14. listopad. 2019.

Čazma – grad svjetla u Mreži kreativnih gradova

Gradonačelnik Grada Čazme, Dinko Pirak potpisao je Povelju o pristupanju Grada Čazme Mreži kreativnih gradova s predsjednicom Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, Ivanom Nikolić Popović i predstavnikom Udruge gradova, Goranom Kauzlarićem.

Program u koji su uključeni gradovi potpisnici povelje sastoji se od tri modula. Svaki modul provodi se u suradnji s lokalnom samoupravom i partnerima uključenima u projekt. Pristup koji primjenjuje mreža Kreativnih gradova Hrvatske u identificiranju identiteta grada je cjelovit i temelji se na bottom-up pristupu. Kroz Modul 1 mapiraju se postojeći sadržaji iz kreativnih i kulturnih industrija na temelju kojih se radi razvoj ideja kroz radionice s predstavnicima lokalne samouprave i svih relevantnih dionika. Radionice vode stručnjaci s iskustvom u radu na izradi branda i u radu s lokalnom zajednicom. Kroz mapiranje se identificiraju potencijali u kreativnim i kulturnim industrijama, a kroz radionice ideje osmišljavanje identiteta grada.
Svrha Modula 2 je razvoj akcijskih planova za upravljanje utvrđenim potencijalima radi poticanja razvoja lokalne ekonomije s fokusom na razvoj kulturnog turizma. Kroz niz radionica predstavnici lokalne samouprave osnažuju se za razvoj i provedbu akcijskih planova i stvaraju se partnerstava u lokalnoj zajednici. Radionice vode stručnjaci iz kreativnih i kulturnih industrija i predstavnici partnera.
Kroz Modul 3 izrađuje se brend grada i strategija implementacije. Brand grada je osnovno komunikacijsko sredstvo kojim se grad predstavlja svojim stanovnicima, turistima i potencijalnim investitorima, nacionalnoj i međunarodnoj zajednici. On obuhvaća ono što grad jest, ali i ono što teži postati kroz svoj razvoj.
„Grad Čazma ima puno potencijala i puno toga za ponuditi. Očekujemo da ćemo kroz stručnu pomoć Mreže kreativnih gradova iskristalizirati ono po čemu smo najviše posebni, ono jedinstveno što nas izdvaja od drugih i što ćemo onda brendirati i od toga imati konkretne rezultate“, napomenuo je gradonačelnik Grada Čazme, Dinko Pirak.
U Gradu Čazmi uskoro će biti održana kreativna radionica na koju će biti pozvani predstavnici ustanova, udruga i poduzetnika grada Čazme kako bi zajedno sa stručnjacima iz Mreže kreativnih gradova počeli raditi na ovome projektu.
No Čazma – grad svjetla, ne počinje iznova. Božićna bajka obitelji Salaj jedan je od svijetlih primjera kako kreativna dosjetka s puno ljubavi može postati značajan brend, izgraditi međunarodni renome kao adventska turistička destinacija i stvoriti iz ničega jedno sasvim novo tržište. To je ujedno i ogledni primjer kako kreativne i kulturne industrije stvaraju novu vrijednost i nove razvojne potencijale, a pred Gradom Čazmom je veliki kreativni izazov kako oko Božićne bajke razviti spin off mrežu turističkih proizvoda i događanja.
Sa svojom bogatom povijesnom i sakralnom baštinom, prirodnim ljepotama, arheološkim nalazištima i suvremenim kreativnim iskoracima, Čazma, kao novi član mreže Kreativni gradovi Hrvatske, poziva na suradnju male gradove s velikim planovima, jer povezivanjem resursa i kapaciteta zajednički sigurno mogu brže i učinkovitije stvarati nove razvojne prilike.