Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

16. svibanj. 2017.

Adriatic Municipal Days – dva dana stručnih diskusija i primjera dobre prakse

U Župi dubrovačkoj, od 10. do 11. svibnja, održana je konferencija o komunalnoj infrastrukturi – Adriatic Municipal Days koja je u dva dana okupila više od 120 sudionika, stručnjaka i operativaca na području gospodarenja otpadom i vodnog gospodarstva. Glavni organizator događaja bio je časopis Komunal uz suorganizaciju Udruge gradova, Grada Dubrovnika i Dubrovačke razvojne agencije.

Mnogi sudionici skupa referirali su se upravo na postojeće stanje u svojim sredinama, a kao dobri primjeri istaknuti su slučajevi dobre prakse iz slovenskih općina Krško i Maribor. Dubrovnik je pohvaljen kao prvi Smart City u državi,  dok je direktor Vodovoda Dubrovnik Pero Mišković predstavio investiciju od 7 milijuna eura – pročistač pitke vode Ombla, koji će Dubrovnik učiniti jednim od predvodnika u vodoopskrbi u Hrvatskoj, ali i na razini zemalja EU.

Nedovoljno koristimo EU novac

Zaključeno je kako postojeća razina korištenja sredstava iz fondova EU-a u Hrvatskoj i zemljama jugoistočne Europe nije zadovoljavajuća, dok su projekti javno-privatnog partnerstva prisutni u nedovoljnoj mjeri.

Sudionici su argumentirano raspravljali o EU direktivama iz područja komunalne infrastrukture te o novom prijedlogu hrvatskog Zakona o komunalnom gospodarstvu. Kritički se razmatrao univerzalni pristup kružnom gospodarstvu koje ne vodi računa o malim ili o manje razvijenim subjektima, već svima nameće iste standarde, čak i u uvjetima kada ne postoje tehničke ili prostorne okolnosti za provođenje takve politike. Takav je slučaj s odvojenim sakupljanjem otpada koje je za male sredine skupa obaveza, a nakon koje im ostaje problem zbrinjavanja prikupljenih sekundarnih sirovina. Kao glavna prepreka u iznalaženju održivog rješenja  ponovno je naglašen problem nedostatka tržišta sirovina u Hrvatskoj. Pri rješavanju problema komunalne infrastrukture nužno je uvažavanje lokalnih specifičnosti  i financijskih kapaciteta jedinica lokalne samouprave, komunalaca i građana. Tek uvažavajući te preduvjete može se poboljšati statistika koja govori da od 14% plastike koja se reciklira na globalnoj razini samo se 2% koristi za nove materijale!

Nedostaju kadrovi i stručna znanja

Jedno od ključnih sektorskih ograničenja koje utječe i na dinamiku komunalnih radova, kao i povlačenja sredstava iz fondova EU-a, odnosi se na nedostatak stručnih kadrova i slabi transfer znanja. U tom segmentu je Udruga gradova predstavila svoj program obuke o infrastrukturnim vodnokomunalnim projektima u okviru širih nastojanja i redovitih aktivnosti jačanja kapaciteta hrvatskih gradova. Pored toga, istaknut je nedostatak koordinacije državnih tijela koji predstavlja problem u provedbi infrastrukturnih projekata, kao i međudržavnih projekata koji bi angažiranije trebali voditi računa o upravljanju širim regionalnim projektima koji imaju utjecaj na okolne države i EU.

Zaključci i preporuke s konferencije bit će upućeni vladama zemalja iz susjedstva, nadležnim institucijama u Bruxellesu te europskim sektorskim udruženjima.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija