13. siječanj. 2023.

Bacamo li hranu? Nažalost, da.

Znate li da je u 2021. godini u Hrvatskoj bačeno 286.379 tona hrane, od čega je 106.000 tona bilo jestivo? Zabrinjavajuće, zar ne? Vlada je stoga donijela Odluku o donošenju Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane Republike Hrvatske za razdoblje od 2023. do 2028. godine. Pogledajmo na što nas Odluka obvezuje.

Kako je temeljni princip postupanja s otpadom definiran redom prvenstva gospodarenja otpadom, gdje je sprječavanje nastajanja otpada hijerarhijski najviše, taj se princip primjenjuje i na otpad od hrane.

U 2021. godini u RH je bačeno 286.379 t hrane, od čega je 106.000 t bilo jestivo (76% od toga nastalo je u kućanstvima). Ovo negativno utječe na okoliš, ograničene prirodne resurse i gospodarstvo u cjelini. Istovremeno je, prema podacima DZS, 19,2% stanovništva bilo u riziku od siromaštva.

S obzirom na navedeno, mjere i aktivnosti za smanjenje nastajanja otpada od hrane u kućanstvima 2023 – 2028. usmjerene su na regionalnu i lokalnu razinu, koje kroz usluge koje pružaju lokalnoj zajednici mogu značajno utjecati na navike stanovništva.
Županije, gradovi i općine trebaju u svoje razvojne strategije i planove uključiti aktivnost financiranja administrativnog i infrastrukturnog jačanja kapaciteta registriranih posrednika u lancu doniranja hrane. Županijski koordinatori preuzet će ulogu banke hrane na svom području i bit će zaduženi za koordinaciju podjele i prihvata hrane na relaciji donator – posrednik. Od gradova i općina se očekuje financijske poticaje i sredstva za organizacije civilnog društva na svom području, pružanje prostora, promociju doniranja hrane i podizanje svijesti tvrtki i građana.

JLR(P)S mogu provoditi aktivnosti jačanja svijesti i edukacije stanovnika o uzrocima nastanka i mogućnostima sprječavanja nastanka otpada od hrane (npr. kampanje, primjeri dobre prakse i sl.) u okviru aktivnosti i javnih usluga koje su u njihovoj nadležnosti (npr. kampanje i edukacije u školskim i vrtićkim kuhinjama, letci uz račune komunalnih usluga, javne kampanje podizanja svijesti o mogućnostima sprječavanja otpada od hrane, prigodne manifestacije turističkih zajednica, festivali donirane hrane i sl.). Kao ostale mjere za poticanje smanjenje otpada od hrane mogu se organizirati promocije kratkih lanaca opskrbe kroz prigodne manifestacije, sajmove i sl. čija je svrha povećati izravnu komunikaciju proizvođača i potrošača, ali i proizvođača i ugostiteljsko-turističko sektora, odnosno inicijative koje smanjuju gubitak hrane na razini primarne proizvodnje.

Mjere smanjenja i sprječavanja nastajanja gubitaka i otpada od hrane JLP(R)S trebaju uključiti u svoje razvojne strategije i planove te implementirati i pratiti provedbu kroz navedene aktivnosti.

Odluka je dostupna na sljedećem linku.