Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

29. travanj. 2020.

Uloga lokalnih vlasti u provedbi europske Povelje o temeljnim pravima?

Kako gradovi i regije mogu pomoći u boljoj zaštiti temeljnih prava i boljoj primjeni Povelje u cijeloj Europi? Koja je uloga EU-a i nacionalnih vlasti u tom procesu? Recite svoje mišljenje u online upitniku Europskog odbora regija.

Povelja EU o temeljnim pravima, dokument je koji popisuje sva osobna, građanska, politička, ekonomska i socijalna prava koja uživaju građani EU-a. Povelja je usvojena u prosincu 2009. kada postaje pravno obvezujuća, a sadrži prava i slobode podijeljene u šest tema: dostojanstvo, slobode, jednakost, solidarnost, građanska prava i pravda.

Europska komisija od 2010. objavljuje godišnje izvještaje o primjeni temeljnih ljudskih prava i sloboda u Povelji. U njima se prati napredak u područjima u kojima je EU nadležna djelovati, prikazujući načine na koje je Povelja primijenjena u pojedinim slučajevima, posebice prilikom predlaganja novih zakona Europske unije. Posljednjih deset godina EU je pokrenula mnoge inicijative za zaštitu i promicanje ljudskih prava što je rezultiralo i povećanjem broja presuda Europskog suda pravde u kojima su citirane odredbe Povelje.

Nažalost, potencijal Povelje nije iskorišten do kraja, pogotovo na nacionalnoj razini, pa je i razina informiranost javnosti o njoj relativno niska, što pokazuju podaci Eurobarometra iz lipnja 2019. Izvještaj naglašava važnost organizacija civilnog društva i pravobranitelja u podizanju svijesti o pravima u Povelji kako bi ih svi mogli učinkovito uživati i ostvarivati.

Uz njih, i jedinice lokalne samouprave imaju veliku važnost u postizanju bolje primjene i poštivanja ljudskih prava. Kao građanima najbliže razine javne vlasti, gradovi i općine mogu inicirati nove politike i mjere, postavljati standarde i dobre prakse te formulirati jasne političke poruke u smjeru veće zaštite temeljnih ljudskih prava. Iskustva hrvatskih gradova na bliskom području borbe protiv diskriminacije mogu se pročitati u publikacijama projekta Gradovi za jednakost, s istaknutim primjerima Pazina, Rijeke, Zaboka, Zagreba i drugih.

U pripremi je nova europska Strategija za učinkovitu primjenu Povelje o temeljnim pravima, pa Europska komisija i Europski odbor regija pozivaju predstavnike gradova, općina i regija na sudjelovanje u kratkom online upitniku koji je otvoren do 6. svibnja, kako bi im pomogli u što kvalitetnijoj izradi strategije. Upitnik je dostupan samo na engleskom jeziku, ali potičemo i hrvatske gradove na sudjelovanje u istraživanju i davanje doprinosa novoj strategiji.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija