21. veljača. 2018.

Znanstveno-stručni skup “Europeizacija hrvatske lokalne samouprave” – prijave do 26. veljače

Institut za javnu upravu organizira znanstveno-stručni skup pod nazivom Europeizacija hrvatske lokalne samouprave: standardi Europske povelje o lokalnoj samoupravi i hrvatska lokalna i regionalna samouprava na kojem sudjeluju stručnjaci iz Hrvatske i regije te sadašnji i bivši gradonačelnici.

Skup se održava 1. ožujka 2018. u 9 sati u Hrvatskoj obrtničkoj komori, Zagreb, Ilica 49/II.

PRIJAVNICA

Teme skupa:

Suvremeni trendovi u razvoju lokalne samouprave u Europi i hrvatska lokalna samouprava. Problemi hrvatske lokalne samouprave i moguća rješenja. Europska povelja o lokalnoj samoupravi (EPLS) i stanje hrvatske lokalne samouprave. O hrvatskoj lokalnoj i regionalnoj samoupravi očima hrvatskog izaslanstva u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe. Uloga EPLS u zaštiti položaja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nasuprot središnjoj vlasti. Zaštita prava na lokalnu samoupravu pred Ustavnim sudom. EPLS i decentralizacija. Politički standardi EPLS i hrvatska lokalna samouprava. Participacija i transparentnost kao standardi Vijeća Europe: uloga EPLS i Protokola o pravu na sudjelovanje u poslovima lokalnih vlasti. Načela EPLS i sudjelovanje građana u odlučivanju u hrvatskoj lokalnoj samoupravi. Hrvatska lokalna i regionalna samouprava i osiguranje političke zastupljenosti nacionalnih manjina. Pledoaje za nestranački koncept lokalnih izbora. Doprinos odnosa s javnošću ostvarenju misije lokalne samouprave u Hrvatskoj. Harmonizacija regionalne razine u Europi. EPLS u hrvatskom gradu. Funkcionalni odnos lokalne i područne (regionalne) samouprave u Hrvatskoj u svjetlu odredaba EPLS. Financiranje jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i standardi EPLS. Načelo samostalnosti lokalnih jedinica u određivanju vlastitog unutarnjeg ustrojstva. Položaj lokalnih službenika u nekim zemljama članicama Vijeća Europe. EPLS i suzbijanje korupcije. Dvadeset godina EPLS u Sloveniji: priča o uspjehu? Implementacija standarda EPLS u Srbiji. Iskustva Bosne i Hercegovine u ratifikaciji i primjeni EPLS.

Predavači su: prof. dr. sc. Ivan Koprić (Pravni fakultet u Zagrebu), prof. dr. sc. Slaven Ravlić (Pravni fakultet u Zagrebu), doc. dr. sc. Anamarija Musa (Povjerenica za informiranje Republike Hrvatske & Pravni fakultet u Zagrebu), prof. dr. sc. Robert Blažević (Pravni fakultet u Rijeci), prof. dr. sc. Duško Lozina (Pravni fakultet u Splitu), izv. prof. dr. sc. Vedran Đulabić (Pravni fakultet u Zagrebu), izv. prof. dr. sc. Boris Bakota (Pravni fakultet u Osijeku), doc. dr. sc. Dario Čepo (Pravni fakultet u Zagrebu), doc. dr. sc. Romea Manojlović (Pravni fakultet u Zagrebu), Andreja Pavlović (Hauska & Partner, Zagreb), Nives Kopajtich Škrlec (Udruga gradova), Mladen Ivanović (Udruga općina, Izaslanstvo Republike Hrvatske u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe), doc. dr. sc. Dana Dobrić Jambrović (Pravni fakultet u Rijeci), doc. dr. sc. Mihovil Škarica (Pravni fakultet u Zagrebu), mr. sc. Vojko Rešetar (Grad Zagreb), dr. sc. Željka Burić, Bojan Dadasović, Gordana Karapandža Prica, izv. prof. dr. sc. Tereza Rogić Lugarić (Pravni fakultet u Zagrebu), Boris Milošević (zastupnik u Hrvatskom saboru), dr. sc. Tijana Vukojičić Tomić (predavač Pravnog fakulteta u Zagrebu), dr. sc. Vanja Seršić, Slavica Banić, doc. dr. sc. Iztok Rakar (Fakultet za upravu u Ljubljani, Slovenija), prof. dr. sc. Predrag Dimitrijević (Pravni fakultet u Nišu, Srbija), izv. prof. dr. sc. Dejan Vučetić (Pravni fakultet u Nišu, Srbija), doc. dr. sc. Jelena Vučković (Pravni fakultet u Kragujevcu, Srbija), mr. sc. Muhamed Mujakić (Pravni institut, Sarajevo, Bosna i Hercegovina).

Kotizacija: 1.000,00 kn (uključuje radni materijal, opsežnu knjigu Europeizacija hrvatske lokalne samouprave, dodatnu publikaciju Instituta, ručak i osvježenje). U slučaju prijave najmanje tri osobe iz iste organizacije ili jedinice dajemo popust od 20%. Popust za članove Instituta iznosi 10%.

Prijava do 26. 2. 2018.: Sve informacije o programu znanstveno-stručnog skupa, kao i prijavni obrasci dostupni su na web stranici Instituta za javnu upravu: www.iju.hr