Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

26. siječanj. 2015.

18 hrvatskih dužnosnika imenovano u skupštinu lokalnih i regionalnih vlasti EU

Hrvatski dužnosnici danas su formalno imenovani u Europski odbor regija (OR) – političku skupštinu lokalnih i regionalnih vlasti Europske unije. To će izaslanstvo – koje je predložila Vlada, a odobrilo Europsko vijeće – sljedećih pet godina u Odboru predstavljati interese hrvatskih gradova, općina i županija.

Hrvatsko izaslanstvo – koje čini devet punopravnih članova i devet zamjenika – bit će sastavni dio nove OR-ove skupštine od 350 lokalnih i regionalnih političara koja sljedeći mjesec započinje novi petogodišnji mandat. vaki od 350 članova OR-a mora biti dužnosnik izabran u svom matičnom gradu ili regiji. Članovi se okupljaju u Bruxellesu do šest puta godišnje kako bi raspravili političke prioritete i usvojili mišljenja o zakonodavstvu EU-a.

OR je uspostavljen 1994. godine, nakon potpisivanja Ugovora iz Maastrichta, kako bi se europskim lokalnim i regionalnim vladama omogućilo da u Europskoj uniji izraze svoje mišljenje. Zadaća mu je uključiti regionalne i lokalne vlasti, kao i zajednice koje one predstavljaju, u postupak donošenja odluka EU-a te ih izvještavati o politikama EU-a. Europska komisija, Europski parlament i Vijeće obvezni su savjetovati se s Odborom o onim područjima politika koja utječu na regije i gradove. Odbor regija može se žaliti Sudu Europske unije ako su mu prava prekršena ili ako smatra da neki zakon EU-a krši načelo supsidijarnosti ili ne poštuje regionalne ili lokalne ovlasti.

Hrvatsko izaslanstvo sastat će se prvi puta 11. veljače u Bruxellesu tijekom prvog plenarnog zasjedanja novog OR-ovog mandata gdje će svi članovi izabrati predsjednika i prvog potpredsjednika Skupštine.

PUNOPRAVNI ČLANOVI
IME LOKALNO/REGIONALNO TIJELO: POLOŽAJ
Snježana BUŽINEC Općina Jakovlje načelnica
Nikola DOBROSLAVIĆ Dubrovačko-neretvanska županija župan
Valter FLEGO Istarska županija župan
Bruno HRANIĆ Općina Vidovec načelnik
Danijel MARUŠIĆ Brodsko-posavska županija župan
Vojko OBERSNEL Grad Rijeka gradonačelnik
Jelena PAVIČIĆ VUKIČEVIĆ Grad Zagreb vijećnica
Predrag ŠTROMAR Varaždinska županija župan
Željko TURK Grad Zaprešić gradonačelnik
ZAMJENSKI ČLANOVI
IME LOKALNO/REGIONALNO TIJELO: POLOŽAJ
Martin BARIČEVIĆ Općina Jasenice načelnik
Viviana BENUSSI Istarska županija zamjenica župana
Tulio DEMETLIKA Grad Labin gradonačelnik
Jasna PETEK Krapinsko-zagorska županija zamjenica župana
Dinko PIRAK Grad Čazma gradonačelnik
Slavko PRIŠĆAN Općina Rovišće načelnik
Josipa RIMAC Grad Knin gradonačelnica
Alojz TOMAŠEVIĆ Požeško-slavonska županija župan
Ivan VUČIĆ Karlovačka županija župan

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija