30. lipanj. 2020.

Brošura Europskog odbora regija i hrvatskog izaslanstva

Povodom završetka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije donosimo vam informativnu brošuru Europskog odbora regija (OR) u kojoj možete pročitati više o samoj instituciji te upoznati članove i zamjenske članove hrvatskog izaslanstva.

Razdoblje hrvatskog predsjedanja obilježeno je izvanrednim okolnostima pandemije COVID-19, no OR koji okuplja 329 predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti uspio je i u takvim uvjetima nastaviti s radom, organizirajući videokonferencijske sjednice svojih tijela. Zbog toga je prvo, i trenutno jedino, tijelo Europske unije koje je svojim članovima omogućilo daljinsko odlučivanje. Primjenjujući u praksi načela digitalne tranzicije, Odbor regija time je istaknuo i fleksibilnost lokalne i regionalne samouprave da učinkovito organizira demokratske procese i u kriznim situacijama.

Deveteročlano hrvatsko izaslanstvo koje vodi župan Nikola Dobroslavić od početka aktivno sudjeluje u radu Odbora regija te ga je podržalo i tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Završetak predsjedanja Vijećem poklapa se sa 139. sjednicom OR-a koja se održava od 30. lipnja do 2. srpnja 2020. godine. Na plenarnom zasjedanju predstavnici europskih gradova, regija i općina raspravit će i usvojiti 3 rezolucije i 8 mišljenja među kojima je i mišljenje o Fondu za pravednu tranziciju koje je pripremio gradonačelnik Vojko Obersnel.

Brošuru u pdf formatu možete preuzeti ovdje.