Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

17. ožujak. 2022.

Beč građanima prodaje dionice novog solarnog parka

Vlasti Beča najavile su da će građanima dopustiti kupnju dionica u novom fotonaponskom parku koji se gradi na Središnjem gradskom groblju. “Građanske-solarne elektrane‘ postoje već desetak godina i zamišljene su kao način da Bečani direktno sudjeluju u održivoj energetskoj tranziciji.

Ovaj potez pomaže gradu u financiranju projekta, a stanovnicima omogućuje da izravno profitiraju od energetske tranzicije. Istodobno, ubrzavaju tranziciju održive energije i daju poticaje za široku javnu potporu projektima obnovljive energije. Nadalje, kada bi grad mogao zadržati tempo i povećati ga, demokratizirao bi tržište energije na vrlo jedinstven način.

Korištenje investicijskog potencijala građana
Projekt prilično podsjeća na ono što su neke zemlje, poput Slovenije i Češke, učinile kako bi olakšale prijelaz iz centralno planiranog gospodarstva na slobodno tržište. U slučaju Češke, Vlada je izdala vaučere kako bi pomogla ubrzanju privatizacije državnih poduzeća, pa su građani postali djelomični vlasnici.
Slučaj Beča i nastojanje grada prema dekarbonizaciji energetskog sektora ima dvije velike sličnosti s gore spomenutom praksom. Jedna je da vlasti žele koristiti veliki broj malih ulagača, a druga je da žele ubrzati brzu tranziciju. Iako je u ovom slučaju riječ o obnovljivim izvorima energije, a ne prema tržišnoj ekonomiji.

Solarne farme u vlasništvu građana u Beču
‘Građanske-solarne elektrane’ također su odličan način za Bečane da sudjeluju u energetskoj tranziciji kada nemaju sredstava da sami postave fotonaponski sustav. Dobar primjer prethodnog projekta je solarna farma u Donaustadtu.
U tom projektu svi dostupni solarni paneli po cijeni od 475 eura po komadu rasprodani su za samo 26 sati. To je omogućilo gradu brzo financiranje projekta, a građanima je jamčilo godišnji prihod od prodaje energije.
Više od 10.000 Bečana već je uložilo u slične projekte, a grad je na taj način prikupio preko 38 milijuna eura. Trenutno u Beču i Donjoj Austriji radi 28 ‘građansko-solarnih elektrana’. Proizvode 20,5 megavata električne energije i napajaju više od 8.400 kućanstava. Također smanjuju emisiju CO2 za 12.000 tona godišnje.
Projekt Središnjeg groblja, s druge strane, bit će broj 29 i proizvodit će 1,4 megavata, čime će biti treći po veličini u gradu. S radom bi trebao početi ovog proljeća i napajati 570 kućanstava.

Članak preuzet s portala Pametni gradovi http://www.pametni-gradovi.eu/

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija