Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

Gradovi za jednakost – Bolja zaštita od diskrimnacije na lokalnoj razini kroz upravljanje raznolikošću i jednakošću

 

Otvorene prijave za Access City Award 2024

Prijave za natječaj Access City Award otvorene su do 18. rujna 2023. Ovom europskom nagradom prepoznaju se gradovi koji su poduzeli izvanredan rad kako bi postali pristupačniji osobama s invaliditetom. Nagradu Access City Award 2024 organizira Europska komisija u partnerstvu s Europskim forumom osoba s invaliditetom.

Čitajte dalje

Međunarodno priznanje rezultatima projekta C4E

Gradovi za jednakost, projekt kojeg su zajedno implementirali Hrvatski pravni centar i Udruga gradova dobio je neslužbeno i neočekivano međunarodno priznanje. Agencija za temeljna prava EU-a (FRA) istaknula je alat za samoprocjenu gradskih procedura i standarda u borbi protiv diskriminacije kao primjer dobre i obećavajuće prakse!

Čitajte dalje

Dodijeljene nagrade Gradovi za jednakost

U okviru završnog događaja projekta Gradovi za jednakost kojeg provodi Hrvatski pravni centar u suradnji s Udrugom gradova, u utorak, 22. listopada 2019. u Hrvatskom saboru dodijeljene su nagrade gradovima koji su pokazali volju i znanje da svojim građanima, neovisno o njihovim osobinama, imovinskom statusu ili porijeklu omoguće jednako ostvarivanje njihovih prava i kvalitetniji život u lokalnoj zajednici.

Čitajte dalje

 

Osnovne informacije

Naziv projekta
Cities for Equality - C4E
Trajanje
Studeni 2017. - Studeni 2019.
Nositelj
HPC - Hrvatski pravni centar
Partneri
Udruga gradova u RH
Vrijednost
202.040,61 €
Izvori financiranja
Europska komisija i vlastiti izvori
Opis projekta

Projekt, kojeg financira EU u okviru programa Prava, jednakost i građanstvo (Rights, Equality, and Citizenship 2016) provodi Hrvatski pravni centar u partnerstvu s Udrugom gradova u Republici Hrvatskoj.
U Hrvatskoj postoji vrlo slaba svijest o ulozi gradova u provođenju antidiskriminacijske politike, odnosno, šire shvaćeno, u unaprjeđenju jednakosti među građanima. Nacionalna antidiskriminacijska politika jedva da tu ulogu prepoznaje, osim u području izvještavanja, a ni regulatorni ni financijski okvir nije ništa napredniji u njenom promicanju. S druge strane, gradske politike, odluke i ponašanje u ovom području uvelike određuju mogućnost za ostvarivanje jednakosti građana upravo tamo gdje oni žive, u svojim lokalnim zajednicama.
Jedna od važnih namjera projekta jest promicati ideju da rješavanje pitanja jednakosti na lokalnoj razini pomaže gradskim vlastima da bolje odgovore na potrebe građana, i da bi stoga njihovo rješavanje trebalo biti integrirano u upravljanje gradovima na isti način na koji se u njega integrira i upravljanje svim njihovim drugim redovitim poslovima.
Ovim projektom želimo ostvariti sljedeće ciljeve:
1. Definirati ulogu i odgovornost gradova za primjenu antidiskriminacijske politike;
2. Identificirati postojeće primjere dobre prakse definiranja i provedbe programa i politika usmjerenih ostvarenju jednakosti na gradskoj razini;
3. Izraditi alate koje gradske uprave mogu koristiti radi unaprjeđenja i promicanja jednakosti (Indeks i Priručnik);
4. Podići svijest i unaprijediti motivacijske faktore za trajno unaprjeđenje politika i praksi usmjerenih ostvarenju jednakosti u gradovima.