u Europi. Svjesni dvosmislenosti svojstvene pojmu javnog prostora, ovo je jedina nagrada u Europi koja prepoznaje i promiče prostor koji je istovremeno javan (otvoren i univerzalno dostupan) i urban. Nagrada se stoga razlikuje od drugih inicijativa usmjerenih na figuru arhitekta i nagrada koje se dodjeljuju za projekte uređenja krajobraza jer skreće pozornost na odnosnu i građansku prirodu tipično urbanog prostora.

Nagrada uključuje suradnju različitih europskih institucija koje čine njen Savjetodavni odbor, kao i Odbor stručnjaka koji se sastoji od stručnjaka iz cijele Europe koji jamče široku geografsku pokrivenost i kvalitetu radova predstavljenih za nagradu. Kandidati za nagradu posljednjeg izdanja brojali su 336 radova iz 35 zemalja, koji su pridodani 2206 radova predanih u prethodnim izdanjima. Izbor najboljih primjera među tim djelima možete pristupiti ovdje (među hrvatskim radovima ističu se zadarske orgulje, splitska riva, lučka tržnica u Vodicama, spomenik palim vatrogascima na Kornatima i još neki).

Nagrada, koja je počasna, ima nekoliko prepoznatljivih obilježja. Prvo, uručuje se i arhitektu i lokalnoj samoupravi ili promotoru koji je odgovoran za izvođenje intervencije. Drugo, Nagrada ne daje naglasak na velike intervencije urbanog planiranja, već također obraća pozornost na velike ili male zahvate onoga što bi se moglo nazvati urbanom kirurgijom koja cilja, prije svega, poboljšati život građana. Treće, nagrada je karakteristična po svom europskom fokusu. Očuvajući i ističući lokalne posebnosti, želi odati počast zajedničkim značajkama urbanističkih intervencija diljem Europe kako bi obranila i promicala određenu europsku ideju grada.

 

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija