Međunarodna suradnja

Predstavite svoj grad na Danu otvorenih vrata EU-a

Međuinstitucionalni Dan otvorenih vrata EU-a održat će se u subotu, 4. svibnja 2024. u Bruxellesu. Europski odbor regija (CoR) kao i sve druge institucije EU otvorit će svoja vrata (10:00-18:00) za posjetitelje. CoR poziva regije i gradove koji žele prikazati raznolikost kultura i vještina u Europi da budu prisutni sa svojim štandom.

Čitajte dalje

Otočna politika EU-a s osvrtom na perspektivu otočnih urbanih sredina

Donosimo tekst mr. sc. Majde Rubić koji predstavlja temeljni okvir za provedbu otočne politike Europske unije. U radu su prikazana mišljenja Europskog odbora regija i akti Europske komisije koji se odnosi na otoke čiji se utjecaj odražava na Hrvatsku, a cilj rada je da se navede na pravnu analizu i primjenu načela podijeljene nadležnosti između Unije i otočne samouprave. U istraživanju je korišten normativno-pravni metodološki pristup, a nastalom radnom hipotezom se pokušava dokazati kako nije neophodno slijediti upute Komisije već da se uz praćenje EU otočne politike, odluči o upravljanju otočnim resursima na samostalnoj razini. Rad može poslužiti pri razvoju hrvatskog otočnog zakonodavstva.

Čitajte dalje