Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

09. listopad. 2020.

140. Plenarna sjednica Europskog odbora regija u okviru #EURegionsWeek 2020

Kao odgovor na krizu Covid-19 i ograničenja postavljena širom svijeta, ovogodišnje izdanje Europskog tjedna regija i gradova virtualni je trotjedni događaj na kojem će se predstaviti najnovije vijesti i trendove u područjima osnaživanja građana, kohezije i suradnje te Zelene Europe. Kao i svake godine do sada, plenarna sjednica OR-a održat će se tijekom EURegionsWeek-a, no ovaj put u hibridnom formatu.

U ponedjeljak 12. listopada, predsjednik Europskog odbora regija, Apostolos Tzitzikostas održat će svoje godišnje obraćanje o stanju Unije iz regionalne i lokalne perspektive, predstavljajući izvješće #EURegionalBarometer (kojeg u skraćenom obliku možete preuzeti ovdje). Govor će se pozabaviti najvažnijim izazovima u godinama koje su pred nama u nazočnosti predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen. Nakon toga uslijedit će rasprava s članovima OR-a. Sudionici će imati priliku postavljati svoja pitanja i komentare o godišnjem regionalnom i lokalnom barometru EU-a tijekom uvodnog zasjedanja i službenog otvorenja 18. Europskog tjedna regija i gradova uz sudjelovanje Elise Ferreira, povjerenica za koheziju i reforme

Sljedeći dan, u utorak 13. listopada, kancelarka Savezne Republike Njemačke, Angela Merkel, pridružit će se plenarnoj sjednici te predstaviti prioritete njemačkog predsjedanja EU-om, razgovarati o ulozi lokalnih i regionalnih vlasti u planovima oporavka EU-a i započeti razmišljanje o budućnosti Europe. Nakon izjave uslijedit će rasprava s članovima, a rasprava će se uživo prenositi putem web portala #EURegionsWeek – LIVE & REPLAY.

Na plenarnoj sjednici gostovat će i drugi visoki dužnosnici Europske komisije, pa će Frans Timmermans, izvršni potpredsjednik EK i povjerenik za europski zeleni plan otvoriti raspravu o svom portfelju – ambicioznom planu EU-a za zelenu transformaciju i tranziciju europske ekonomije, Paolo Gentiloni, povjerenik za gospodarstvo vodit će raspravu o otpornosti i oporavku europske ekonomije, a Nicolas Schmit, povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava imat će izlaganje o aktualnim socijalnim pitanjima i tržištu rada.

Od ostalih rasprava na plenarnom zasjedanju, ističemo mišljenje „Izazovi lokalnoj demokraciji na zapadnom Balkanu“ koje je pripremio župan Dubrovačko-neretvanske županije i voditelj hrvatske delegacije u OR-u, Nikola Dobroslavić, a čiju izradu je zatražilo hrvatsko Predsjedništvo Vijećem Europske unije.

Nemojte propustiti najvažnije rasprave #EURegionsWeek 2020 koje možete pratiti uživo, uz napomenu da se sve sesije snimaju i bit će dostupne na internetu 48 sati nakon održavanja.

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija