20. Srpanj. 2016.

Vizualizacija proračuna

vizual

Objavili smo interaktivnu vizualizaciju proračuna svih gradova, općina i županija za razdoblje 2010.-2015. godine, a svaka jedinica lokalne samouprave može na svoje web stranice jednostavno ugraditi vizualizaciju svog proračuna.

U cilju povećanja transparentnosti proračuna svih jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave na sljedećim vizualizacijama proračuna posjetiteljima smo omogućili da interaktivno pregledavaju rashode svih gradova, općina i županija prema namjeni (funkcijska klasifikacija) u razdoblju od 2010-2015. godine. Vizualizacije su trenutno u testnoj fazi objave te vas pozivamo da nas kontaktirate s prijedlozima za poboljšanje koje ćemo ugraditi u vizualizaciju sa podacima za narednu godinu.

Ovim alatom želimo omogućiti svim zainteresiranim stranama da postignu bolji uvid u koje namjene se troše proračunska sredstva na lokalnoj razini te ojačati povjerenje javnosti u lokalnu samoupravu.

Klasični oblici objavljivanja proračuna pružaju detaljan uvid u iznos planiranih sredstava, ali istovremeno ne pružaju dovoljno jednostavan i razumljiv prikaz proračunskih rashoda. Bez ovakvog alata iznimno je teško pratiti kretanje proračuna kroz godine, uspoređivati slične jedinice lokalne samouprave, uspoređivati jedinice na određenom geografskom području ili pratiti trendove ulaganja u specifične namjene. Zbog toga smo pripremili vizualizacije koje će javnosti omogućiti jednostavan uvid u lokalne proračune.

Prikazani podaci preuzeti su iz javnih izvora o izvršenju proračuna za navedena razdoblja.

Dostupne su vam sljedeće vizualizacije:
Opća vizualizacija – omogućava pregled proračunskih podataka za jednu godinu po vašem izboru i omogućava pregled proračuna jednog grada/općine/županije ili agregirane podatke za svaki tip jedinica. Pokazuje i nacionalni prosjek ulaganja u svaku izabranu namjenu.
Kartografski prikaz – koliko svi gradovi, općine i županija zajedno (na području svake županije) ulažu u izabranu namjenu za jednu ili sve dostupne proračunske godine
Vremenske serije – prikazuje trendove koliko su gradovi/općine/županije kroz godine trošili na jednu ili sve izabrane namjene i uključuje rang listu jedinica prema ulaganju u te namjene. Također omogućava prikaz trendova za jedan izabrani grad/općinu/županiju.
Usporedba jedinica – omogućava korisniku izbor više gradova/općina/županija i uspoređuje koliko su izabrane jedinice ulagale u određenu namjenu. Prikazuje i nacionalni prosjek ulaganja za svaku izabranu namjenu prema izabranom tipu jedinice.

Na općoj vizualizaciji i vremenskim serijama moguće je pregledavati podatke:
– Kumulativno za sve gradove, općine i županije
– Kumulativno za sve gradove
– Kumulativno za sve općine
– Kumulativno za sve županije
– i pojedinačno za grad, općinu ili županiju

Na vizualizaciji usporedba jedinica moguće je prikazati rashode jednog ili više gradova, općina i/ili županija po slobodnom izboru. Ne omogućava kumulativni prikaz za svaki tip jedinica.

FUNKCIJSKA KLASIFIKACIJA

Na navedenim vizualizacijama omogućili smo pregled rashoda proračuna prema njihovoj namjeni, odnosno prema tzv. funkcijskoj klasifikaciji. Nazivi su preuzeti iz međunarodne klasifikacije funkcija države (COFOG) Ujedinjenih naroda – Klasifikacija rashoda u skladu s namjenom.

Ovdje možete pogledati detaljnu strukturu funkcijske klasifikacije, a ovdje saznati više o funkcijskoj klasifikaciji rashoda.

PREUZIMANJE VIZUALIZACIJE

Zainteresiranim gradovima, općinama i županijama omogućili smo da jednostavnim kopiranjem linka ili koda iz ovih vizualizacija u svoje web stranice izravno ugrade vizualizaciju svog proračuna.

Da biste to učinili, izaberite jednu od ponuđenih vizualizacija i u njoj odaberite detalje vezane uz prikaz podataka (vaš grad, godinu/godine, vrstu prikaza podataka, itd.) kako biste vizualizaciju pripremili za prikaz posjetiteljima vaših web stranica.

Zatim na dnu vizualizacije u alatnoj traci aktivirajte opciju „Share“. Aktiviranjem te opcije prikazat će se poseban link i embed kod koji omogućavaju izravan prikaz vizualizacije na način na koji ste ju pripremili.

Embed kod – ovaj kod koristite za izravnu ugradnju vizualizacije u vašu web stranicu, odnosno u članak na vašoj web stranici, na način kako je vizualizacija ugrađena u web stranicu Udruge gradova. Embed kod na vaše stranice može unijeti osoba nadležna za tehnička pitanja vaše stranice. U određenim slučajevima moguće je da će tehnička osoba morati napraviti minimalne izmjene radi ispravnog prikaza.

Link – ukoliko iz određenih razloga niste u mogućnosti ugraditi vizualizaciju na svoje stranice, kopiranjem linka u članak na vašoj web stranici omogućit ćete posjetiteljima da u zasebnom prozoru pristupe vizualizaciji na način kako ste je vi pripremili.

Obzirom da je vizualizacija u testnom radu, ukoliko preuzmete vizualizaciju na svoje stranice, molimo da nam to javite kako bismo vas mogli koktaktirati u slučaju bitnih promjena na sustavu koje bi utjecale na prikaz podataka na vašim stranicama.