Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

Asset management for water sector in SEE

Osnovne informacije

Naziv projekta
Asset management for water and sanitation sector in South-East Europe
Trajanje
veljača 2014. - listopad 2015.
Nositelj
NALAS
Partneri
Udruge lokalnih vlasti iz: Albanije (AAM), Bosne i Hercegovine (SOGFBiH, ALVRS), Hrvatske (UORH i UGRH), Kosova (AKM), Makedonije (ZELS), Crne Gore (UMM) and Srbije (SKGO)
Vrijednost
402.219 EUR
Izvori financiranja
GIZ
Opis projekta

Zbog prirode djelatnosti javne vodoopskrbe i odvodnje, odgovarajuće upravljanje imovinom i infrastrukturom javnih poduzeća nameće se kao jedan od ključnih problema u isporuci vodnih usluga krajnjim korisnicima i poštivanju vodnih direktiva EU. Tijekom tranzicijskog perioda devedesetih i prvih godina 21. stoljeća vodno-komunalni sustav država jugoistočne Europe u najvećem broju slučajeva nije usvojio standardiziranu metodologiju za upravljanje imovinom javnih poduzeća. Cilj je projekta kroz uvođenje odgovarajuće metodologije poboljšati učinkovitost i transparentnost javnih isporučitelja vodnih usluga u upravljanju njihovom imovinom, pri čemu se očekuje i rast učinkovitosti javnih investicija u sektoru.
Projekt je podjeljen na 3 modula: a) istraživanje postojećih praksi upravljanja imovinom u uključenim državama, b) uspostavljanje standarda za razmjenu podataka i c) diseminacija izrađene metodologije među sektorskim dionicima u regiji jugoistočne Europe.
Izravan učinak projektnih aktivnosti (organiziranih obuka i radionica, računalnog programa i sl.) bit će vidljiv na jačanju kapaciteta lokalnih administracija i vodnih isporučitelja za efikasno upravljanje imovinom.