17. ožujak. 2022.

Beč građanima prodaje dionice novog solarnog parka

Vlasti Beča najavile su da će građanima dopustiti kupnju dionica u novom fotonaponskom parku koji se gradi na Središnjem gradskom groblju. “Građanske-solarne elektrane‘ postoje već desetak godina i zamišljene su kao način da Bečani direktno sudjeluju u održivoj energetskoj tranziciji.

Ovaj potez pomaže gradu u financiranju projekta, a stanovnicima omogućuje da izravno profitiraju od energetske tranzicije. Istodobno, ubrzavaju tranziciju održive energije i daju poticaje za široku javnu potporu projektima obnovljive energije. Nadalje, kada bi grad mogao zadržati tempo i povećati ga, demokratizirao bi tržište energije na vrlo jedinstven način.

Korištenje investicijskog potencijala građana
Projekt prilično podsjeća na ono što su neke zemlje, poput Slovenije i Češke, učinile kako bi olakšale prijelaz iz centralno planiranog gospodarstva na slobodno tržište. U slučaju Češke, Vlada je izdala vaučere kako bi pomogla ubrzanju privatizacije državnih poduzeća, pa su građani postali djelomični vlasnici.
Slučaj Beča i nastojanje grada prema dekarbonizaciji energetskog sektora ima dvije velike sličnosti s gore spomenutom praksom. Jedna je da vlasti žele koristiti veliki broj malih ulagača, a druga je da žele ubrzati brzu tranziciju. Iako je u ovom slučaju riječ o obnovljivim izvorima energije, a ne prema tržišnoj ekonomiji.

Solarne farme u vlasništvu građana u Beču
‘Građanske-solarne elektrane’ također su odličan način za Bečane da sudjeluju u energetskoj tranziciji kada nemaju sredstava da sami postave fotonaponski sustav. Dobar primjer prethodnog projekta je solarna farma u Donaustadtu.
U tom projektu svi dostupni solarni paneli po cijeni od 475 eura po komadu rasprodani su za samo 26 sati. To je omogućilo gradu brzo financiranje projekta, a građanima je jamčilo godišnji prihod od prodaje energije.
Više od 10.000 Bečana već je uložilo u slične projekte, a grad je na taj način prikupio preko 38 milijuna eura. Trenutno u Beču i Donjoj Austriji radi 28 ‘građansko-solarnih elektrana’. Proizvode 20,5 megavata električne energije i napajaju više od 8.400 kućanstava. Također smanjuju emisiju CO2 za 12.000 tona godišnje.
Projekt Središnjeg groblja, s druge strane, bit će broj 29 i proizvodit će 1,4 megavata, čime će biti treći po veličini u gradu. S radom bi trebao početi ovog proljeća i napajati 570 kućanstava.

Članak preuzet s portala Pametni gradovi http://www.pametni-gradovi.eu/