24. listopad. 2017.

Samo 52% gradova ima konstituiran savjet mladih, MDOMSP izdalo preporuke

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku resorno je ministarstvo po pitanju savjeta mladih i nadležno za provedbu Zakona o savjetima mladih. Temeljem toga, navedeno ministarstvo svake godine prikuplja podatke o savjetima mladih na lokalnoj i regionalnoj razini te izdaje preporuke za poboljšanje.

Prema prikupljenim podacima, u 2016. godini konstituiran savjet mladih imalo je 18 od 20 županija (90%), 67 od 128 gradova (52%) te 66 od 428 općina (15%). Stanje je još gore kada se gledaju savjeti mladih koji su bili aktivni u 2016. godini – u svega 126 od 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave (21,88%).

Podsjećamo, prema Zakonu o savjetima mladih sve jedinice lokalne i regionalne samouprave dužne su osnovati savjet mladih. Kao mogućnost, nudi se i osnivanje zajedničkog savjeta mladih dviju ili više jedinica.

Temeljem prikupljenih podataka, ministarstvo je izdalo preporuke za jedinice lokalne i regionalne samouprave:

• sudjelovanje u edukacijama organiziranim za članove savjeta mladih i/ili predstavnike JLRS-a
  • jačanje koherentnosti odnosa savjeta mladih s predstavničkim i izvršnim tijelom redovitom komunikacijom, međusobnom suradnjom te učestalim informiranjem
  • omogućavanje uključivanja savjeta mladih u rad tijela koja su direktno vezana za aktivnosti mladih
  • poticanje članova savjeta mladih na suradnju s članovima drugih savjeta mladih na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini
  • održavanje redovitih sastanaka i međusobno savjetovanje u svrhu unaprjeđivanja kvalitete rada savjeta mladih
  • podizanje svijesti o značaju, funkcijama i aktivnostima savjeta mladih provedbom promotivne kampanje i to na sljedeći način:
    • upućivanjem dopisa o djelokrugu rada savjeta mladih svim udrugama, učeničkim vijećima, studentskim zborovima, pomladcima političkih stranaka, sindikalnim ili strukovnim organizacijama i neformalnim skupinama mladih aktivnima na Vašem području
    • informiranjem mladih o važnosti uključivanja u savjeta mladih putem medija (tiskovine, portali, lokalne televizijske i radio stanice)
    • osmišljavanjem drugih aktivnosti kojima je svrha promocija rada savjeta mladih i motiviranje mladih za uključivanje u rad istog

Cijelo izvješće i popis osnovanih savjeta mladih možete pronaći na http://www.mspm.hr/istaknute-teme/mladi-1683/savjeti-mladih/izvjesca-o-savjetima-mladih/izvjesce-za-2016-godinu/6716.

Podsjećamo da Udruga gradova provodi obuke za savjete mladih, a interes za održavanjem obuke u Vašem gradu možete iskazati na info@udruga-gradova.hr.

Zakon o savjetima mladih