Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

Europska urbana inicijativa – EUI

Europska urbana inicijativa (www.urban-initiative.eu) novi je alat za podršku gradovima svih veličina, izgradnju kapaciteta i znanja, podršku inovacijama i razvoj prenosivih, inovativnih rješenja za urbane izazove od značaja za EU u razdoblju 2021-2027.

EUI ima ukupni proračun od 450 milijuna eura, financiran Europskim fondom za regionalni razvoj (ERDF), za stvaranje mogućnosti i okruženje za provedbu naprednih urbanih strategija. Njihovi projekti testiraju nova rješenja, tehnike i modele planiranja, izgradnju kapaciteta i dijeljenje znanja u održivom urbanom razvoju.

EUI ima svoje korijene u snažnoj predanosti jačanju urbane dimenzije politika EU-a i uvjerenju da gradovi moraju biti uključeni u osmišljavanje i provedbu političkih odgovora na svoje lokalne izazove.

Što EUI nudi?

  • Jačanje kapaciteta gradova u izradi politika, praksi i strategija održivog urbanog razvoja, na integrirani i participativan način. Jačanje kapaciteta provodi se u različitim formatima koji uključuju: radionice, seminare i slične javne događaje, te City-to-city exchanges (bilateralni susreti gradova na temu rješavanja provedbenih izazova povezanih s održivim urbanim razvojem) i Peer reviews (metoda sustavnog vrednovanja, suradničkog učenja  i davanja preporuka između gradova).
  • Financiranje inovativnih akcija u gradovima (ili grupama gradova) preko 50.000 stanovnika za testiranje i buduću replikaciju inovacija po drugim europskim gradovima.
  • Dostupnost znanja gradovima koji žele lakši pristup horizontalnom i tematskom znanju i razmjeni iskustva o održivom urbanom razvoju.

 

Kontakt točka za EUI u Hrvatskoj je Udruga gradova.