Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

21. ožujak. 2024.

3500 lokalnih i regionalnih čelnika ujedinjeni za jaču, pravedniju i otporniju Europu

Uoči europskih izbora i uoči sastanka Europskog vijeća, više od 3000 lokalnih i regionalnih čelnika iz cijele Europe okupilo se u belgijskom Monsu kako bi oblikovali plan za budućnost Europe, ponavljajući svoju predanost da postignu rezultate i rješavaju izazove na lokalnoj razini. Među njima sudjelovalo je i hrvatsko izaslanstvo.

Tijekom 10. europskog sastanka na vrhu regija i gradova u Monsu, kojim je također obilježena 30. obljetnica Europskog odbora regija (CoR), lokalni i regionalni čelnici predali su deklaraciju belgijskom premijeru Alexanderu De Croou, koji predstavlja trenutno belgijsko predsjedništvo Vijećem Europske unije. ‘Monsova deklaracija’ ocrtava njihove prioritete za jaču, pravedniju i otporniju budućnost Europe.

Ključni zahtjevi Monsove deklaracije:

  1. Poticanje javnih ulaganja: Potrebna su veća proračunska sredstva za rješavanje sadašnjih i budućih izazova. Ulaganja bi se trebala voditi načelom „ne štetiti koheziji” i priznati da kohezijska politika mora i dalje biti najvažniji i najvidljiviji instrument EU-a za smanjenje razlika, jačanje konkurentnosti EU-a i kataliziranje dugoročne inovativne transformacije.
  2. Lokalna rješenja za klimatske ciljeve: Lokalne i regionalne vlasti trebale bi imati izravan pristup financiranju EU-a za razvoj inovativnih rješenja koja pomažu u ispunjavanju ciljeva Zelenog plana, postizanju klimatske neutralnosti i poticanju održivog razvoja i gospodarskog prosperiteta.
  3. Rješavanje regionalnih potreba: sve politike EU-a trebale bi promicati jednake mogućnosti, boriti se protiv siromaštva, osigurati radna mjesta i osigurati ravnopravnost spolova u svim regijama, prepoznajući njihove različite karakteristike, uključujući ruralne, urbane i najudaljenije regije.
  4. Proširenje i reforme EU: Regionalni i lokalni čelnici trebaju biti uključeni u pripremu reformi EU i procesa proširenja. Pripreme za proširenje sa svim zemljama kandidatima trebale bi se temeljiti na načelu partnerstva i promicati višerazinsko upravljanje  i decentralizaciju.
  5. Aktivna supsidijarnost: Europski odbor regija (OR) trebao bi imati snažniju ulogu u institucionalnoj strukturi EU-a i u zakonodavnom procesu. U budućim reformama EU-a, lokalnu i regionalnu razinu europske demokracije treba ojačati kroz aktivne reforme supsidijarnosti.

Prije usvajanja Monsove deklaracije, čelnici političkih klubova Europskog parlamenta i nekoliko njihovih vodećih kandidata obratili su se lokalnim i regionalnim političarima na sesiji posvećenoj europskim izborima. Promicanje demokratskog angažmana i doprinos otvorenoj javnoj raspravi o izazovima i mogućnostima EU-a glavni su ciljevi OR-a da mobilizira europske građane na glasovanje.​

Deklaracija sa sastanka na vrhu lokalnih i regionalnih čelnika poslužit će kao stav regija i gradova čelnicima institucija EU te šefovima država i vlada koji će se okupiti u Bruxellesu 21. i 22. ožujka uoči europskih izbora.

Snimke rasprava sa sastanka na vrhu možete pogledati na službenoj stranici događaja.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija