Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

01. listopad. 2024.

Brsečka broskva za Brseč…i dalje

Znate li što je broskva? Hrana predaka, ali i hrana budućnosti. Mošćeničani i Lovranci podrugljivo su Brsečane zvali “broskvarima“, onima koji jedu broskvu. Brseč vjerojatno i nosi ime stoga što na škrtoj zemlji, u kamenu, raste ta skromna biljka, bogata hranjivim tvarima. Autor članka je Mario Zaccaria, arheolog, entuzijast, poljoprivrednik, i još mnogo toga.

Demistificirajmo, riječ je o bezglavoj kupusnjači za životinjsku i ljudsku prehranu. U Dalmaciji ju zovu raštikom. Potječe iz istočnog dijela Mediterana, ima mnogo varijabla i dugu povijest uzgoja. Nezahtjevna je kultura, podnosi dobro mraz, niske i visoke temperature, sušu i visoki salinitet. Može trajati do četiri godine, na istu površinu, u plodoredu, vraća se najmanje za tri godine, dolazi nakon kulture gnojene organskim gnojivima. Razmak sadnje je između 50 ili 60 cm, a prinos je između 15 i 25 tona po hektaru.


Slika: Kupusnjače. Minerali.

U rujnu, tijekom prilikom Perunovih dana u Mošćenicama, dr.sc. Smiljana Goreta Ban održala je predavanja o rezultatima analize brsečke broskve koju su financirali Općina Mošćenička Draga i Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije, na poticaj udruge Brsečki česan.

Prošle godine, šest poljoprivrednika (iz Brseča, Golovika, Svete Jelene, Zagore i Sv.Petra u Poljanama) dalo je uzorke sjemenja Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču te su intervjuirani za tehnologiju uzgoja. Iz razgovora znanstvenici iz Poreča saznali su da:
– je podrijetlo sjemena lokalno, a čuva se u obitelji tijekom više generacija;
– cvjetovi izloženi slobodnom oprašivanju – tipično za stare sorte (križanje između drugih raštika ili srodnih vrsta);
– mali broj biljaka godišnje i male površine za uzgoj, sjetva: 1. do 4. mj., a sadnja: 3. – 8.mj. (nakon vađenja krumpira), razmak sadnje između redova je otprilike 100 cm, a razmak sadnje između biljaka 50 cm;
– navodnjavanje netom poslije sadnje ili po potrebi tijekom velikih ljetnih suša; Zaštita biljaka od štetnika svodi se na mehaničko uništavanje ili posipanje biljaka pepelom, a kemijska sredstva ne koriste; Gnojidba se obavlja na jesen organskim gnojivima;
– berba se obavlja većinom tijekom cijele vegetacije biljaka, zimi nakon mrazeva za ljudsku upotrebu, a tijekom cijele vegetacije za životinjsku hranu;
– svi proizvođači planiraju ostaviti biljke do stvaranja plodova za sjeme iduće godine;
– od zanimljivosti ili specifičnih karakteristika ove povrtne vrste, proizvođači navode korištenje „Brsečke broskve“ za tradicionalna jela za vrijeme zimskih praznika;
– svi proizvođači ističu postojanje otpornosti „Brsečke broskve“ na hladnoću i sušu;


Slika: Upitnik za proizvođače.

Brsečka broskva stara je populacija raštike s Brsečkog (i šireg) područja, održava se kroz više-generacijsko očuvanje sjemena u nekoliko obitelji. Proizvodnja Brsečke broskve svodi se na nekoliko obiteljskih, malih vrtova. Uzgoj je za vlastite potrebe, a listove Brsečke broskve konzumiraju i ljudi i životinje. Za ljudsku upotrebu vrijeme berbe je nakon zimskih mrazeva, kada se povećava sadržaj šećera u listovima, što je tipično za tradicionalnu ljudsku konzumaciju raštike. Uzgoj Brsečke broskve temelji se na tradicionalnim poljoprivrednim saznanjima organske gnojidbe i mehaničke zaštite, pretežito bez kemijske zaštite i mineralnih gnojiva. Prema navodima proizvođača, Brsečka broskva otporna je na hladnoću i sušu, što je od iznimne važnosti u vrijeme posljedica klimatskih promjena. Sastav bioaktivnih spojeva ukazuje na visoku nutritivnu vrijednost Brsečke broskve.

Na upite postavljene dr.Goreti Ban u vezi korištenja broskve saznali smo kako je ta biljka od višestruke koristi. Jestivi su listovi. U Brseču ih jedu “na padelu”. Jedu se “cimule”. Pohaju se ili na salatu sa češnjakom, maslinovim uljem i octom. Mnogo poznatih restorana je zainteresirano za njenu uporabu te je tržište spremno.

Broskva je i medonosna, cvatnja traje mjesec dana, primamljivo i slatkasto miriši, pa bi itekako mogla biti korisna za proizvodnju meda. Nije za dugo skladištenje, ali jako dobro podnosi zaleđivanje, gubi na gorčini i mekša je za pripremiti. I ne manje važno, broskva u cvatu zaista je lijep ukras svakoga vrta.

U ovom članku želimo pohvaliti OPG Nedi Perišić iz Sv.Petra u Poljanama (Opatija) čija se broskva pokazala kao izrazito bogatom antioksidanata. Rezultati kemijske analize odskaču od prosjeka. Čestitamo Nedi! Svaka čast na svemu što radite na vašem gospodarstvu.


Slika: Brsečka broskva.


Slika: Sastav bioaktivnih tvari. Broskva od OPG Nedi Perišić ima iznimno visoki broj polifenola i glukozinolata.


Slika: Broskva u diorami od drva. Izradio gospodin Zdenko Velčić kao hommage nekadašnjem načinu života.

Ove su godine članovi Brsečkog česna dobili od CPRR-a oko 90 kila brsečkog češnjaka, kombinacije najboljih šest glavica koje su se pokazale tijekom analize u Poreču. U kombinaciji sa brosskvom u plodoredu, dokazat ćemo da takva selektivna sadnja kvalitetno dokazanih namirnica ima smisla i da se od nje može privređivati.


Slika: Nedi i Josip Perišić iz OPG-a Nedi Perišić. Ponos našeg primorja. Izvor FB.

Nadamo se kako će i ostali proizvođači u Istri i primorskome djelu PGŽ-a uvidjeti prednosti obje kulture i odgovora na depopulaciju koja nas sve u jednakoj mjeri pogađa, a jedan od faktora i jest napuštanje sela i poljoprivrede te je ujedno i jedan od odgovora na tu krizu naseljavanje i sadnja. Plan jest da omogućimo sadnju brsečke broskve u Istri, Kvarneru i otocima. Mi ćemo dokazati da se isplati, drugima neka budemo inspiracija. Know-How kao 50% uspjeha postoji, ali nitko ne može zamijeniti naš i vaš trud. Potreban je samo prvi korak i dobra volja. Zemlja postoji, postoji i način kako je zakupiti. Nema isprika da odustanemo “bez ispaljenog metka”. Sretno nam svima!

Autor: mag.archeol.Mario Zaccaria

Naslovna fotografija: Brseč. Prapovjesna gradina kontinuirano naseljena do naših dana.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija