Odbor regija: plenarno zasjedanje u svjetlu rasprava o financijama, mladima i energetskoj krizi!

Hrvatsko izaslanstvo nazočilo je u punom sastavu na 153. plenarnoj sjednici Europskog odbora regija. Devetorica hrvatskih članova aktivno su sudjelovali u raspravama koje su prethodile usvajanju mišljenja kojima se daju preporuke i stavovi lokalnih i regionalnih vlasti na zakonske prijedloge Europske komisije. Zabilježene su intervencije Željka Turka, Joška Klisovića i Marka Vešligaja te Nikole Dobroslavića, Brune Hranića, Igora Androvića i Danijela Marušića.

Čitajte dalje

Europski tjedan regija i gradova i plenarna sjednica OR-a obilježeni raspravama o energetici, klimi i Kohezijskoj politici

Hrvatsko izaslanstvo u punom je sastavu sudjelovalo na 151. zasjedanju Europskog odbora regija (OR) koje se odvija u okviru 20. izdanja najvećeg europskog događaja za dionike Kohezijske politike koji je ove godine okupio gotovo 18.000 posjetitelja na 300 predavanja, radionica i okruglih stolova. Europski tjedan regija i gradova trajat će do četvrtka, 13. listopada.

Čitajte dalje

Pokrenuta mreža lokalnih dionika za EU

Projekt „Gradimo Europu s lokalnim dionicima” stvara europsku mrežu lokalno izabranih političara s ciljem predstavljanja Europske unije kroz do sada nezabilježen savez između europske i lokalne razine upravljanja. Članovi mreže imat će važnu ulogu jer će djelovati kao multiplikatori u dijeljenju informacija jedinicama lokalne samouprave i lokalnim dionicima.

Čitajte dalje

Lokalni i regionalni barometar EU-a upozorava o nedostatku sredstava za javne usluge!

Regionalni i lokalni barometar, kojeg je izradio Europski odbor regija, upozorava da oporavak EU-a ugrožava propust nacionalnih prijestolnica da se posavjetuju s gradovima i regijama o planovima oporavka koje financira EU. Rizik da se sredstva EU ne usmjere tamo gdje gradovi i regije smatraju da su najpotrebniji također se povećava zbog problema uzrokovanih jazom od 180 milijardi eura između potrošnje i prihoda uzrokovanih pandemijom COVID-19.

Čitajte dalje

Što je Europski odbor regija?

Odbor regija savjetodavno je tijelo koje predstavlja lokalne i regionalne vlasti u Europskoj uniji. Uloga Odbora regija iznošenje je lokalnih i regionalnih stajališta o zakonodavstvu EU-a objavljivanjem izvješća („mišljenja”) o Komisijinim prijedlozima. Komisija, Vijeće i Parlament moraju se savjetovati s Odborom regija prije donošenja odluka na razini EU-a o pitanjima vezanima uz lokalnu i regionalnu upravu (primjerice o politici zapošljavanja, okolišu, obrazovanju ili javnom zdravstvu).

Tko su članovi te zamjenici članova izaslanstva RH u Europskom odboru regija:

Članovi: Igor Andrović, Nikola Dobroslavić (voditelj izaslanstva), Valter Drandić, Ivan Gulam, Bruno Hranić, Joško Klisović, Danijel Marušić, Željko Turk, Marko Vešligaj. Zamjene: Martia Furdek Hajdin, Darko Koren, Ivica Kovačević, Ana Kučić, Marina Medarić, Anteo Milos, Jasna Petek, Dinko Pirak, Slavko Prišćan

Koja je uloga Udruge gradova?

Udruga gradova je nacionalna koordinacijska institucija za izaslanstvo RH u Odboru regija.

Tko su koordinatori izaslanstva RH?
  • Marko Ercegović, Udruga gradova u RH
  • Luka Vidak, Dubrovačko-neretvanska županija