15. ožujak. 2018.

Biomasa za obnovljivu energiju

Ministarstvo poljoprivrede i Energetski institut Hrvoje Požar, organiziraju radionicu „Koliko su atraktivni sustavi proizvodnje biomase za obnovljivu energiju u održivom upravljanju okolišem za ruralni razvoj?“ koja će se održati na Sveučilištu J.J. Strossmayer u Osijeku, 27.3.2018.

Radionica ima ambiciozni cilj ustanoviti poveznice između proizvodnje biomase za energiju i ublažavanja negativnih demografskih trendova u ruralnim područjima Središnje i Jugoistočne Europe, ali i kako uključiti proizvodnju biomase za bioekonomiju u postojeće proizvodne sustave hrane i krmiva. Predavači s tri kontinenta će razmijeniti iskustva.

IEA Bioenergy Task 43 je pokrenuo inicijativu prepoznavanja atraktivnih primjera održivog upravljanja okolišem za proizvodnju energije iz biomase i kreiranja tržišta bioekonomije. Cilj inicijative je prikupljanje kompilacije inovativnih primjera kao dokaza da proizvodnja biomase za energiju može generirati pozitivne učinke u tradicionalnom poljoprivrednom i šumarskom krajoliku. Proizvođačima biomase bi ti primjeri trebali poslužiti kao izvori inspiracije za povećanje održivosti poslovanja i povezanih aktivnosti. Za više: http://task43.ieabioenergy.com/

Republika Hrvatska je članica IEA Bioenergy od 2000. godine, a sudjelovanje u Task 43 u trogodišnjem ciklusu (2015. – 2018. godine) je omogućilo Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske te je ova radionica jedna od zajedničkih aktivnosti.

IEA Bioenergy je međunarodno udruženje s vodećim utjecajem na smjer razvoja tržišta biomase i buduće korištenje biomase (hrana, krmivo, energija, vlakna, novi materijali, kemijski spojevi).

Vizija IEA Bioenergy je ostvariti značajan doprinos energije iz biomase budućoj globalnoj energetskoj potražnji kroz ubrzanje proizvodnje i korištenje ekološki i socijalno prihvatljive te konkurentne bioenergije na održivoj osnovi te time povećati sigurnost opskrbe i smanjenje emisija stakleničkih plinova. http://www.ieabioenergy.com/.

Kako bi osigurali mjesto na radionici, prijaviti se može putem poveznice REGISTRACIJA ili e-mail adresu iivic@eihp.hr .

Program pogledajte ovdje