02. Srpanj 2011.

Zanimljivosti iz popisa stanovništva

Usporedbom prvih rezultata popisa stanovništva 2011. godine i rezultata popisa stanovništva 2001. godine uočeno je nekoliko zanimljivosti iz kojih izdvajamo:

Grad Kaštela je prelaskom granice od 35.000 stanovnika dobio status velikog grada, što će mu donijeti nove ovlasti u pogledu upravljanja cestama na području grada po izglasavanju novog Zakona o cestama.

Broj stanovnika tri grada se smanjio na razinu ispod 10.000 stanovnika, a broj stanovnika dva grada se povećao iznad 10.000 stanovnika.

Broj stanovnika jedne općine se povećao iznad 10.000 stanovnika te danas 7 općina broji više od 10.000 stanovnika.

Komiža, najmanji grad u Hrvatskoj, ima 1059 stanovnika, odnosno 168 stanovnika manje nego 2001. godine (1677).

Civljane, najmanja općina u Hrvatskoj ima 240 stanovnika, odnosno 103 stanovnika više nego 2001. godine (137).

U gradovima živi 70% stanovništva za razliku od 2001. kada je u gradovima živjelo 69%.

Sva županijska sjedišta, osim Zagreba i Zadra bilježe pad broja stanovnika. Od velikih gradova koji nisu sjedište županije, Kaštela i Samobor su iskoristili blizinu i povezanosti s najvećim gradovima (Zagrebom i Splitom) te bilježe rast broja stanovnika, u Velikoj Gorici praktično nema promjene, dok Pula i Vinkovci bilježe pad od 1,4%.

Kretanje stanovništva u gradovima i općinama prema skupini razvijenosti:

• Skupina 1 (do 50% prosjeka RH): -14,5%
  • Skupina 2 (od 50-75% prosjeka RH): -10,1%
  • Skupina 3 (od 75-100% prosjeka RH): -4,3%
  • Skupina 4 (od 100-125% prosjeka RH): -2,1%
  • Skupina 5 (iznad 125% prosjeka RH): +2,1%
Županija Prosječan indeks razvijenosti (%) Promjena broja stanovnika (%) Broj gradova i općina na području županije u kojima je broj stanovnika veći nego 2001. godine Ukupan broj gradova i općina na području županije
Viroviticko podravska 59,54 -9,43 0 16

Istarska 114,34 -0,13 22 41
Primorsko goranska 115,93 -3,45 17 36
Grad Zagreb 142,75 1,76 1 1

Zanimljivo je da samo jedna županija koja ima manji broj gradova i općina od prosjeka RH (27,7 gradova i općina po županiji) ulazi u grupu županija sa indeksom razvijenosti većim od 80% prosjeka RH.

Vaš grad još nije član Udruge gradova?

Koje su prednosti članstva?