25. svibanj. 2023.

10. Međunarodna konferencija o zaštiti okoliša

Pod pokroviteljstvom (i) Udruge gradova u Poreču je od 22. do 24. svibnja uspješno održana jubilarna 10. Međunarodna konferencija o zaštiti okoliša s učešćem velikog broja renomiranih domaćih i stranih stručnjaka. U ime Udruge gradova aktivno je sudjelovala Sonja Polonijo.

S obzirom na opredjeljenje prema kružnoj ekonomiji, detektirano je sadašnje stanje u gospodarenju otpadom u Republici Hrvatskoj i objašnjeno u kojem pravcu i kako se dalje trebamo razvijati, osobito gradovi u svojoj sferi odgovornosti za komunalni otpad.

Bilo je govora o presudi Ustavnog suda u vezi zatvaranja odlagališta 2019. godine, zakonskim ograničenjima i izazovima koje je gradovima i komunalcima donio Zakon o gospodarenju otpadom iz 2021. godine, te mogućnostima financiranja projekata iz domene gospodarenja otpadom i zaštite okoliša s posebnim osvrtom na javne pozive koji će se tek otvoriti u domeni financiranja zelene infrastrukture (izrađujete li program / akcijski plan ublažavanja, prilagodbe klimatskim promjenama i zaštite ozonskog sloja? – taj dokument otvorit će vam izdašne nove mogućnosti financiranja projekata ozelenjavanja gradova).

Znate li koje će sve nove obveze budućnost postaviti pred gradove, a osobito pred njihove komunalne redare? Predstavnici FZOEU istaknuli su nužnost edukacije građana i komunalnih redara, te mogućnosti sufinanciranja koje gradovima stoje na raspolaganju za provedbu edukacija.

Posebno su pohvalili Udrugu gradova i kvalitetu naše edukacije komunalnih redara koje već godinama provodimo kao jedini u Hrvatskoj.

Predložili su da se gradovi prijave na otvoreni javni poziv Fonda s ovim programom Udruge gradova!

O detaljima, osobito vezano za problematične odredbe Zakona o gospodarenju otpadom, više ćemo govoriti u okviru komunalnog bloka na našem Savjetovanju u Poreču od 31. svibnja do 2. lipnja.

Prezentacija FONDA s osnovnim informacijama o predstojećim natječajima – VAŽNO