01. lipanj. 2021.

Čestitka izabranim dužnosnicima lokalnih izbora 2021.!

Povodom objave neslužbenih rezultata drugog kruga lokalnih izbora, čestitamo svim izabranim gradskim vijećnicima/-ama, gradonačelnicima/-ama i zamjenicima/-ama gradonačelnika početak dužnosti! Udruga gradova u RH kao krovna organizacija hrvatskih gradova stoji vam na raspolaganju te se radujemo nastavku odnosno početku nove suradnje u naredne četiri godine! Dužnosnicima koji nisu ponovili izborni mandat zahvaljujemo se na dosadašnjoj suradnji i želimo sreću u nastavku karijere.

Osvrćući se na rezultate ovih lokalnih izbora i uspoređujući ih s izborima prije četiri godine, možemo primijetiti manji postotak novih lica među izabranim gradonačelnicama i gradonačelnicima (sadašnjih 29,7% u odnosu na 39,8% u 2017. godini), što upućuje na zaključak da je još više građana ovaj put izabralo opciju kontinuiteta u načinu upravljanja svojih gradova.

Odlika ovih izbora je i porast nezavisnih opcija među izabranim gradonačelnicima jer su birači u nešto većoj mjeri nagradili, odnosno ukazali povjerenje, građanskim listama i nestranačkim kandidatima (sadašnjih 24,2% prema 16,4% u 2017. godini)

Istaknuti pokazatelj daljnje demokratizacije lokalnih izbora jest i povećan udio žena zastupljenih u lokalnoj politici jer je na ovim izborima izabrano četiri gradonačelnice više u odnosu na izbore iz 2017., što u postotku iznosi 13,3% ukupnog broja svih izvršnih gradskih čelnika. Iako je podatak ispod statističkog prosjeka Europske unije, ohrabruje činjenica da je zadržan uzlazni trend zastupljenosti žena među izabranim lokalnim dužnosnicima, naime 2013. godine izabrano je tek 7,9% gradonačelnica, a u 2017. izabrano 10,2% gradonačelnica.