Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

04. prosinac. 2022.

Besplatna gradska posudionica opreme

Švedski grad Skellefteå otvara besplatnu posudionicu opreme kako bi potaknuo stanovnike da se okušaju u novom hobiju, steknu nova znanja i vještine ili se jednostavno “pomaknu” i okušaju u nekom novom sportu.

Zašto smo normalizirali posuđivanje knjiga iz knjižnice, ali ne i posuđivanje drugih korisnih predmeta? Švedska neprofitna organizacija Fritidsbanken Sverige ne samo da je javno postavila to pitanje, već je također krenula odgovoriti na njega od još 2013. kada je otvorila svoju prvu “banku za slobodno vrijeme” (što znači Fritidsbanken) kako bi ljudima omogućila dijeljenje i posudbu sportske opreme. I sve to bez plaćanja bilo kakve naknade ili članarine.

Danas već diljem Švedske postoji više od 100 takvih banaka za slobodno vrijeme, a posljednja bi trebala otvoriti vrata ovog mjeseca u sjevernom gradu Skellefteå. Ovaj put lokalna podružnica bit će jedinstvena po tome što će imati i „kulturnu banku“, što znači da će stanovnici imati mogućnost posuđivanja umjetničkih predmeta, poput glazbenih instrumenata.

Promicanje ponovne uporabe
Misao vodilja ovih knjižnica/posudionica predmeta je potaknuti stanovnike da sigurno i ekonomično istražuju nove hobije i razonode, obogaćujući svoje osobne živote i razvoj. Korisnici tako imaju pristup igrama, rukotvorinama, sportskoj i vanjskoj opremi.

Osim toga, inicijativa usađuje mentalitet produljenja životnog vijeka svakodnevnih kućanskih proizvoda, koji se, umjesto da završe na odlagalištu, mogu nastaviti koristiti. Zbirka predmeta u tim “banakama” i nastala je na takav način – donacijama građana koji su donirali predmete koje više ne koriste ni ne trebaju.

“Dobili smo dobar odgovor na naše oglašavanje, pa su stvari koje su možda bile neiskorištene u skladištu kod privatnih osoba i tvrtki sada korisne nama i drugima. Od početka smo imali za cilj imati oko 1000 registriranih “gadgeta” za posudbu i u tome smo uspjeli, pa sada povećavamo taj fond. Sa zahvalnošću prihvaćamo sve darove koje dobijemo i brinemo se da budu dobro iskorišteni,” rekao je Johannes Lindberg, direktor banke slobodnog vremena u Skellefteåu.

Posudba predmeta je, samo ime govori, potpuno besplatna, na rok od 14 dana. Stanovnici se mogu na internetu posavjetovati o tome koji su artikli dostupni, ali ih ne mogu rezervirati. Posuđivanje se odvija po principu “prvi došao, prvi poslužen”.

Nadajmo se da će i hrvatski gradovi krenuti tim putem te prikupiti donacije uređaja i opreme, osigurati za njih nekorišten i neiskorišten (pretpostavljamo državni!) prostor te građanima dati priliku da se okušaju u novim zanimacijama, nauče nešto ili se jednostavno zabave.

Članak preuzet s portala Pametni gradovi https://pametni-gradovi.eu/

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija